Ediţia a II-a a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi Vaslui, s-a desfăşurat sâmbătă, 24 august 2019, în municipiul Vaslui, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor.
Ziua a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de Ierarhul Huşilor la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui, şi a continuat la Teatrul de Vară din localitate, cu festivitatea de deschidere. Cu acest prilej, a luat cuvântul Părintele Episcop Ignatie, care a îndemnat pe tinerii prezenţi să-şi preţuiască sufletul la adevărata lui valoare: „Vă îndemn, pe fiecare dintre voi, să țineți la cerul pe care îl aveți în sufletul vostru! Nu lăsați pe nimeni, niciodată, să vă pângărească sufletul! Evitați excesele de orice fel! Evitați momentele care, din păcate, pot transforma sufletul într-un iad! Evitați răutatea care vă schimonosește, care vă desfigurează din punct de vedere sufletește! Luptați cât mai mult, cât vă stă în putință, să fiți, în permanență, un cer, atât pentru voi înșivă, cât și pentru cei din jurul vostru”!
Evenimentul a continuat cu o conferinţă cu tema: „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc”, susținută de Peter Hurley. Publicul l-a întâmpinat cu multă căldură pe „irlandezul îndrăgostit de satul românesc”, înainte de debutul propriu-zis al conferinţei rostindu-se rugăciunea „Tatăl nostru” în limbile română şi irlandeză.
Peter Harley a vorbit despre reperele identitare ale spiritului românesc, „limba, credința, pământul, tradițiile vii și cămașa albă a jertfei”: „Acestea sunt cele 5 trăsături care pot fi pentru noi un fel de busolă, când ne gândim ce înseamnă a fi român. Nu înseamnă o clădire, un imn național, un război sau o victorie și nici un templu, ci este această construcție spirituală, o combinație între limbă, credință, locul (pământul), tradițiile vii și această cămașă albă a jertfei pe care ați purtat-o pe parcursul a sute de ani”.
Conferinţa a avut şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri, favorizând dialogul dintre tinerii prezenţi şi invitat.
La finalul conferinţei, Părintele Episcop Ignatie a oferit domnului Peter Hurley Diploma de excelenţă a Episcopiei Huşilor şi Crucea eparhială pentru mireni.
După-amiază, tinerii au participat la o sesiune de ateliere de comunicare, la Şcoala „Mihai Eminescu”, împărțiți pe grupe. Tema dezbătută alături de moderatori, a fost „Tinerii şi timpul – între trecut şi viitor”.
A urmat „Marșul Tineretului”, desfăşurat pe traseul: Școala „Mihai Eminescu” – Crucea Gării (sens giratoriu) – Centru Civic – Independența – Piața Centrală – Parcul Copou.
Programul s-a încheiat în Parcul Copou, cu un spectacol de muzică populară susținut de: Ansamblul „Alunelul” din comuna Gara Banca, condus de Maria Ciorăscu, Grupul vocal „Alfa”, coordonat de Elisabeta Irimiea, şi ansamblul „Joc si voie bună” ale ATOV, Corul „Dignus est”, dirijat de părintele Adrian Buimac, şi solistele Maria Mirabela Papuc, Diana Penciuc, Ioana Denisa Ciobanu, Florentina Vezătiu şi Tatiana Drăgan.
Spectacolul folcloric a animat atât pe tinerii participanţi la ITO, cât şi pe numeroşii vasluieni aflaţi în Parcul Copou.
În cuvântul de final, Părintele Episcop Ignatie a mulţumit tuturor celor implicaţi în organizarea evenimentului şi, în special artiştilor care au urcat pe scenă, făcând lucrul acesta benevol, din dragoste pentru Biserică, pentru credinţă şi pentru tradiţiile noastre. De asemenea, a afirmat că Peter Hurley, cel ce a conferenţiat în prima parte a zilei, poate fi socotit ambasador al Vasluiului:
„Pentru Peter Hurley, irlandezul care şi-a asumat România, tradiţiile şi spiritualitatea noastră, a fi român este o chestiune de vocaţie.
Un poet francez spunea că tânărul arde ca un foc, iar bătrânul luminează ca lumina. Dacă vrem să fim lumină, trebuie să fim foc, să ardem, să avem entuziasm pentru tot ceea ce este frumos. Acest lucru îl pun la inima tinerilor: să ardă inima lor, existenţa lor, pentru tot ceea ce este frumos, pentru credinţă, pentru tradiţiile care ne reprezintă şi care exprimă cel mai autentic identitatea noastră de români”.
Totodată, Preasfinţia Sa, în asentimentul tuturor celor prezenţi, a rugat-o pe Ioana Denisa Ciobanu să interpreteze încă o dată balada populară „Mioriţa”, ca omagiu adus ţăranului român, în anul dedicat de Sfântul Sinod satului românesc: „să ascultăm această baladă în picioare, ca o rugăciune pentru ţăranul român”.
Evenimentul a fost organizat de Episcopia Hușilor şi Asociația Tinerilor Ortodocși Vaslui, în colaborare Primăria Municipiului Vaslui și Inspectoratul Școlar Județean Vaslui.