În luna noiembrie a anului trecut, în Episcopia Huşilor erau inaugurate, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ignatie, primele două aşezăminte sociale. De atunci, activitatea Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huşi a sporit şi a adus bucurie permanentă în sufletele miilor de copii din eparhie şi ale bătrânilor bolnavi şi singuri: patru aşezăminte sociale, case construite, tabere pentru copii, haine şi tot necesarul pentru a merge la şcoală, daruri cu diverse ocazii şi ajutoare de urgenţă.
În ziua de 7 noiembrie 2019, când a binecuvântat lucrările de extindere efectuate la Aşezământul social „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” din Bârlad, unul dintre cele patru coordonate de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Huşi, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie spunea: „Ne propunem ca fiecare centru social al episcopiei noastre să fie, în primul rând, un loc al dragostei, copiii să primească dragoste prin toate activităţile care fac parte din buna desfăşurare a unui astfel de aşezământ. Centrul acesta este pus în slujba dragostei şi a inocenţei. Ori de câte ori îi slujim pe copii, nu facem altceva decât să slujim dragostea şi inocenţa”.
Iar în slujba dragostei şi a inocenţei s-au pus, de un an încoace, toţi cei care susţin activitatea asociației, înfiinţată exact în urmă cu un an cu binecuvântarea ierarhului de la Huşi şi sub păstorirea părintelui Vladimir Beregoi, consilierul economic şi social-misionar al eparhiei. „Nu îmi este ruşine să spun că atunci când am venit în România la facultate mi-am confecţionat din două perechi de încălţăminte una singură. După moartea mamei au început lipsurile, am fost un copil necăjit, iar eu eram cel mai mare între patru fraţi, cel mai mic având doar 11 luni. Mi-am luat astfel un angajament că mă voi lupta ca nici un copil să nu sufere, să nu rabde de frig, de foame, atât cât o să pot. De aceea, de câte ori merg prin centrele de zi, îmi place să vorbesc cu copiii şi să le povestesc experiența mea. Chiar le spun: Copii, dacă eu am reuşit, veţi reuşi şi voi, indiferent de situaţia de acasă, trebuie doar să vreţi, să aveţi credinţă şi să învăţaţi”, explică părintele Beregoi, născut în Basarabia, de unde are această grijă pentru copii şi de ce pune umărul în această neobosită lucrare de a spori numărul centrelor de zi pe tot cuprinsul Eparhiei Huşilor.
În cadrul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huşi sunt angajate 34 de persoane care îşi desfăşoară activitatea în aşezămintele sociale: „Sfântul Stelian”-Boţeşti, „Sfântul Ierarh Nicolae”-Fălciu, „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei”-Bârlad şi „Sfântul Gheorghe”-Ghermăneşti. Ultimul, cel de la Ghermăneşti, a fost deschis luna trecută şi dispune de un centru de zi pentru copii, o locuință de tip familial și de un serviciu socio-medical de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice. „În luna noiembrie 2018 am deschis primul astfel de centru al asociaţiei, înfiinţată tot anul trecut cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ignatie, căruia îi mulţumim pentru purtarea de grijă şi pentru susţinere. În toate cele patru centre de zi sunt aproximativ 140 de copii care primesc zilnic masă caldă, sunt ajutaţi la teme, participă la diverse activităţi creative şi recreative sub îndrumarea educatorilor noştri. Totodată, aceşti copii primesc şi consiliere, acolo unde este nevoie, colaborăm cu psihologi, pentru că, din păcate, există copii cu diverse traume”, spune părintele Beregoi.
Daruri de Crăciun pentru 1.500 de copii
În comunităţile cu familii sărace ori dezorganizate, aceste centre de zi au nu doar rolul de a preveni abandonul şcolar, ajutându-i pe copii la teme sau oferindu-le acea masă caldă care le lipseşte unora de acasă, ci şi rolul de a educa, de a modela caractere demne, de a forma oameni frumoşi pentru viaţă. „De aceea ne preocupăm să-i scoatem în societate, să-i ducem în excursii, să-i aducem de ziua lor ori de Crăciun la episcopie, unde le oferim, de fiecare dată, câte o zi de poveste, aşa cum a fost de 1 iunie ori în decembrie, când le-am oferit daruri şi i-am bucurat cu tot felul de surprize numai pentru ei”, mai spune părintele consilier.
