Marți, 21 noiembrie 2023, de Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea Vovidenia, din Huși, cu prilejul hramului. Este prima slujire arhierească, după mai bine de 80 de ani, în acest loc, devenit reper pe harta spiritualității huşene.

Acest prim  hram, din 21 noiembrie 2023, va fi momentul în care, oficial, prin Sfânta Liturghie arhierească, se va redeschide lăcașul monahal.

 

Biserica Schitului Vovidenia, ce străjuiește municipiul Huși, a fost ridicată în timpul păstoririi Episcopului Nifon Criveanu, pentru a deservi azilul de bătrâni al Episcopiei Hușilor, situat în acea zonă. A fost sfințită la sfârșitul anului 1939, fiind, la acea vreme, în afara Catedralei Episcopale din Huși, singura așezare mănăstirească din județul Fălciu. Însă istoria unei așezări monahale în acel loc este mult mai veche, cel mai probabil din secolul al XVI-lea. Ruinele unui schit mai vechi mai puteau fi zărite în anii de dinaintea ctitoririi, de către Episcopul Nifon, a noii așezări monahale. Un parcurs istoric al schitului a fost alcătuit, în anul 1998, de Arhimandritul Mina Dobzeu, care după venirea la Huși, a slujit periodic în această bisericuță, având, după 1991 și inițiativa reînființării așezământului monahal.

Ultimele articole