Este al VII-lea an de când Episcopia Hușilor, de 1 iunie, devine gazdă bună și primitoare pentru mii de copii, majoritatea proveniți din medii defavorizate, participanți la programul eparhial „Bun venit, copilărie!”, derulat de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși.

2.674 de copii au intrat astăzi în tărâmul de poveste instalat în curtea Catedralei Episcopale.

Ediția de anul acesta s-a intitulat „Dăruind cu bucurie!” și a fost dedicată copiilor cu o situație financiară modestă, selectați din cadrul mai multor parohii din cuprinsul Episcopiei Hușilor. Lor li s-au adăugat copiii din centrele de zi ale Asociației, precum și mulți copii și părinți din municipiul Huși. Toți și-au dat întâlnire de dimineață, în curtea Catedralei Episcopale, însoțiți de preoții parohi și de voluntari, pentru a participa la programul pregătit special pentru ei, între orele 09:00-15:00.

După rugăciunea de binecuvântare, Părintele Episcop Ignatie a adresat un cuvânt celor prezenți, îndemnându-i să învețe să fie darnici și generoși, căci aceasta este sursa fericirii :

Vă spunem „Bine ați venit!” la cea de-a VII-a ediție a acestei întâlniri foarte frumoase dedicată vouă, copiilor, „Bun venit copilărie”, care are drept generic „Dăruind cu bucurie”. 

În Sfânta Scriptură, ni se spune că „este mai fericit a da decât a lua”. Ori de câte ori noi dăruim ceva, devenim fericiți. Așa suntem și noi astăzi, Episcopia Hușilor și „Filantropia Ortodoxă”, precum și toți oamenii care iubesc copiii. 

Suntem, cu toții, fericiți, că astăzi vă putem face o zi foarte specială și cu multă bucurie. De aceea, să vă obișnuiți și voi, atunci când primiți ceva, să mulțumiți și să dăruiți și voi mai departe. La biserică învățăm ca atunci când primim daruri, să dăruim, mai departe, și celor care au nevoie. 

În general, noi îi învățăm, pe copii, să fie respectuoși, să fie atenți, să știe să se comporte. Însă prea puțin timp acordăm pentru a-i învăța să fie darnici și generoși

Ori de câte ori suntem darnici, primim foarte multă bucurie. Nu este nevoie să așteptăm ca cineva să ne ceară ajutorul, ca noi să-i împlinim bucuria de care are cea mai mare nevoie. 

Ori de câte ori dăruim, noi primim lumină; ori de câte ori dăruim, primim bucurie; ori de câte ori dăruim, primim pace; și mai presus de toate, ori de câte ori dăruim, primim iubire. De aceea, voi întotdeauna să vă învățați, ca atunci când primiți, să și dați mai departe. 

Vă spunem „La mulți ani!”, să vă simțiți astăzi cât mai bine și cu cât mai multă bucurie, pentru că sunt pregătite foarte multe surprize pentru voi. Foarte multe daruri. Le veți descoperi pe tot parcursul zilei.

Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu pentru această zi specială, apoi Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, care este ocrotitoarea noastră, a Episcopiei Hușilor. 

Îi mulțumim părintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi, cel care, împreună cu echipa „Filantropia Ortodoxă” Huși și cu voluntarii, au pregătit acest eveniment foarte frumos. Mulțumim pentru implicare tuturor preoților care i-au adus pe copii, din parohiile și din localitățile de unde sunt fiecare. Mulțumim pentru prezență autorităților județene și locale, domnului prefect al județului Vaslui, Daniel Onofrei, domnului vicepreședinte al Consiliului Județean, Ciprian Trifan, domnului director al DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu, și domnului primar al municipiului Huși, Ioan Ciupilan. Le mulțumim tuturor pentru susținere și implicare. 

La rândul său, părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși a mulțumit celor prezenți, vorbind despre rostul unui asemenea eveniment:

Prietenii lui Dumnezeu sunt sfinții. Un mare sfânt, pe care-l iubesc foarte mult, Sfântul Serafim de Sarov, ori de câte ori întâmpina pe cineva, i se adresa cu „Bine ai venit, bucuria mea! Hristos a înviat!” Permiteți-mi să vă salut pe toți cu salutul pascal și cu bucuria pe care o avea Sfântul Cuvios Serafim de Sarov atunci când întâmpina pe cineva.

