Marți, 20 august 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, alături de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, au oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Negreşti, Protopopiatul Vaslui.
Din soborul slujitorilor a făcut parte și părintele protopop Adrian Chirvasă.
După Sfânta Evanghelie, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre puterea de transformare a vieții, pe care o are rugăciunea izvorâtă din inimă. Preasfinția Sa a plecat de la exemplul scripturistic dat de Ana, mama Prorocului Samuel, pomenit în această zi de Biserică, care, în urma rugăciunilor foarte intense, l-a născut pe cel ce avea să ajungă proroc:
„Facem astăzi pomenirea Prorocului Samuel, cel care a venit pe lume în urma rugăciunilor smerite ale mamei sale, Ana. Ar trebui să ajungem să ne rugăm cu inima. Adâncul inimii noastre să fie cel care se roagă cu adevărat. Sigur, până ajungem la starea aceasta avem nevoie de rugăciunea buzelor. Nu putem să ne rugăm în inima noastră dacă nu avem și exercițiul îndelungat, nevoința de a te ruga cu buzele. În strădania aceasta de a lega mintea cu inima, vom ajunge să nu ne mai rugăm cu cuvinte, ci întreaga noastră ființă va deveni rugăciune. La aceasta suntem chemați! Ana, mama Prorocului Samuel, era ea însăși rugăciune.
Fiecare dintre noi am experimentat ce înseamnă rugăciunea adevărată, într-un moment delicat, de răscruce, într-o încercare foarte grea. Însăși suferința este cea care ne învață că nimic nu ne poate ajuta așa cum ne ajută Dumnezeu. Avem înrădăcinat în adâncul conștiinței adevărul acesta”.
De asemenea, Ierarhul Hușilor, amintind de episodul biblic în care Dumnezeu i se descoperă Prorocului Ilie, a insistat asupra faptului că Domnul vine în inima omului în care este multă liniște și de unde este izgonit păcatul:
„Dumnezeu vine acolo unde este pace. Mai este un episod biblic foarte frumos, din viața Sfântului Proroc Ilie, care era o fire temperamentală, plină de fervoare. În ciuda acestei firi temperamentale și a râvnei sale, Dumnezeu îi descoperă că El i se va arăta într-o adiere lină de vânt.
Dumnezeu vine unde este liniște, unde inima învață să se roage și acolo unde lăsăm la o parte rumoarea și zgomotul infernal pe care le declanșează păcatele în viața noastră.
Noi căutăm tot felul de motive, de explicații în ceea ce privește neliniștea noastră. Pot fi foarte mulți factori, și din viața noastră socială, și din familie, însă singurul care conservă starea de neliniște și o alimentează zi de zi, este păcatul”.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat caracteristicile unei adevărate comunități creștine:
„O comunitate creștină se fundamentează pe patru stâlpi, pe care îi descrie cartea Faptele Apostolilor: fervoarea în rugăciune, ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului și milostenia. Când creștinii împlinesc toate acestea, rezultatul este că ”sufletul și inima lor sunt una”.
Primii crestini se adunau mereu în Templu și erau fervenți la rugăciune. Al doilea element constitutiv al comunității era ascultarea cuvântului lui Dumnezeu. Trebuie să citim cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură pentru a ne obișnui cu voia lui Dumnezeu exprimată în Biblie. Al treilea element este împărtășirea cu Sfintele Taine. Trupul și Sângele Domnului sunt viața noastră. Cu cât ne împărtășim mai des, cu atât viața noastră se schimbă. De asemenea, niciun crestin adevărat nu-și poate închide inima față de lipsurile și necazurile semenilor săi. Criteriul Judecății va fi atitudinea noastră față de oamenii în suferință. Hristos se identifică cu toți cei care suferă”.
Preasfințitul Ignatie a mulțumit Înaltpreasfințitului Serafim pentru toate lucrurile foarte frumoase pe care le face pentru cei în nevoi, și pentru parteneriatul dintre Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei și Episcopia Hușilor, Înaltpreasfinția Sa oferind în această zonă, de mai mulţi ani, numeroase ajutoare şi burse pentru sprijinirea copiilor aflaţi în risc de abandon şcolar. 350 de copii proveniţi din familii defavorizate primesc lunar echivalentul a 30 de euro pentru acoperirea cheltuielilor legate de şcolarizare.
Distincție pentru Ierarhul Hușilor
Înaltpreasfințitul Serafim a venit la Negrești însoțit de președintele Crucii Roșii Bavareze, domnul Michael Raut. Domnia Sa a oferit Diploma de excelență Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, pentru activitățile filantropice derulate în Episcopia Hușilor.
În după-amiaza aceleiași zile, Părintele Episcop Ignatie, însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim și de domnul Michael Raut, au vizitat Spitalul închis de la Negrești, evaluând condițiile din cadrul acestuia și posibilele soluții în ceea ce priveste funcționarea lui.
De asemenea, au vizitat mai multe familii nevoiașe din satele Poiana, Cioatele și Buda, iar Părintele Episcop Ignatie a oferit, în dar, Parohiei Poiana și bisericilor filiale componente, Valea Mare și Cioatele, Sfântul Antimis.