Sâmbătă dimineață, 24 august 2024, de la ora 09.00, Parcul Copou din Vaslui a fost gazda Conferinței susținută de Mircea Bravo și Bunica Lenuța din Chinteni, eveniment în cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui, ediția a VI-a, organizată de Episcopia Hușilor.

Deschiderea oficială a evenimentului s-a desășurat în după-amiaza zilei de vineri, 23 august, alături de concertul tradițional, iar apoi tinerii veniți din protopopiatele Bârlad și Huși au primit cina la parohiile din municipiul Vaslui și au fost cazați, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, în internatele din Vaslui.

Sâmbătă dimineață, după micul dejun, peste 550 de tineri, din cele trei protopopiate ale Eparhiei, la care s-au adăugat aproape 100 de voluntari, precum și numeroase alte persoane din Vaslui, au participat la întâlnirea cu carismaticii invitați. 

Tema conferinței a fost: „Mă simt totuși singur, deși am mii de prieteni virtuali. Biserica – spațiul prieteniilor sănătoase și durabile”.

Prima parte a evenimentului a reprezentat un dialog între moderator, Părintele Episcop Ignatie, și cei doi invitați, iar partea a doua a fost rezervată întrebărilor venite din public.

Conferința a fost transmisă online pe pagina www.facebook.com/episcopiahusilor.ro.

Frânturi din cadrul conferinței:

PS Ignatie: 

„Mulțumim acestor doi oameni minunați, care au ceva în comun: firescul, naturalețea. Mircea este un om inteligent, optimist, și, foarte important, chiar dacă e faimos, foarte cunoscut în mediul virtual, este extraordinar de modest. 

În ceea ce o privește pe tanti Lenuța, dânsa are înțelepciunea aceea extraordinară de care trebuie să ținem cont tot timpul, și desigur, este un om foarte credincios. 

Dacă veți relua întâlnirea noastră, să fiți atenți la ceea ce ați auzit aici de la cei doi invitați ai noștri, decantați un pic acolo în sufletul dumneavoastră, pentru că aveți ce lua pentru viața voastră. 

Bunica Lenuța are o sinceritate contagioasă. Este o binecuvântare că datorită mediului virtual îi cunoaștem pe invitați, pe Mircea Bravo și pe Bunica Lenuța,  însă o mai mare binecuvântare este să îi întâlnim față în față”.

Mircea Bravo: „Ne comparăm cu ceilalți, prin social media. În mediul virtual se prezintă numai o parte din realitate. Viața are și părți bune și părți rele -în mediul virtual nu se vede și aceasta (...) De aici sunt si diferențele între relațiile în mediul virtual și în cel real. Cu cât stăm mai mult în virtual, cu atât o să avem mai puțini prieteni.

Pentru a fi relevanți în ceea ce facem, e nevoie să învățăm să ascultăm oamenii, să fim empatici. În momentul în care cineva m-a jignit, credeți că acel cineva este o persoană care are o situație foarte bună pe plan material, profesional, moral, etc.? Cel mai probabil, este o persoană rănită, care suferă foarte mult, cineva trecut poate printr-o dramă și atunci, acel comentariu jignitor pe care ni-l adresează provine dintr-o durere, dintr-o frustrare, dintr-o neîmplinire. În momentul în care începi să gândești în acest mod, devii empatic cu persoana respectivă. Noi, prin aceste clipuri, vrem ca oamenii să se simtă bine.

E o capcană să fii cum vrea lumea să fii

Îmi cultiv, în fiecare zi, fascinația pentru oameni. Suntem, cu toții geniali. Eu cred că toți oamenii avem ceva special, o scânteie de genialitate în noi, care nu poate întotdeauna să strălucească din cauza unor gânduri negative care ne frânează și care, poate, ne fac să credem că nu suntem suficienți de buni în ceea ce facem. În momentul în care ne definim pe noi înșine ca oameni, când știm cine suntem, devenim oameni liberi, care au niște valori și principii sănătoase.

Când îți confrunți cea mai mare frică, devii cel mai liber om, cu viața cea mai clară.

În gălăgia lumii de astăzi una dintre virtuțile majore, cea mai mare calitate pe care o au tot mai puțini, alături de empatie, este răbdarea. Răbdarea ne face să fim super oameni, eroi, în acest secol al vitezei, al lipsei de liniște Este foarte important să lucrăm la intelectul nostru. Să ne strunim răbdarea. Apoi, mai este capacitatea de a comunica cu cei de lângă noi. 

Oamenii de azi sunt tot mai puțin empatici, nu-i mai interesează problemele celor din jur, nu-i mai căutăm, nu ne mai interesăm de ei. Când ne dezvoltăm empatia față de ceilalți devenim oameni mai puternici. Lumea se află într-o continuă mișcare, însă dacă vom cultiva aceste calități, acestea sunt de durată și nu se demodează niciodată”.

Bunica Lenuța din Chinteni: Am crescut, de mică, în Biserică. Fără Dumnezeu, nu poti merge înainte niciun pas. Să nu vă abateți de la credință. (...) Am primit cei 7 ani de acasă. Dacă ai școală, ai parte. Să învățați! Fără școală, ce ajungi?

Ce este iubirea?: Aproapele tău! 

La final Părintele Episcop Ignatie a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea evenimentului, salutând participarea doamnei Alexandra Nadane, prezentă pentru atelierele tematice. „o persoană foarte implicată în ceea ce înseamnă protejarea vieții unui prunc încă din momentul concepției. Și să vă gândiți că dacă voi sunteți aici, toți cei care vă aflați aici, se datorează mamelor voastre, este meritul lor că au ales să vă nască, să vă crească și acum să vă bucurați din plin de viață.

După încheierea conferinței, a urmat pauza de masă pentru tinerii prezenți, iar apoi s-au grupat, alături de îndrumători la Atelierele tematice: Olărit și modelaj lut - invitați din Baia Sprie; Pericolul consumului și traficului de droguri, susținut de prof. univ. dr. Cristina Ghiciuc; Întreabă preotul!; Folk; Younglife Romania – jocuri educative nonformale; JoyCamps Romania; Libertate și responsabilitate (Pro Vita) – Alexandra Nadane; Siguranța între real și virtual – Poliția de siguranță școlară și prevenire a criminalității; Prim ajutor.

Întâlnirea s-a încheiat cu un rezumat al discuțiilor avute în cadrul atelierelor tematice. 

Ierarhul Hușilor a mulțumit instituțiilor județene și locale implicate: Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Primăria Vaslui, preoților din Eparhie implicați, profesorilor de Religie, tuturor voluntarilor, precum și tuturor tinerilor prezenți.