Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, a fost cinstit cu fast liturgic joi, 26 octombrie, pe Colina Bucuriei. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară din vecinătatea Catedralei Patriarhale de către Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei, împreună cu un sobor de ierarhi români. La momentul rânduit, ierarhul grec a rostit și un cuvânt de învățătură.
La Sfânta Liturghie, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon, s-au rugat: Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor; Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei; Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor; Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului; Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților; Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului; Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
După lecturarea pasajului evanghelic rânduit (Ioan 15, 17-27; 16, 1-2), mitropolitul grec a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat evlavia de care se bucură atât marele martir prăznuit, cât și Ocrotitorul Bucureștilor, cei doi purtând același nume: „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este ocrotitorul și apărătorul Tesalonicului, dar și al întregii lumi. Spunem aceasta întrucât tot pământul este plin de minunile sale, de harul și de mirul ce izvorăște până acum din sfintele sale moaște și umple de bună mireasmă duhovnicească simțurile noastre duhovnicești și trupești. De aceea, este cinstit și slăvit numele cel mare al Sfântului Mucenic al lui Hristos, Dimitrie, în tot pământul. De aceea, sunt mii de creștini care aleargă în această zi de pomenire a lui, dar și în tot timpul anului, la preafrumoasa lui biserică din Tesalonic, ca să se închine și să sărute sfintele moaște purtătoare de har și să primească binecuvântarea sa. De aceea, și dumneavoastră, poporul binecredincios al Bucureștilor, îl cinstiți în orașul vostru și sărbătoriți în fiecare an pomenirea purtătorului de cunună Dimitrie al Tesalonicului, al cărui nume îl poartă și sfântul pe care îl vom prăznui mâine, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, făcătorul de minuni, apărătorul și ocrotitorul acestui oraș. Cei doi sfinți nu au în comun doar numele, minunile săvârșite sau mijlocirile stăruitoare făcute pentru mântuirea locuitorilor din Tesalonic și București, ci și luptele duhovnicești pe care le-au purtat pentru Hristos. Au în comun dragostea lor fierbinte pentru Hristos, mulțimea virtuților care le-au împodobit sufletele și le-au sfințit trupurile”.
Ierarhul a vorbit, de asemenea, despre virtutea curăției trupești și sufletești pe care au dobândit-o nenumărați sfinți bineplăcuți lui Dumnezeu.
„Dacă Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a reușit să ajungă la o măsură atât de înaltă încât să se învrednicească a suferi și pătimiri asemănătoare cu cele ale lui Hristos, fiind înjunghiată coasta sa, el a primit și mult har de la Dumnezeu, astfel încât curgerea mirului și minunile lui să se reverse în toată lumea. Aceasta se datorează, în primul rând, faptului că viața lui a fost curățită, prin harul lui Dumnezeu, de toată necurăția trupului și a duhului. Curăția sufletului și a trupului au fost cele care L-au făcut pe Dumnezeu să o aleagă pe fiica cea smerită din cetatea Nazaretului, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, dintr-o mulțime nenumărată de femei, ca să o înalțe mai presus decât toate cerurile și să o învrednicească a se face Maică a Fiului Său Celui Veșnic și Maică a tuturor oamenilor, astfel încât să se săvârșească minuni chiar și prin sfintele ei icoane. Pe una dintre cele mai vechi icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului v-am adus-o și noi aici, în orașul dumneavoastră, răspunzând invitației adresate nouă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca să sărbătorim împreună cu voi pomenirea Ocrotitorului duhovnicesc al orașului dumneavoastră, care s-a remarcat și el prin curăția și prin cuvioșia vieții sale. (...) Întrucât îl cinstim astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, am dorit să vă aducem, de asemenea, binecuvântarea și harul ce izvorăsc din sfintele lui moaște. V-am adus, așadar, și o părticică din aceste sfinte moaște, care se păstrează în Mitropolia de Veria, Naousa și Kampania, ca un odor de mare preț și ceresc”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon.
La Sfânta Liturghie a cântat Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, dirijată de părintele conf. dr. Stelian Ionașcu.
sursa: ziarullumina.ro