Duminică, 11 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, au oficiat slujba de sfințire a bisericii noi, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Dimitrie cel Nou”, din municipiul Bârlad.
Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele consilier Ciprian Aurelian Tacu, părinții protopopi Vasile Lăiu și Marius Antohi, părintele paroh Sorin Vîrlan, alături de preoți de la parohiile din apropiere.
Numeroși credincioși, din Bârlad și nu numai, au participat la acest moment deosebit, de sfințire a unei biserici noi, realizate din lemn, în stil maramureșean.
După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium în apropierea lăcașului de cult.
Cuvântul de învățătură de după citirea fragmentului evanghelic a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie, care i-a îndemnat pe cei prezenți să se străduiască să caute sfințirea propriei vieți, prin harul Duhului Sfânt, avându-i ca modele și rugători pentru noi pe Maica Domnului și pe Sfinți:
Această duminică este închinată tuturor sfinţilor, pentru că este prima duminică după marea sărbătoare a Pogorârii Sfântului Duh. De aceea S-a pogorât Duhul Sfânt peste noi – ca noi să ne sfinţim. S-a pogorât peste Apostoli, iar ei au dăruit harul Duhului Sfânt la toată lumea.
Sfinţii sunt fraţii noștri mai mari, care se roagă pentru noi, cărora noi trebuie mereu să ne adresăm, să le cerem ajutorul.
Sfinţenia nu e numai pentru cei pe care îi cinstim noi. Sunt mult mai mulţi sfinţi, care nu sunt înscriși în calendarul Bisericii noastre. Toţi cei care intră în Împărăţia Cerurilor (în rai) sunt îmbrăcaţi în haina sfinţeniei.
Sfinţenia este haina răsplătirii pe care le-o dă Dumnezeu celor care se ostenesc în fiecare zi să se lepede de rău, să facă binele, să se roage, să creadă, să ajute pe alţii, să-i ierte pe toţi cei care le-au greșit.
Sfinţii sunt ascultaţi de Dumnezeu, pentru că sunt prietenii Lui. Noi trebuie să dobândim prietenia lor și să-i rugăm să aibă grijă și de noi, să mijlocească pentru noi.
Să facem ca toate zilele vieţii noastre să fie zile de lumină, de credinţă, de rugăciune, de jertfă, de dragoste, de iertare, de bucurie a sufletului, de înălţare a noastră cu mintea și cu inima la Dumnezeu, și de împlinire a voii lui Dumnezeu, prin binele pe care să-l facem semenilor noștri, ca toţi să fim una, rugători unii cu alţii și unii pentru alţii, precum sfinţii sunt una în ceruri.
Numeroși credincioși s-au împărtășit, la momentul potrivit, cu Sfintele Taine.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Teodosie pentru dragostea manifestată prin venirea în mijlocul credincioșilor din Bârlad, precum și tuturor celor care s-au implicat în edificarea lăcașului de cult:
Această bisericuţă este rodul jertfei și dragostei tuturor celor implicaţi în acest proiect foarte frumos, coordonaţi de părintele Sorin Vârlan, oameni de bine care l-au susţinut în gândul de a construi un locaș de cult pentru acest cartier al orașului Bârlad.
Duminica de astăzi – prima duminică după marele praznic al Cincizecimii (Rusaliile, Pogorârea Duhului Sfânt) este una specială (deosebită), întrucât Biserica îi pomenește pe toţi sfinţii.
Originea acestei duminici rezidă în decizia pe care a luat-o împăratul Leon al VI-lea Filosoful, în secolul al IX-lea, când a murit soţia sa, Teofana, care a avut o viaţă sfântă. Acest împărat, în memoria soţiei sale, a spus așa: „Soţia mea a dus o viaţă deosebită, de cinstire a lui Dumnezeu. Voi zidi o biserică în Constantinopol, spre cinstirea tuturor sfinţilor”.
În acest gând este și originea duminicii de astăzi, dedicată tuturor sfinţilor, care L-au iubit pe Dumnezeu și nu au pus nimic mai presus de El – nici pregătirea lor intelectuală, nici poziţiile sociale pe care le-au ocupat, nici familia sau pe cei apropiaţi. Pentru sfinţi, nimic nu era mai presus de Dumnezeu.
Părintele Dumitru Stăniloae spune că „sfântul este omul pentru oameni, pentru că el este om pentru Dumnezeu”.
Să ne învrednicească Dumnezeu, pe toţi, să fim oameni pentru oameni și oameni pentru Dumnezeu.
În semn de recunoștință pentru efortul edilitar depus, Ierarhul Hușilor l-a hirotesit întru iconom pe părintele paroh Sorin Vârlan, și a oferit distincții de vrednicie tuturor celor care au sprijinit în chip deosebit ridicarea bisericii parohiale.