Luni, 4 septembrie 2023, a debutat, la Iași, sesiunea de toamnă a cursurilor pentru obținerea gradelor profesionale de definitivat și gradul II în preoție. Preoții înscriși și-au început ziua cu Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, în Biserica „Sfântul Gheorghe” – Catedrala veche, din incinta Ansamblului mitropolitan.
În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a enunțat o serie de provocări care pot submina mesajul credinței:
Pasajul evanghelic are drept conținut tâlcuirea pe care Domnului Hristos a făcut-o la Parabola Semănătorului. Faptul de a vorbi despre această pildă, care are linia sa de interpretare, trasată de Domnul Hristos, poate, pentru orice predicator, să pară o cutezanță și o mândrie. Cu toate acestea, noi suntem chemați să aprofundăm și să „digerăm”, la modul propriu, cuvintele pe care Hristos le rostește.
Fiecare dintre cele trei semințe care nu au adus rod ne avertizează asupra unui păcat de care ar trebui să fugim.
Prima sămânță a căzut lângă drum. Lângă drum știm că este șanțul – este foarte greu să avem o cale dreaptă când ajungem într-un șanț. Această sămânță ne învață să lăsăm la o parte lipsa de metodă în ceea ce noi facem. În limba greacă, cuvântul „metodă” înseamnă „a merge pe cale”, împreună cu cineva. De aici avem preluat și în limbajul nostru specializat metodica – ceea ce facem să aibă o anumită coerență.
Sămânța căzută lângă drum, neavând un traiect, o linie, o metodă, nu a avut cum să dea rod.
Ce-a de-a doua sămânță a căzut pe un loc pietros. Cuvântul cheie, care ne ajută să înțelegem ce păcat să evităm în cazul acesta este „rădăcină”. Sămânța căzută pe loc pietros nu a avut rădăcină, și în vreme de încercare, nu a putut să rodească.
Să fim atenți la păcatul superficialității, care are în spatele lui euforia – suntem bucuroși pe moment, preluăm în suflet anumite aspecte ale credinței, dar nu le facem să aibă rădăcină, pentru a nu fi smulse într-un moment de ostilitate față de credință.
A treia sămânță a căzut între spini și a fost asfixiată de grijile veacului. Păcatul de care ar trebui să ne ferim în acest caz este acapararea de duhul acestei lumi. Noi avem tendința de a judeca lumea, însă și noi suntem parte componentă a acesteia. Dumnezeu nu ne cheamă să disprețuim lumea, ci să o transfigurăm. În limbaj biblic, când ni se vorbește despre lume, cu precădere la Sfântul Ioan Evanghelistul, se are în vedere lumea divorțată de Dumnezeu, cea care se revoltă și îi întoarce spatele Domnului.
Este foarte important să fim atenți la aceste aspecte, să aprofundăm conștient și responsabil credința noastră. Nu vom putea face acest lucru dacă nu vom avea metodă. Doar înțelegând, vom putea da rod. Nu vom putea transfigura lumea aceasta dacă suntem superficiali și tratăm lucrurile în derizoriu, oprindu-ne doar la coajă, și scăpându-ne din vedere miezul.
Dacă nu suntem atenți la duhul acestei lumi, la grijile și la tot ceea ce ne poate despărți de Dumnezeu, nu vom putea aprofunda în viața noastră cuvântul lui Hristos.
După Sfânta Liturghie, preoții prezenți au participat la cursul susținut de Părintele Episcop Ignatie, în Sala Baptisteriu a Muzeului Mitropolitan.
sursa foto: doxologia.ro