Sâmbătă, 26 august 2023, în Parcul Copou din municipiul Vaslui, de la ora 11.00, a avut loc deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui, ediţia a V-a.
Evenimentul a întrunit peste 700 de tineri, veniți din protopopiatele Eparhiei, precum și persoane din municipiul Vaslui, dornici să participe la Conferința susținută de părintele Răzvan Ionescu, intitulată: „Swipe and Scroll vs timpul de calitate petrecut în Biserica lui Hristos - o invitație de suflet pentru tânărul de azi”.
În deschidere, Părintele Episcop Ignatie a arătat cum pot fi convertite, în plan spiritual, caracteristicile dominante ale erei tehnologice din care facem parte:
Trăim în era mediilor digitale. Suntem captivați de tehnologie. Ne place, a intrat în viața noastră, și considerăm că, în mod natural, ne folosim de aceasta.
M-am gândit să vă aduc în atenție patru trăsături dominante ale erei tehnologice din care facem parte, pe care să le transpunem în plan duhovnicesc, în viața noastră spirituală.
Prima dintre aceste caracteristici este rapiditatea. De exemplu, atunci când ne propunem să descărcăm (să downloadăm) un film, totul se petrece cu maximă repeziciune. În funcție de viteza internetului de care dispunem, reușim, în câteva secunde, să ne descărcăm, pe device-urile noastre, tot ceea ce avem nevoie.
A doua caracteristică este reactivitatea, adică modul cum răspundem la solicitările pe care ni le fac cei din jurul nostru. Ne folosim adesea de mesageria instant – whatsapp, instagram, twitter, tiktok –, deci răspundem cu maximă promptitudine la solicitările pe care ni le fac prietenii noștri, folosindu-ne de tehnologie.
O altă caracteristică este conectivitatea. Trăim într-o lume hiper-conectată. Avem șansa și bucuria să fim conectați unii cu ceilalți, indiferent la ce distanță suntem. Putem spune chiar că distanțele nu mai există – putem comunica cu un prieten care se află la mii de kilometri distanță față de noi.
Ultima caracteristică a erei tehnologice este ecologia – faptul că încercăm să folosim cât mai multă energie naturală.
Acum să transpunem în plan spiritual toate aceste patru caracteristici.
Prima dintre ele, rapiditatea cu care descărcăm orice dorim, de pe internet, pe device-urile noastre, ar trebui să apară în felul următor, în planul vieții noastre duhovnicești: să încercăm să descărcăm, cu aceeași rapiditate (sau chiar cu și mai multă rapiditate), bunătatea, în sufletele noastre. Să așezăm în inimile noastre tot ceea ce este frumos, pentru că acestea vor structura sufletul nostru și modul cum gândim și cum ne raportăm la viață.
Atunci când avem acces la internet, sau când încercăm să folosim wi-fi, iar internetul nu are viteza necesară, răbdarea noastră este pusă la încercare și comentăm, că internetul nu funcționează așa cum ar trebui. Ne place și ne bucurăm când totul este extrem de rapid.
Ar fi extraordinar dacă și în viața spirituală am vrea să „descărcăm” în mentalitatea noastră, bunătatea și frumosul.
De asemenea, ar fi extraordinar dacă am reuși să fim reactivi, dar nu în sensul în care este folosit astăzi acest cuvânt, ci în sensul de promptitudine la nevoile celor din jurul nostru.
Atunci când suntem triști, ne bucurăm foarte mult dacă cineva vine și ne întreabă despre ceea ce se întâmplă cu noi, dacă vine și ne întinde o mână, dacă ne dă un cuvânt de mângâiere și este aproape de noi, fără ca noi să-i cerem acest lucru. Simțim că, într-adevăr, persoana respectivă ne iubește, pentru că nu am fost nevoiți să-i cerem ajutorul, ci a venit înspre noi, văzându-ne că avem nevoie să ne fie aproape.
Cu cât vom reuși să fim mai prompți, cu mai multă „reactivitate”, și cu capacitatea de a citi nevoile celorlalți, aceștia vor simți că suferința, tristețea sau necazul cu care se confruntă va fi mult mai ușor.
