În după-amiaza zilei de miercuri, 26 iunie 2019, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului cu ocazia inaugurării monumentului dedicat lor în municipiul Bârlad.
La final, Părintele Episcop Ignatie a subliniat profunzimea jertfei eroilor neamului, precum şi faptul că ei s-au identificat total cu patria pentru care şi-au dat viaţa:
„Este un moment de pioasă amintire şi de rugăciune pentru toţi cei care s-au jertfit pentru ca noi să ne bucurăm de libertate. Când ne gândim la cei dragi, care au plecat în lumea veşniciei, obişnuim să avem momente de reculegere. Momentele de reculegere reale sunt cele în care ne rugăm pentru sufletele celor care s-au jertfit.
Când vorbim despre eroi, în general, scoatem în evidenţă faptul că ei şi-au dat viaţa pentru patrie. Eroii, prin dragostea lor pentru patrie, au devenit, ei înşişi, patria noastră. Când iubeşti ceva, sau pe cineva, foarte mult, te identifici cu acel ceva, sau cu acea persoană. Conţinutul vieţii celuilalt devine conţinutul vieţii tale. Eroii au făcut tocmai acest lucru. Ei s-au umplut de frumuseţile patriei, de virtuţile pe care le are acest neam. Ei înşişi, prin jertfa lor, au devenit Patria. Prin urmare, eroii neamului nostru sunt patria noastră şi ar trebui să îi cinstim aşa cum se cuvine.
Ne gândim şi la generaţiile tinere, oare pentru ei, în sufletele lor, există aceeaşi vibraţie, aceeaşi mişcare interioară faţă de memoria înaintaşilor, celor cărora le datorăm faptul că suntem liberi?”
Vorbind despre modelul pe care trebuie să îl constituie eroii pentru generaţia tânără, Ierarhul Huşilor a citat îndemnul adresat lor de Ion Luca Caragiale:
„Când ar fi să dau vreo povaţă unui tânăr, iată pe care i-aş da-o: Tinere, să-ţi fie patria scumpă şi sfântă ca şi mama ta! S-o iubeşti şi s-o respecţi din adâncul sufletului tău! De dragostea şi de respectul tău pentru ea să nu faci vreodată reclamă sau paradă. Ba, ai dreptul şi datoria să urăşti pe acei fraţi ai tăi ticăloşi, care, în loc s-o iubească şi s-o respecte ca pe o mamă cuminte, onestă şi severă, o curtează, o măgulesc şi o exaltează ca pe o bătrână cochetă, nebună, bună de tocat!”
Totodată, Părintele Episcop Ignatie a amintit şi de cuvintele lui Vasile Pârvan, „ocrotitorul spiritual al Muzeului din Bârlad”:
„Singurul scop al vieţii este dat de lucrarea pentru aproapele. Suprema dragoste, caritate, e darea vietii tale spre a păstra viaţa celui iubit: cu atât mai mult a păstra viaţă patriei tale.”
Concluzionând, Ierarhul Huşilor a afirmat: „Dacă noi tânjim să-i contaminăm pe cei tineri de dragoste faţă de patrie, faţă de eroi, atunci este salvat viitorul acestui neam. Să-i avem în inimile noastre aşa cum Biserica, zi de zi, în fiecare slujbă, îşi aduce aminte de eroii care au căzut pe câmpurile de bătălie, în lagăre, închisori şi deportări, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe, pentru demnitatea şi libertatea noastră.”
Monumentul Eroilor Neamului din Bârlad a fost realizat de sculptorul Constantin Crengãniș și este amplasat în zona Cerbul de Aur.
Cu prilejul acestui eveniment dedicat eroilor, doamna doctor Cristina Tiron a oferit Părintelui Episcop Ignatie o replică pictată pe pânză, de către pictorul Daniel David Grigorciuc, a icoanei Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, realizată de Nicolae Grigorescu. Particularitatea acestei lucrări, realizată pentru a marca Unirea Principatelor Române, constă în faptul că veșmintele Sfinților Arhangheli au fost pictate în culorile steagului românesc. Originalul se află la Mănăstirea Agapia, fiind icoana hramului bisericii, așezată în catapeteasmă, în ferecătură de argint.
În cursul aceleiaşi după-amiezi, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie a participat şi la expoziţia intitulată „Desen şi colaj” a artistului Dragoş Pătrașcu, profesor la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. Expozitia a avut loc la Galeriile de Artă „Nicolae Tonitza” din Bârlad.