De altfel, activitatea asociaţiei nu presupune doar coordonarea celor patru aşezăminte sociale, ci şi derularea numeroaselor acţiuni de susţinere a copiilor: de 1 iunie (peste 1.000 de copii au fost sărbătoriţi în curtea episcopiei), de Crăciun (1.500 de copii din întreg judeţul au primit daruri şi au cântat colinde împreună cu PS Ignatie şi preoţii), la început de an şcolar (anul acesta, 1.500 de copii au primit ghiozdane complet echipate), în prag de iarnă (copiii proveniţi din familii cu probleme financiare primesc îmbrăcăminte nouă, potrivită anotimpului rece). „Şi anul acesta, la 18 decembrie, ne dorim ca cel puţin 1.500 de copii de pe întreg cuprinsul eparhiei să se bucure de darurile lui Moş Crăciun, de colindele cântate împreună, de un foc de artificii”, subliniază, încrezător, părintele consilier.
Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” oferă şi 100 de burse lunare a câte 250 de lei fiecare, în permanenţă derulează programul „Ajutor de urgenţă”, prin intermediul căruia sunt sprijinite persoanele cu nevoi speciale aflate în situaţie de criză. „Bucuria este acasă” este un alt program cu caracter social care vizează construirea de locuinţe pentru familiile sărace din eparhie. În prezent, două astfel de proiecte încep a prinde contur în localităţile Grăjdeni (locuinţa este finalizată) şi Zizinca, iar alte două case au fost renovate de către asociaţie.
Persoanele vârstnice se află, de asemenea, în centrul atenţiei Episcopiei Huşilor, în cadrul celor patru aşezăminte sociale funcţionând şi câte un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice: angajaţii centrului fac cumpărăturile, le gătesc bătrânilor bolnavi şi singuri, se asigură că bătrânii au lemnele tăiate şi pregătite pentru anotimpul rece, le deszăpezesc căile de acces, le cumpără medicamentele. Şi, mai presus de toate, le alungă singurătatea. „Vrem ca în fiecare comună să existe un astfel de serviciu de îngrijire a bătrânilor la domiciliu, să extindem acest serviciu la nivelul întregii eparhii. Să le facem bătrânilor cumpărăturile, să le procurăm medicamentele, dar mai ales să stăm cu ei «la poveşti» 10 minute, o jumătate de oră, pentru că un bătrân îşi doreşte cel mai mult să aibă cu cine schimba o vorbă, să fie întrebat de sănătate, să ştie că la două, la trei zile vine cineva şi-i alungă singurătatea; singurătate care de multe ori îi omoară”, mai spune pr. Beregoi.
„Eu cred în puterea binelui”
În scurt timp va fi deschis Centrul pentru persoane vârstnice din Huşi, unde există foarte multe solicitări; un azil de bătrâni, pentru 30 de persoane, va fi gata la Râşcani, cel mai probabil la debutul primăverii viitoare; un alt azil, pentru 40 de persoane, cu locuinţe protejate, este deja finalizat în proporţie de 80% la Vutcani.
De asemenea, Episcopia Huşilor va înfiinţa şi un serviciu de îngrijiri paliative la domiciliu, iar primii paşi în acest sens au fost făcuţi odată cu autorizarea ambulanţei primite în dar de la Crucea Roşie bavareză. Însă părintele Beregoi îşi doreşte să ajungă la trei ambulanţe, complet dotate, care să aibă asistent medical şi ambulanţier şi care să ofere nu doar asistenţă medicală: „Trebuie să fim mai aproape de sufletul omului, să fim mai umani în relaţia cu semenii, şi mai ales cu bolnavii. În experienţa mea de preot am întâlnit mulţi oameni care, bolnavi fiind în ultima fază, aveau câte o dorinţă lăuntrică. Îmi doresc să le facem o ultimă bucurie. Şi în toate lucrurile pe care le facem, dacă le facem pentru Dumnezeu, atunci El ne dă putere şi înţelepciune şi ne descoperă şi oamenii de bine, donatorii, care ne sprijină şi care provin, aşa cum îmi place să o spun, dintr-o lume «mică», cu graniţe întinse până în Irlanda şi chiar mai departe. Eu cred în puterea binelui”, concluzionează părintele consilier Vladimir Beregoi.
sursa: ziarullumina.ro, un articol de: Oana Nistor