Pelerinii din toată ţara sunt aşteptaţi duminică, 20 iulie 2014, la sfinţirea Bisericii „Sfântul Ilie“ a Mănăstirii Floreşti din judeţul Vaslui.

Târnosirea locaşului de închinăciune şi Sfânta Liturghie vor fi oficiate de Preasfinţitul Părinte Corneliu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Complexul monahal de la Floreşti, care adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, a fost reabilitat în ultimii 20 de ani.

Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ a Mănăstirii Floreşti din judeţul Vaslui va fi sfinţită duminică, 20 iulie 2014, de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor. Programul liturgic dedicat acestui eveniment va începe sâmbătă, 19 iulie, de la ora 18:00, când se va oficia slujba Privegherii. În dimineaţa zilei de 20 iulie, se vor sluji Taina Sfântului Maslu şi Acatistul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. La ora 9:00, Preasfinţitul Părinte Corneliu va fi întâmpinat de soborul preoţilor şi de credincioşi. În continuare, va fi săvârşită slujba de sfinţire, apoi va fi oficiată Sfânta Liturghie. „Invităm pe toţi cei care au dragoste faţă de rugăciune şi de cultură la slujba de sfinţire, când îl vom cinsti şi pe ocrotitorul mănăstirii noastre“, a spus arhimandritul Iezechil Ariton, duhovnicul Mănăstirii Floreşti.

Pictură realizată în cinci ani

Mănăstirea Floreşti a fost înfiinţată în anul 1590 de către vornicul Ţării de Sus Cârstea Ghenovici şi jupâneasa sa, Anghelina. Din datele istorice reiese că locaşul de închinăciune al aşezării monahale nu a fost sfinţit de un arhiereu. A fost redeschisă în anul 1991, odată cu venirea părintelui Iezechil Ariton. În acele vremuri, aici funcţiona un spital de bolnavi psihici, întreg ansamblul fiind într-un stadiu avansat de degradare. În anul 1993 s-au demarat lucrările la turnul clopotniţă, fiind derulate timp de patru ani. Tot atunci, a început reabilitarea sfântului locaş şi a palatului egumenesc. Mănăstirea Floreşti este un monument de categoria A, astfel că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a acordat o parte din fondurile necesare reabilitării acestui edificiu. Complexul aşezării monahale cuprinde turnul clopotniţă, Biserica „Sfântul Ilie“ şi palatul egumenesc. Pictura bisericii a fost realizată de pictorul Valeriu Timofte din Bucureşti, împreună cu echipa sa, între anii 2008-2013. „Biserica mănăstirii noastre s-a pictat cu fondurile strânse din donaţiile oferite de credincioşi. Ei şi-au manifestat astfel dragostea faţă de acest monument şi faţă de Maica Domnului, mai ales că în biserica aşezării monahale de la Floreşti se află icoana făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu. Menţionăm că unul dintre principalii ctitori este Preasfinţitul Părinte Corneliu. În prezent, palatul egumenesc este reparat în proporţie de 70%. În acelaşi timp, în anul 2010 s-a restaurat catapeteasma“, a remarcat arhim. Iezechil Ariton.

Poziţionarea geografică a Mănăstirii Floreşti

Mănăstirea Floreşti este situată la 38 km nord-vest de Bârlad şi la 32 km sud-vest de Vaslui. Accesul se face de pe şoseaua naţională care uneşte municipiile Vaslui şi Bacău. Din dreptul localităţii Poieneşti se merge pe drumul judeţean Poieneşti-Bârlad. Din municipiul Bârlad, se poate ajunge pe pe drumul judeţean Bârlad-Poieneşti.

Ultimele articole