În ziua de 27 martie 2018, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a fost prezent, în orașul Negrești, la evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României. Cu acest prilej a slujit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, la biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” în fruntea unui sobor de preoți din care au făcut parte și părintele Atanasie Roman, starețul mãnãstirii Sâmbãta de Sus, județul Brașov, și pãrintele Vadim Dimitrenco din Parohia Ștefan Vodă, Republica Moldova.

La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul Hușilor a explicat, pe scurt, semnificațiile Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite, specifică perioadei Postului Mare,  afirmând totodată că: „am săvârșit această Liturghie în semn de multumire lui Dumnezeu pentru acest mare dar făcut de basarabeni acum 100 de ani,  la 27 martie 1918, atunci când au decis unirea cu România. Dacă nu ne cunoaștem istoria, nu avem cum să ne iubim țara și neamul.(...) Basarabenii au dat tonul ca toți să fie una”.

Părintele Episcop Ignatie a oferit, în semn de binecuvântare, părintelui Vadim Dimitrenco o sfântă cruce, afirmând susținerea concretă pe care dorește să o ofere comunității din Ștefan cel Mare, Republica Moldova: „Ne gândim să facem acolo un centru cultural, căci fără cărți, fără limba română, nu poți să supraviețuiești, îți pierzi identitatea.

De asemenea, Preasfințitul Ignatie a fost prezent la ședința solemnă a Consiliului Local Negrești, în care s-a citit o declarație simbol de unire a Basarabiei cu România.

Ultimele articole