Stareții și starețele mănăstirilor din Eparhiile componente ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei s-au reunit marți, 10 mai 2022, la Mănăstirea Văratec, pentru a participa la Sinaxa monahală mitropolitană.

Tema întâlnirii a fost „Rugăciunea în viața monahului de astăzi” și s-a înscris în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii, declarat în Patriarhia Română.

Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica așezământului monahal nemțean de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Lucrările sinaxei s-au desfășurat în  sala mare a Bibliotecii „Cuvioasa Nazaria și Olimpiada”. La conferință au mai participat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Invitatul întâlnirii a fost Preasfințitul Părinte Epifanie Lidras, starețul Mănăstirii Maheras din Cipru, care le-a vorbit celor prezenți despre importanța rugăciunii în viața monahală, prezentând și experiența Preasfinției Sale ca păstor al așezământului cipriot.

În debutul sinaxei, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de bun venit, afirmând necesitatea organizării unor astfel de întâlniri:

„Dumnezeu, în milostivirea Sa, ne-a binecuvântat să fim aici, în această veche, frumoasă și sfântă mănăstire. Am slujit Sfânta Liturghie cu o parte din părinți, cu o parte din ierarhi, o parte din cei de față ne-am împărtășit cu Sfintele Taine, toți ne împărtășim din cuvântul Domnului și pe această sfântă părtășie a noastră cu Cerul se va desfășura și întâlnirea călugărilor, părinților stareți și starețe din mitropolia noastră, în prezența ierarhilor Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cărora le mulțumesc pentru prezență și pentru lucrare”.

De asemenea, au luat cuvântul și ierarhii din eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, dezvoltând aspecte ale temei dezbătute și răspunzând diferitelor situații punctuale evidențiate în timpul discuțiilor.

Potrivit Statului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, cel puțin o dată la 3 ani, se vor organiza sinaxe monahale mitropolitane cu stareții și starețele din eparhiile mitropoliei respective, la care vor participa și ierarhii Sinodului mitropolitan, pentru examinarea unor aspecte specifice vieții monahale din zonele respective, la care pot fi chemați și duhovnicii de mănăstiri, când problematica impune acest lucru.

sursa: doxologia.ro