În după-amiaza zilei de sâmbătă, 17 noiembrie a.c., Părintele Episcop Ignatie a săvârşit o slujbă de pomenire la căpătâiul profesorului Romeo Tălmaciu, fondatorul fanfarei pentru copii „Rotaria” din Vaslui, depus la capela bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din localitate.

În cuvântul adresat rudelor şi celor prezenţi, Preasfinţia Sa a vorbit despre capacitatea profesorului Romeo Tălmaciu de a sădi frumosul în sufletele celor pe care i-a întâlnit şi cărora le-a dat un sens în viaţă:

„Toată viaţa dânsului şi-a dedicat-o frumosului, şi-a dedicat-o celor mici, pe care i-a făcut să se îndrăgostească de muzică, de frumos, de armonie, de perfecţiune. În momentul în care un dascăl reuşeşte să trezească acest apetit pentru armonie şi frumos în sufletul copiilor, el nu face altceva decât să instaureze un mic paradis în inimile lor. Cineva spunea, atât de frumos, că muzica este refugiul celor „răniţi” de fericire.

Am putut să constat că domnul profesor a fost un refugiu pentru toţi tinerii care au fost atinşi, „răniţi”, de fericire. Aceasta este menirea oricărui profesor, să-i determine pe tineri să găsească un adăpost în frumos şi armonie. (...) Cea mai frumoasă formă de păstrare a memoriei unui om drag, care a plecat în lumea fără dor, în lumea veşniciei, este rugăciunea. Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii în lumina, armonia şi frumosul pe care domnul profesor le-a slujit toată viaţa şi le-a transmis şi altora!”

Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 18 noiembrie, după Sfânta Liturghie, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui.

 

Profesorul Romeo Tălmaciu a pus bazele formatiei „Rotaria”, un grup instrumental de fanfară, primul de acest gen de după Revoluţie, în municipiul Vaslui. Cu vârste cuprinse între 6 şi 20 de ani, tinerii din Fanfara „Rotaria“ formează una dintre cele mai apreciate formaţii de acest gen din România şi străinătate. Copiii Fanfarei “Rotaria” provin, în general, din familii cu situatie materialã precarã, unii dintre ei mergând zilnic zeci de kilometri doar ca sã ajungã la repetiţii.

Renumiţi pentru talentul lor în interpretare, organizatorii din şase oraşe europene îi solicită în fiecare an să vină să concerteze:  în Austria, Turcia, Franţa, Germania, Norvegia şi Italia. Din Belgia profesorul s-a întors cu „Pupitrul de aur“ şi cu premiile speciale ale juriului acordate în cadrul Festivalului „Castelul de aur“ din Halhem. La loc de cinste este şi nominalizarea la premiile GOPO din Bucureşti.