În duminica a XXXIII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei Viișoara, Protopopiatul Bârlad, cu acest prilej săvârșind și hirotonia întru preot a diaconului Cristian Roșu, numit paroh al acestei comunități.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a explicat celor prezenți semnificațiile perioadei numite a „Triodului”, afirmând că: „Biserica ne invită în perioada Triodului să ne vedem propria neputință, propria noastră stare de boală, ca în felul acesta să ne vindecăm. Aceste slujbe sunt ca o oglindă în care ne putem vedea și sesiza starea noastră interioară.

În continuare, Ierarhul Hușilor a vorbit despre cele două tipologii de oameni care se desprind din Pilda Vameșului și a Fariseului:

„Păcatul acestui fariseu rezidă în faptul că nu a știut să-și calibreze corect diferența spirituală față de semenul său, s-a comportat cu superioritate. Poți să fi un om cinstit, dar dacă esti un om mândru, semeț, care te comporți cu dispreț față de semenul tău, nu valorează nimic din ceea ce faci tu, chiar dacă ti se pare că esti un om corect.

 Nu ai dreptul să-i tratezi pe cei de lângă tine cu dispreț și cu batjocură, cu atitudine de superioritate!(...)

 Omul mândru întotdeauna este preocupat de păcatele semenilor săi, nu și le vede pe ale lui. De câte ori în viață noi nu facem altceva decât să pescuim, să urmărim păcatele celor din jur; când esti obsedat de păcatele celor din jur, nu mai ai vreme de păcatele tale.

Omul mândru vede întotdeauna neputințele celor din jur, iar pe ale sale niciodată. Cu cât ești mai sus, și ești mândru, cu atât căderea ta va fi cumplită, dar dacă ești un om smerit, Dumnezeu însuși te va înălța.

Un om smerit are foarte mult har și stare de mulțumire, de liniște. Pe omul mândru niciodată nu-l poți mulțumi, cu absolut nimic. Este un chin pentru semenii săi, căci nu vrea să accepte să învețe absolut nimic. Consideră că le știe pe toate. Ce chin este un asemenea om! Cu cât te crezi mai sfânt și drept, cu atât ești mai departe de Dumnezeu.”

Înaintea momentului hirotoniei întru preot a diaconului Cristian Roșu pe seama parohiei Viișoara, Preasfințitul Părinte Ignatie a explicat celor prezenți că a fi slujitor a lui Dumnezeu presupune cel puțin trei lucruri: „să fie un om plin de smerenie, să aibă foarte multă dragoste și să se jertfească pentru păstoriții săi”.

După instalarea noului paroh, Părintele Episcop Ignatie, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi au săvârşit un trisaghion întru pomenirea vrednicului preot Liviu Roiu, ce a păstorit această parohie timp de 29 de ani şi care a trecut la Domnul în toamna anului 2017.

Ultimele articole