În după-amiaza zilei de vineri, 13 martie 2020, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite în Parohia Bârzeşti, Protopopiatul Vaslui.
Din soborul slujitorilor au făcut parte şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, părintele protopop Adrian Chirvasă şi părintele paroh Eduard Irimia.
În cuvântul adresat celor prezenţi, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre perioada Postului Mare, timp în care ar trebui să acordăm o atenţie sporită vieţii noastre sufleteşti:
„Dumnezeu ne cheamă, în această perioadă, să fim mai atenţi faţă de sufletul nostru.
Vremurile în care trăim ar trebui să ne motiveze să sporim credinţa, să sporim lumina şi bucuria unuia faţă de celălalt.
Slujbele care se săvârşesc în această perioadă instaurează o ambianţă de interiorizare, de întoarcere înspre lăuntrul sufletului nostru, să vedem ce ar trebui să facem ca să fim mai buni, ce ar trebui să corectăm în comportamentul nostru ca să ne îndreptăm.
Slujbele din această perioadă ne ajută să reflectăm asupra modului cum ne trăim viaţa.
Toţi suntem trecători, nu este nimeni veşnic. Mai ales în aceste zile de tulburare şi încercare ne dăm seama cât suntem de limitaţi. Nimic nu ne poate ajuta mai mult decât credinţa, care este izvor de linişte şi pace”.
Ierarhul Huşilor a explicat cuvintele Înţeleptului Solomon: „Povaţa este un sfeşnic bun şi legea o lumină, iar îndemnurile care dau învăţătură sunt calea vieţii” (Pildele lui Solomon 6, 23), citite în cadrul paremiilor din timpul slujbei:
„Dacă noi vom fi atenţi şi vom lua aminte la poveţele pe care le primim, fie de la duhovnic, fie de la cei cu mai multă experienţă decât noi, toate aceste poveţe pot constitui un sfeşnic bun în întunericul rătăcirii noastre.
Îndemnul pe care îl primeşti de la cineva este ca o lumină, ca o căldură pentru orice suflet care se pierde în intunericul păcatelor.
La fel este şi legea. Faptul de a fi disciplinat, de a fi ordonat este ca o lumină.
Lumina înghite întunericul şi se instaurează această capacitate de a vedea lucrurile aşa cum sunt ele, pe lumină.
Hristos ne spune, în Evanghelie, că noi trebuie să fim «fii ai luminii».
Ca să putem să fim fii ai luminii trebuie să fim şi oameni ai disciplinei, ai rânduielii.
Dacă nu suntem disciplinaţi, viaţa noastră este un haos, un dezastru. De aceea Înţeleptul Solomon foloseşte această metaforă frumoasă, comparând legea cu o lumină.
Îndemnurile care ne îmboldesc spre învăţătură, ne lărgesc orizontul cunoaşterii. Aceste îndemnuri sunt calea vieţii noastre, nu rătăcim, găsim drumul spre ţintă.
În această perioadă a Postului Mare ne propunem să fim smeriţi. Să avem capacitatea de a primi o povaţă, un îndemn care să fie ca un sfeşnic care luminează în întunericul vieţii noastre. Să fim ordonaţi, disciplinaţi, pentru că vom avea lumină în suflet”.