În după-amiaza zilei de vineri, 5 iulie 2024, la ora 16.00, Părintele Episcop Ignatie, înconjurat de numeroși preoți din Eparhie și de credincioși, a întâmpinat, la Catedrala Episcopală din Huși, delegația Mănăstirii Kato Xenia, din Grecia, ce a adus Cinstitul Brâu al Maicii Domnului.
În sunetul clopotelor și al cântărilor bisericești închinate Maicii Domnului, Cinstitul Brâu a fost așezat, alături de racla cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, în baldachinul din apropierea Catedralei. Sfintele Odoare vor rămâne aici, pentru închinarea pelerinilor, până în după-amiaza zilei de duminică, 7 iulie 2024.
În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a vorbit despre cinstirea de care se bucură Maica Domnului și despre modul în care ea se face prezentă în viața credincioșilor:
Este o mare mângâiere și o binecuvântare de care ne învrednicește Dumnezeu să primim în această zi, în Episcopia Hușilor, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, adică să simțim în mod vădit și cât mai conștient, prezența ei aici, alături de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii Catedralei Episcopale, și Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, ocrotitoarea Episcopiei Hușilor.
Prorocul David (Psalmul 44, 15) ne spune că „toată slava fiicei Împăratului este înăuntru, îmbrăcată cu ţesături de aur şi prea înfrumuseţată”. Părinții isihaști din secolul al XIV-lea, Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Nicolae Cabasila, tâlcuiesc versetul acesta cu referire la frumusețea lăuntrică a Maicii Domnului, fapt pentru care au numit această frumusețe ca fiind suprafirească.
Resimțim frumusețea suprafirească a Maicii Domnului în lucrarea ei minunată. Însuși Domnul Hristos, după ce S-a înălțat la Cer, în chip smerit, a dat această harismă Maicii Domnului - să o simțim ori de câte ori o invocăm.
Dacă s-ar face o statistică cu numărul icoanelor făcătoare de minuni ale Mântuitorului Hristos și cu ale Maicii Domnului, am constata că cele din urmă sunt mult mai multe. Aceasta pentru că însuși Domnul a răsplătit-o pe Cea care a trăit în tăcere, în foarte multă smerenie, în anonimat, cu această harismă de a o simți, ori de câte ori o chemăm în viața noastră.
Pentru toți cei care caută, cu orice preț, să fie prezenți sub reflectoarele vieții publice, să câștige faimă sau să își câștige un statut pentru posteritate, modelul este Maica Domnului. Nu a căutat nimic din toate acestea, și Dumnezeu a hărăzit-o cu această harismă specială, ca ea să fie, după Dumnezeu-Treimea, după Hristos, persoana care se bucură de cea mai multă cinstire din partea oamenilor. Așa îi răsplătește Dumnezeu pe toți cei care trăiesc în smerenie, în conștiința că viața lor trebuie să se identifice cu viața lui Hristos.
Dacă suntem atenți la textele din Sfintele Evanghelii, constatăm că prezența Maicii Domnului este tainică, aproape imperceptibilă la nivelul referințelor biblice. Maica Domnului a trăit identificându-și viața sa cu viața lui Hristos. Într-un fel, a împlinit un cuvânt al Sfântului Apostol Pavel, înainte de a fi așternut în scris, așa cum îl găsim în Epistola către Galateni (2, 20): „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine”. Maica Domnului este prima dintre făpturile pământești care și-a identificat, la modul desăvârșit, viața sa cu viața lui Hristos. De aceea nu avem o biografie a sa propriu-zisă. Dacă ne gândim la tendința omului modern de a lăsa memorii, nu avem nimic de acest fel. Memoria ei, cu adevărat, a fost însuși Hristos.
De aceea, Dumnezeu a răsplătit-o cu asupră de măsură, mai ales prin lucrarea minunată pe care o săvârșește în viața noastră. Domnul Însuși se smerește în fața propriei Lui Maici, după Înălțarea Sa la Cer, lucru pe care îl vedem în mulțimea de icoane făcătoare de minuni, sau în prezența Cinstitului Brâu, pe care îl avem în aceste zile în Episcopia Hușilor.
Mulțumesc foarte mult, pentru binecuvântare, Părintelui Patriarh Daniel, Părintelui Mitropolit Teofan și Părintelui Mitropolit Ignatie al Demetriadei, din Grecia, cei care au binecuvântat să fie împreună cu noi delegația de la Mănăstirea Kato Xenia, care a adus Cinstitul Brâu al Maicii Domnului.
Programul liturgic al Zilelor Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi continuă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 22.00, cu slujba Privegherii de toată noaptea, în cinstea Maicii Domnului.
Redăm, în continuare, programul din zilele următoare:
Sâmbătă, 06.07.2024
17:00 - 18:45 - Vecernia Mare cu Litie (curtea Catedralei Episcopale din Huși)
18:45 - 20:00 - Procesiune în orașul Huși, cu Sfintele moaşte ale Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi și cu Brâul Maicii Domnului;
Duminică, 07.07.2024
-
În dimineața acestei zile, vor fi așezate, spre închinare, și Sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna;
07:00 - 09:00 - Utrenia
09:00 - 12:00 – Sfânta Liturghie arhierească (Curtea Catedralei Episcopale din Huși)
Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei.
Sfânta Liturghie va putea fi urmărită live pe pagina de facebook episcopiahusilor.ro.
17:00 - Racla cu Brâul Maicii Domnului va fi dusă, în pelerinaj, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Vaslui
17:45 - Întâmpinarea raclei cu Brâul Maicii Domnului la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Vaslui
Luni, 08.07.2024
Brâul Maicii Domnului va rămâne, spre închinare, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Vaslui;
Marți, 09.07.2024
09:00 - Racla cu Brâul Maicii Domnului va fi dusă, în pelerinaj, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui, la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din Bârlad;
Miercuri, 10.07.2024
Brâul Maicii Domnului – va rămâne, până la finalul zilei, spre închinare, la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din Bârlad.