Vineri, 20 martie 2020, după-amiază, începând cu ora 16.00, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite în Parohia „Emil Racoviţă”, Protopopiatul Vaslui.
Alături de Părintele Episcop Ignatie au mai slujit părintele protopop Adrian Chirvasă şi părintele paroh Nicu Manole Mâţilă. Slujba a fost oficiată în apropierea lăcaşului de cult.
În cuvântul adresat celor prezenţi, Ierarhul Huşilor a explicat cuvintele spuse de Înţeleptul Solomon: «ura aduce ceartă, iar dragostea acoperă toate cusururile»:
„În timpul Liturghiei cântau împreună cu noi şi păsărelele. Poate de mult nu am mai auzit, cântând în duh de Liturghie, şi cele necuvântătoare. Prin modul cum a fost create, aduc şi ele mulţumire Creatorului.
În cadrul Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite, care se săvârşeşte excusiv în perioada Postului Mare, de luni până vineri, se citesc două Paremii: din Cartea Facerii şi din Pildele lui Solomon.
Cuvântul Înţeleptului Solomon ar trebui să ne pună pe gânduri: ura aduce ceartă, iar dragostea acoperă toate cusururile (Pildele lui Solomon 10,12).
Omul certăreţ, care are duh de tulburare tot timpul în el, dă semn că în sufletul lui locuieşte ura.
În sufletul unui om bun, blând, îngăduitor, se sălăşluieşte dragostea, care acoperă toate cusururile.
În omul certăreţ locuieşte un duh de ură. Acest duh de ură contabilizează toate defectele aproapelui şi face caz de ele. Le exagerează, le hiperbolizează şi tot timpul găseşte pricină de conflict”.
Preasfinţia Sa a arătat că dragostea faţă de semeni are puterea de a şterge neputinţele celuilalt:
„Atunci când iubeşti pe cineva ai capacitatea lăuntrică de a trece cu vederea peste anumite defecte pe care tu le vezi. Eşti foarte îngăduitor.
Dragostea te învaţă că şi tu eşti un om limitat, un om cu defecte şi te bucuri când cineva este îngăduitor cu tine când greşeşti. Acest verset este ca o lampă de control.
Oricât ar nega omul care se ceartă, în spatele acelui duh de ceartă stă de fapt un duh de ură.
Nu te poţi certa dacă iubeşti pe cineva. Dragostea te învaţă să fii un om de pace, un om care găseşte soluţii în situaţii foarte complicate ale vieţii”.
Ura din sufletul omului poate deforma realitatea, a mai menţionat părintele Episcop Ignatie:
„Omul în sufletul căruia este ură, se ceartă. Caută pricină de ceartă din orice situaţie.
De multe ori şi inventează. Este captiv gândurilor pe care le are în mintea lui – un univers care este doar acolo şi nu are corespondenţă cu realitatea.
Se întâmplă de atâtea ori să ne înşelăm atunci când judecăm sau suntem răi şi ne năpustim asupra unui om. Constatăm că era doar în mintea noastră ideea sau prejudecata respectivă, iar acel om nu avea nicio vină.
Să reflectăm foarte serios!
Dacă este dragoste în sufletul nostru, reuşim să fim mai îngăduitori faţă de defectele aproapelui nostru.
Dacă este ură în sufletul nostru, ne vom certa şi vom fi mereu nemulţumiţi.
Ce greu este să stai lângă un om pe care nu poţi să îl mulţumeşti niciodată! Este un iad spiritual să stai lângă un om mofturos şi căruia nu poţi să îi intri în voie în niciun fel. Este un chin cumplit”.
Ierarhul Huşilor i-a îndemnat pe cei prezenţi să se roage pentru semenii lor din diaspora, care se află în situaţii deosebit de grave, ei fiind parte a familiilor celor de aici din ţară, prieteni sau cunoscuţi, care au, mai mult decât oricând, nevoie de rugăciune şi de susţinere, evitându-se şi stigmatizarea nedreaptă. „Găsim în Liturghia Darurilor un îndemn care se potriveşte vremurilor în care trăim. Ni se spune să fim statornici în credinţă, să stăruim în nădejde şi să fim desăvârşiţi în dragoste. De aceste lucruri avem nevoie”!