Când iubim pe cineva în mod deosebit, nu avem nevoie să ne consilieze cineva, ca să-i fim aproape. Dragostea, în sine, este cea care ne învață totul. De aceea, dacă vom pune iubire, în această caracteristică a reactivității, vom răspunde cu maximă promptitudine la nevoile celor din jurul nostru.
Preasfinția Sa a vorbit despre comuniune și despre igiena sufletească, mijloace de înfrumusețare a vieții:
Cea de-a treia caracteristică – conectivitatea – ar trebui să o gândim ca pe o formă de amplificare a comuniunii dintre noi, a sentimentului că suntem împreună, că suntem uniți, în Hristos și în Biserică. Hristos este Cel care ne poate oferi unitate ființei noastre.
Când ajungem în momente în care suntem derutați, când nu știm ce decizii să luăm, este semnul că avem nevoie de Hristos, Cel care ne unește și ne ajută să putem lua cele mai bune decizii.
De aceea, să folosim conectivitatea, ca pe o formă de amplificare a comuniunii dintre noi.
Motivele de dezbinare sunt foarte multe. Pe unele le inventăm noi, altele sunt iluzorii. Este atât de greu să căutăm să fim în comuniune cu cei de lângă noi, în ciuda diferențelor de mentalitate, de comportament sau de opinii personale.
Când vedem că un prieten are o părere diferită față de noi, pentru că îl iubim pe acel om, noi renunțăm la părerea noastră, pentru a menține relația, iar a menține relația înseamnă a menține unitatea și comuniunea cu cel pe care îl iubim.
În legătură cu ultima caracteristică – ecologia –, avem nevoie de o ecologie a spiritului, în sensul de a înlătura din viața noastră ceea ce poluează, ceea ce nu ne face bine și ne asfixiază.
Una dintre realitățile care nu ne face bine, care ne poluează și ne asfixiază sufletește, este păcatul. Nu putem spune despre un om care urăște, care e răutăcios sau bârfește, că ne odihnește sau că este un om în preajma căruia ne simțim foarte bine. Încercăm să evităm un astfel de om, pentru că simțim poluarea spirituală generată de păcate.
Să încercăm, pe cât ne stă în putință, să ne igienizăm sufletul, prin Spovedanie. Să mergem în fața lui Hristos, Cel care ne primește așa cum suntem – să nu încercăm să părem altfel.
Cu cât vom avea curajul să mergem să ne spovedim și, după aceea, să-L primim pe Hristos în Împărtășanie, cu atât vom simți că aerul spiritual pe care îl respirăm este mult mai curat și mult mai dătător de liniște și de multă pace, de care avem atât de multă nevoie.
Vom ajunge, la un moment dat, la concluzia că liniștea (pacea dinspre gânduri, dinspre simțiri și dinspre tot ceea ce trăim înlăuntrul sufletului nostru) e mai bună chiar și decât sănătatea.
Preasfinția Sa i-a mulțumit invitatului din acest an al ITOV, părintele Răzvan Ionescu, punctând, pentru cei prezenți, câteva repere biografice ale acestuia.
Ierarhul Hușilor a mulțumit domnului președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și Primăriei Municipiului Vaslui, reprezentată de domnul viceprimar Lucian Braniște, pentru sprijinul acordat acestor manifestări, precum și tuturor celor implicați în organizarea ediției a V-a a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui.
În cadrul deschiderii ITOV, Părintele Episcop Ignatie a premiat elevii din județul Vaslui care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. Cinci elevi absolvenți de clasa a VIII-a (Botez Raisa, Păun Ștefan – Școala Gimnazială „Elena Cuza” Vaslui, Dobrovolschi Marc – Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, Oțel Raluca – Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Vaslui, Micu Ștefania – Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad) au obținut media maximă la Evaluarea Națională, și un elev absolvent de liceu (Prodea Cosmin Ioan – Liceul „Cuza Vodă” Huși) a obținut media 10 la Bacalaureat. Cu toții au primit premii în bani și cărți din partea Ierarhului Hușilor.
A urmat apoi Conferința susținută de părintele Răzvan Ionescu, intitulată: „Swipe and Scroll vs timpul de calitate petrecut în Biserica lui Hristos - o invitație de suflet pentru tânărul de azi”, transmisă live pe pagina www.facebook.com/episcopiahusilor.ro.