Sfântul Ştefan cel Mare a fost evocat vineri, 10 ianuarie 2025, la Vaslui, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la bătălia câştigată de marele domnitor la Podul Înalt.
Manifestarea a debutat cu o slujbă de Te Deum şi cu un ceremonial militar la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt, localitatea Băcăoani. Delegatul Preasfinţitului Părinte Episcop Ignatie a fost părintele consilier eparhial Cosmin Gubernat, care, după slujbă, a transmis mesajul de binecuvântare al Ierarhului Huşilor.
Evenimentul intitulat „550 de ani de la marea victorie militară a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt de la Vaslui-Podul Înalt, 10 ianuarie 1475” a continuat apoi cu evocarea evenimentului istoric, cu alocuțiunile rostite de oficialități, dar și cu depuneri de coroane la statuia ecvestră a Sfântului Ștefan cel Mare.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Vaslui, Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui – în colaborare cu Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui și Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui.
Sfântul Ştefan cel Mare
Personalitate emblematică a istoriei țării noastre, având un rol important și în istoria europeană, binecredinciosul voievod a devenit un simbol al apărării ortodoxiei în luptele cu turcii și tătarii.
Voievodul Ștefan cel Mare a fost canonizat în anul 1992 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu data de prăznuire 2 iulie, ziua trecerii sale la cele veșnice. Binecredinciosul domn al Moldovei este îngropat la Mănăstirea Putna, renumita sa ctitorie.
Sfântul Voievod Ştefan cel Mare este legat de judeţul Vaslui atât prin bătălia de la Podul Înalt, cât mai ales prin ctitorirea unor monumente deosebite, cum sunt Biserica domnească „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, (1490), Curtea Domnească de la Vaslui şi Catedrala Episcopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”din Huşi (1495).