În dimineața zilei de 6 noiembrie, Presfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor a oferit Sfântul Antimis și a slujit sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Vaslui.  Aici a fost întâmpinat de pr. Adrian Chirvasă, protopopul de Vaslui și de pr. Cosmin Gubernat, consilierul cultural al Episcopiei Hușilor, slujitori ai acestei parohii.

La Sfânta Liturghie au participat, alături de numeroși credincioși, și preoții protopopiatului Vaslui.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a vorbit despre importanța împărtășirii cât mai dese cu Hristos euharistic în Sfânta Liturghie, menționând că, din păcate, spatiul occidental a devenit unul secularizat deoarece oamenii nu mai au dorința împărtășirii cu Hristos. Sfânta Liturghie este cea care ne unește întreolaltă și cu Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie a urmat o mică agapă frățească iar apoi preoții s-au întrunit în conferința semestrială de toamnă.

Conferința a avut loc la în sala de ședințe a protopopiatului Vaslui și a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Ea a debutat cu vizionarea unui film documentar realizat de Trinitas Tv despre personalitatea Patriarhului Iustinian Marina și despre parcursul Bisericii în comunism.

În partea a doua a întâlnirii, deoarece aceasta a  fost prima întrevedere între noul ierarh al Hușilor și preoții protopopiatului Vaslui, Preasfințitul Ignatie a făcut o scurtă prezentare a activității sale pastorale în Occident, expunând principalele provocări de care a avut parte, precum și strategiile misionare pe care le-a abordat și împlinirile de care s-a bucurat.

În consonanță cu tema documentarului despre viața Bisericii în timpul regimului comunist, Preasfințitul Părinte Ignatie a subliniat realitatea că dacă în acea perioadă dușmanii Bisericii acționau din afara ei, acum strategia lor este mai perfidă, pericolul venind de multe ori din interior. Sunt atacate  familia, Biserica, valorile neamului, cu aceeași putere ca în trecut, numai metodele s-au schimbat, fiind deseori mascate de o falsă afirmare a toleranței.

Preasfinția Sa a făcut cunoștință cu fiecare preot în parte, și a dorit să impulsioneze  încă de la început două aspecte ale activității pastorale din parohii: activitățile cu tinerii și catehezele pregătitoare pentru administrarea Sfintelor Taine ale Botezului și Cununiei.

Tot în ziua de 6 noiembrie, însoțit de pr. Protopop Adrian Chirvasă, Preasfințitul Ignatie a vizitat parohia Băcăoani, oferind Sfântul Antimis.

Ultimele articole