În seara zilei de joi, 30 noiembrie 2023, Părintele Episcop Ignatie a participat la un eveniment cultural de mare ținută, prilejuit de lansarea cărții „Trupul și banul: iubirea de plăcere și iubirea de avere. Părintele duhovnicesc – artizanul pocăinței”, cea mai recentă apariție editorială semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Manifestarea a avut loc la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Apărut anul acesta la Editura Renașterea, volumul – un mic tratat de spiritualitate ortodoxă - atrage atenția asupra a două patimi: iubirea de plăcere și iubirea de avere. Acestea guvernează instinctele oamenilor și produc dezordine în planul sufletesc și în cel social. Totodată, cartea aduce în atenția cititorilor și chipul unor părinți duhovnicești contemporani, a căror frumusețe interioară poate să inspire și să arate înălțimea spirituală la care este chemat omul.
Noua apariție editorială a fost prezentată de acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. De asemenea, un cuvânt a rostit și autorul volumului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care a vorbit despre conținutul cărții și le-a mulțumit tuturor celor prezenți.
Ierarhul Hușilor a subliniat, în prezentarea sa, actualitatea lucrării semnate de Părintele Mitropolit Andrei, afirmând că se înscrie în seria radiografiilor foarte profunde ale omului și societății contemporane:
As vrea să precizez, de la început, că această carte nu este o lamentație. Avem tendința de a ne plânge că lumea nu este în rostul ei. Este extrem de actuală, pune un diagnostic.
Constantin Noica spunea că în logică trebuie ținut cont de trei aspecte: de concept, judecată și raționament. În viața duhovnicească trebuie să ținem cont de discernământ, care este corespondentul a ceea ce numim judecată; de înțelegere, corespondentul raționamentului; și de experiență, corespondentul conceptului. Această carte întrunește toate aceste aspecte.
Juxtapunerea din titlu, „trupul și banul” nu este una depreciativă. Dimpotrivă.
Părintele Mitropolit Andrei subliniază că demnitatea și valoarea ființei umane sunt date de faptul că suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.
Această carte are o deplină legitimitate pentru lumea în care trăim. Asocierea din titlu, „Trupul și banul”, nu este deloc întâmplătoare, tendința este de a transforma trupul în marfă, iar tot ceea ce ține de valori și rădăcini, în ceva fără consistență.
Sunt anumite cărți pe care le-aș considera pandantiv al acestei lucrări.
Trăim, potrivit lui Zygmunt Bauman, într-o „Modernitate lichidă”. Trăim într-o societate în care totul se lichefiază, devine instabil, în contrast cu rădăcinile, cu valorile tradiționale. Tendința societății progresiste în care trăim este de a transforma totul în lichid, nimic nu mai poate fi stabil.
A doua carte, pandantiv al lucrării din această seară, consider că este cea scrisă de Jean Baudrillard, „Societatea de consum”. Potrivit acesteia, cel mai mai bun obiect de consum este trupul. Adevărul trupului este dorința. Prin urmare, trupul este transformat, asemenea banilor, într-o investiție.
Părintele Mitropolit ne atrage atenția că nu suntem simpli purtători de epidermă, ci purtători ai chipului lui Dumnezeu, de unde decurge tot ceea ce numim demnitate și valoare a persoanei umane.
Cartea pune în evidență două din valorile pe care le regăsim în textele patristice, în creștinismul primar: castitatea și filantropia. Acestea erau cele două indicii prin care păgânii îi recunoșteau pe creștini.
În gândirea patristică, ca și în această carte, nu găsim texte care să devalorizeze trupul. Dimpotrivă, cartea este concepută ca o pledoarie, un îndemn de a face un salt de la ceea ce înseamnă un trup al morții, corupt de patimi, la un trup al slavei.
Cum poate trupul să devină lumină? Acest lucru devine posibil prin spovedanie, prin pocăință.
Părintele Mitropolit Andrei spune că ultimul cuvânt al relației dintre duhovnic și ucenic nu este ascultarea, ci iubirea.
Autorul îl consideră pe duhovnic a fi un mic profet. Sunt multe voci care ne îndeamnă, pe noi, clericii să fim profeți în această societate, aflată în degringoladă morală, adică cei care să propovăduim claritatea morală.
Horia Roman Patapievici, întâlnindu-l pe Părintele Paisie Olaru, spune ceea ce înseamnă un duhovnic: relația în prezență.
Lucrarea are capacitatea de a turna în cuvinte, pe înțelesul tuturor, adevăruri absolute.
Părintele Mitropolit Andrei a scris această carte din experiență, deși nu vom găsi între pagini referințe la aceasta.
În cadrul evenimentului, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu, a susținut un concert de colinde. De asemenea, a fost vernisată o expoziție de acuarelă cu chipurile mai multor părinți duhovnicești, portrete care se regăsesc și în cartea IPS Părinte Andrei. Acestea au fost realizate de către artistul plastic Iulia Văleanu.
Manifestarea a fost moderată de preotul Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.
În frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, la eveniment au participat numeroși clerici, teologi, oficialități militare și civile, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice din cele două județe ale Eparhiei Clujului, Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și alți invitați.
Toți cei prezenți, la finalul evenimentului, din partea Părintelui Mitropolit Andrei, au primit în dar cartea „Trupul și banul: iubirea de plăcere și iubirea de avere. Părintele duhovnicesc – artizanul pocăinței”.
Sursa: mitropolia-clujului.ro