Dragi copii, iată că în această curte a Episcopiei se scrie, de 7 ani, filă cu filă, o Carte a copilăriei - o poveste frumoasă despre copiii din Vaslui -, pe care noi am deschis-o și am intitulat-o „Bun venit copilărie”. 

Este a VII-a ediție a evenimentului și a proiectului de suflet al Părintelui Episcop Ignatie, „Bun venit, copilărie”. 

Acest eveniment nu este nici pentru copiii săraci, nici pentru copiii bogați, ci este pentru voi copii. Copilăria nu are categorie socială. Copilăria este frumoasă prin felul ei de a fi, prin felul ei de a se trăi.

 Voi, copiii care astăzi sunteți muguri care urmează să înfloriți și să dați rod în viață, să nu uitați aceste momente frumoase ale copilăriei pe care le-ați trăit aici, în Huși, în curtea Episcopiei. Vă garantez că, peste ani, veți veni în această curte de mână cu copiii voștri și o să vă amintiți ce frumos era când erați copii, în curtea copilăriei de aici. 

Mulțumesc Părintelui Episcop Ignatie pentru încrederea pe care mi-a oferit-o, precum și tuturor celor care ne-ați primit, pentru că atunci când am pornit la drumul acestei povești de suflet, să nu credeți că am avut posibilități. Am avut idei, am avut dorința de a vă face bucurii, și iată că ceea ce este de la Dumnezeu, El sporește și binecuvintează. Aici se vede rodul binecuvântării Sale. Să fiți fericiți, copii! La mulți ani!

Mulțumim tuturor celor care, alăturându-se efortului nostru, au făcut ca această zi să fie de neuitat pentru copii. Le sunt recunoscător tuturor prietenilor Asociației noastre, care, an de an, răspund cu multă dăruire și promptitudine apelului nostru de a ne uni forțele pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor sărmani. Bucuria pe care au simțit-o ei dăruind, se reflectă pe chipurile tuturor micuților care au umplut curtea Episcopiei.

A urmat, în sunetele cântecelor copilăriei, timp de câteva ore, un program interactiv, copiii fiind antrenați de animatorii Joy Camps România, în ateliere de lucru (pictură, muzică, șah) și de joc (tobogane, carusel, baloane).

Reprezentanții Poliţiei, Jandarmeriei, ISU și ai Poliţiei de Frontieră, au participat cu dispozitive și mașini, menite să-i educe pe cei mici. 

De asemenea, s-au întâlnit cu personaje din desenele animate, au făcut face-painting, au avut un colț pentru fotografii instant și au asistat la demonstraţii de dresaj canin oferite de poliţiştii de frontieră din Huşi, precum și la demonstrațiile Clubului de robotică Quasar Robotics. Copiii au fost introduși în tainele sportului minții prin intermediul Asociatiei Gambit Huși.

Și în ediția din acest an, un loc special în program a fost ocupat de tombola cu premii foarte consistente, constând în 10 biciclete, 10 trotinete, 10 ghiozdane complet echipate, 12 seturi de căști, 6 smartwatch-uri, un laptop, 5 telefoane și foarte multe jocuri lego, mașinuțe cu telecomandă, căsuțe pentru păpuși și jocuri de comunicare. 

Principiul participării și selecției a rămas același: pentru a-i obişnui pe cei mici să nu arunce peturi în natură, fiecare copil a primit o sticlă cu apă, pe care o putea reumple din locurile special amenajate, fiind îndemnați să nu o arunce pe tot parcursul zilei. Fiecare sticlă avea un număr, prezent în urnă, iar extragerile s-au făcut pe tot parcursul programului.

Masa de prânz a fost luată de toți copiii, la umbra nucilor din curte, unde toți au primit meniuri cu pui krispy și cartofi prăjiți, apă şi înghețată, pe săturate.

Atmosfera de sărbătoare a continuat după masă, cu  muzică, jocuri și multă bună dispoziție.

La finalul programului, fiecare copil a primit, în drumul spre casă, din partea organizatorilor și a sponsorilor, daruri constând în dulciuri.