Joi, 17 octombrie 2019, în Sala Mare a Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad, a avut loc, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, conferinţa semestrială cu toți preoții din Episcopia Hușilor, susţinută de cunoscutul teolog, diplomat și scriitor Teodor Baconschi, şi lansarea ultimei sale apariţii editoriale, „Averea bunei educaţii”.

Conferința a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în biserica „Sfântul Spiridon” din Bârlad. Cu acest prilej, Ierarhul Hușilor a oferit, în semn de prețuire, domnului ambasador Teodor Baconschi, Crucea Episcopiei Hușilor.

În deschiderea întâlnirii, Părintele Episcop Ignatie a mulţumit invitatului pentru că a ales să împărtăşească preoţilor din Eparhie experienţa domniei sale în privinţa educaţiei şi a poziţionării creştine în cadrul tendinţelor contemporane de înţelegere a lumii şi a spiritualităţii:

„Când spui „a învăţa”, prezinţi doar o informaţie. „A transmite” presupune şi să ai capacitatea să transmiţi starea a ceea ce tu crezi, a ceea ce tu propovăduieşti. Este cel mai greu lucru.

Aceasta este misiunea noastră, nu este nevoie de foarte multe cuvinte, cât de o stare.

Să inaugurăm, prin prezenţa noastră, ca slujitori ai Domnului, o stare!

Să fie starea lui Hristos! Este foarte greu, căci este nevoie să fim noi adânciţi în trăirea adevărurilor evanghelice.

Să ne interogăm: unde este eficienţa şi concreteţea propovăduirii noastre?”

A urmat apoi expunerea domnului Teodor Baconschi, care a făcut o diagnoză asupra prezenței și a impactului creștinismului românesc în societatea noastră, precum și a dialogului cu cei care îmbrățișează alte convingeri, lansând totodată și propunerile sale în privința unui mod realist de articulare a mesajului creștin în spațiul provocărilor contemporane.

Partea a doua a conferinței a fost dedicată întrebărilor și răspunsurilor.

La final a avut loc lansarea lucrării „Averea bunei educații”, ultimul volum semnat de domnul Teodor Baconschi, moment la care au putut participa, pe lângă preoții prezenți, și alte persoane iubitoare de cultură.

Preasfințitul Părinte Ignatie a caracterizat volumul „Averea bunei educații” drept un „adevărat manual pentru părinți”:

„Este absolut esențial să avem la îndemână această carte, „Averea bunei educații”.

Educația este cea mai frumoasă investiție a fiecărui părinte.

Îi întrebam pe tinerii întâlniți în Diaspora: ce ați adus cu voi de acasă?

Ați adus ceea ce au așezat părinții voștri în voi: educația, cinstea și credința. Le avem în noi și le purtăm în lumea largă.

Cartea este excepţională, o recomand cu foarte mare drag!

Mulțumim domnului Teodor Baconschi pentru misiunea inteligentă pe care o face.

Avem nevoie de oameni care să răspundă inteligent când cineva este în contrast cu ceea ce noi credem.

Mărturisirea este întotdeauna elegantă, plină de noblețe și, desigur, la același nivel de intensitate în ceea ce privește răspunsurile pe care trebuie să le dăm”.

A citat apoi mai multe pasaje prin care a ilustrat actualitatea și finețea mesajului transmis de autor.

Cartea „Averea bunei educații” a fost prezentată succint de părintele consilier cultural Cosmin Gubernat, care a descris-o drept „un „manual” contemporan de educație creștină, un extraordinar instrument misionar pe care domnul Teodor Baconschi îl pune la îndemână inclusiv preoților, lansând în spațiul public un model de educație care se pliază foarte bine pe valorile creștine.

Lucrarea este profundă, reală și antrenantă și datorită faptului că cititorul are siguranța că afirmațiile autorului sunt probate de experiența practică, și nu sunt doar rodul unei abile folosiri de argumente teoretice”.

A urmat apoi o sesiune de autografe, toți cei prezenți având posibilitatea unei interacțiuni directe cu autorul.