Punct de vedere: Cineva ne urează „La mulți ani de Sf. Maria!” Mi se pare chiar frumos și cred că ar fi ideal dacă acel autor nu ar continua cu explicația “savantă” în care se aruncă cu toată mânia lui proletară împotriva Sfintei Fecioare Maria.

Ce i-o fi făcut Maica Domnului? Cu siguranță nimic. Dar acum așa se pare că, dacă vrei să te vadă cineva și să te și bage în seamă, atunci singura ta șansă este să ataci Biserică, pe Dumnezeu și tot ceea ce acest popor păstrează ca sfânt.

Atunci, cu siguranță, vei găsi o sumă mare de aplaudaci, care oricum nu știu mare lucru despre ceea ce tu acuzi (și nici tu nu știi, dar nu lași să se vadă) și vor spune toți în cor „wow, ce cool!”. Ce este așa de cool? Nu se știe. Poate acuza nefondată la adresa Bisericii și a sfințeniei ei.

Cel care vrea “să ne deschidă mintea” încearcă să ne deschidă mintea plecând de la falsa informație, preluată mai ales din bibliografia feministă anarhistă, care vrea să dărâme tot. Cică de la cultele feminine agrare care simbolizau fertilitatea.

 Nimic mai fals. Toate religiile vorbesc despre un monoteism principal, care apoi a derivat în dualisme sau politeisme. Abia câteva religii și-au păstrat calitatea monoteistă. Se uită însă că din punct de vedere dogmatic, Dumnezeu nu este bărbat și nici masculin. L-am numit Dominus Deus și de aici Dumnezeu pentru că nu am găsit un alt nume. Căci Dumnezeu este mai presus de nume și de gen.

Deci tema feministă că la început a existat doar o zeiță și apoi apare latura ei masculină este doar un segment de mit, între multe alte mii de mituri. Dincolo de aceste mituri stă realitatea unui Dumnezeu care nu este nici masculin și nici feminin, ci este Spiritul absolut, ce transcende orice formă de gen.

A doua afirmație: “în Egipt … s-a amplificat cultul lui Isis, mama lui Horus (începând cu 2600 î.Hr.). De acolo, s-a răspândit și în imperiul roman”. Nu este așa!

 Cultul lui Osiris, Isis și Horus a fost respectat în una din cele 42 de nome sau districte egiptene, evident că s-a impus ulterior. Este unul din sutele de mituri ale Egiptului. Iar la Roma apare nu cultul lui Isis, ci cel numit al lui Serapion, sub forma unor mistere.

Însă nu are nimic de a face cu cultul Maicii Domnului. Maica Domnului nu a fost marea vrăjitoare sau marea ocultă cum era numită Isis, patroana magiei. Dacă pe Maica Domnului o alipiți de marea vrăjitoare (cea care prin formule magice lipește la loc corpul tăiat al lui Osiris de către Seth) înseamnă că nu ați înțeles nimic din teologia mariologică profesată de Ortodoxie și Catolicism. Absolut nimic.

Apoi, știați că Isis s-a autofecundat cu organul sexual masculin al lui Osiris prin delta Nilului și așa (spune mitul) l-a născut pe Horus?

Domnule Caramitru, să fim serioși! Chiar puteți să asociați numele și puritatea Fecioarei Maria cu cea care s-a autofecundat în Delta Nilului??? Chiar ne faceți proști?

Afirmația că Sf. Ambrozie ar fi “stabilit bazele religiei” (creștine) conține o altă stupizenie. Creștinismul își avea de mult bazele puse și ele erau de la Hristos primite și consolitate de către apostoli. Era misiunea lor de a duce această învățătură până la marginile lumii.

A-l face pe Ambrozie fondatorul religiei este iarăși de domeniul hilarului.

Domnul Caramitru pleacă de la ideea că oamenii nu știu și atunci le poți livra orice informație, mai ales când le spui că totul este documentat… științific.

Sunt convins că aceste informații nu le-ați luat din documente profunde, ci de pe acel penibil documentar numit Zeitgeist, pe care de multe ori în dialogul cu studenții mei l-am demontat bucată cu bucată. Este un fake news scris “cu maximă probitate științifică” de adepți sataniști sau așa-ziși antropo- sau teozofi, care aveau un singur scop: să compromită creștinismul. Documentele acelor oameni de știință nu depășesc secolul al XVIII-lea ca vechime.

Că icoanele Maicii Domnului sunt inspirate de la statuia lui Isis cu Horus, este o altă prostie spusă de aceiași savantlâci care au argumentat documentarul penibil Zeitgeist. Au găsit cică o sculptură care parcă seamănă și de aici, buluc, toată creștinătatea s-a apucat de pictat icoane cu Maica Domnului.

Nu vedeți că sunteți penibili? Domnilor, erau sute de mii de sculpturi în acea vreme și foarte multe erau materne. De aceea s-a supărat Dimitrie Argintarul pe Pavel, căci, prin cultul Maicii Domnului și prin creștinismul promovat, el își pierdea meseria care îi aducea mulți bani: aceea de cioplitor de statuete cu Artemisa maternă. Deci nu creștinii au copiat ciopliturile lui Dimitrie, ci invers, păgânii și-au dat seama ce profunzime se află în persoana Maicii Domnului și au fost atrași de ea. Ei spuneau ce femei minunate au creștinii (după modelul Maicii Domnului).

A găsi cioplituri prin Egipt și a spune că lumea creștină a dat buzna să facă icoane, este penibil. Este ca și cum am găsi în Groenlanda niște căsuțe de gheață și am spune că dumneavoastră așa trebuie să vă fi născut: cu mintea înghețată. Fals.

Sunteți un om inteligent, dar vă rog să vă ridicați inteligența la cota corectitudinii deontologice și să nu mai livrați informați false pe care masa de tineri le primește pe nemestecate, ca puii de vrabie din cuib.

Tinerii noștri sunt deștepți, haideți să le dăm informații inteligente și adevărate.

Și încă ceva: lăsați teologia celor care s-au  pregătit pentru așa ceva. Și nu mai recurgeți la expresii de genul “toți istoricii religiilor”, căci chiar devenim penibili. Nu i-ați citit pe aceștia toți, deci să nu cădem în penibila expresie “știu tot ce se poate ști” … și încă ceva pe deasupra.

Pr. Emil Jurcan, profesor universitar doctor la Catedra de Istoria Religiilor a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Foto credit: divahair.ro

Ultimele articole