Duminică, 22 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a participat, în sobor de ierarhi, la slujba de sfințire a Paraclisului Mănăstirii Văcăreștii Noi din localitatea constănțeană Lumina. 

Slujba de sfințire, urmată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de un sobor de ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Mitropolitul de Guinea, din Patriarhia Alexandriei, Mitropolitul Iacovos de Mytilene, Biserica Ortodoxă a Greciei, Mitropolitul Iacov de Durostorum, Patriarhia Bulgariei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Episcopul Dimitrios de Safita – Patriarhia Antiohiei, Episcopul vicar Macarie de Glavinitsa al Mitropoliei de Ruse, Patriarhia Bulgariei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În continuare a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, urmată de sfințirea pietrei de temelie pentru biserica mare a așezământului monahal. În fundația lăcașului de cult au fost așezate fragmente din zidurile istorice ale Mănăstirii Văcărești. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic Tronos, al Catedralei Patriarhale.

Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Mitropolitul de Guinea, a rostit cuvântul de învățătură despre textul evanghelic referitor la pescuirea minunată.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a vorbit despre importanța istorică a Mănăstirii Văcărești, precum și despre semnificațiile edificării noului așezământ monahal.

Paraclisul așezământului monahal a fost sfințit la patru ani de la începerea lucrărilor de construcție la așezământul monahal, care își propune să readucă aminte de istorica mănăstire bucureșteană, demolată în anul 1986.

Lăcașul de cult a fost așezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Ioan Maximovici și a Sfântului Mare Mucenic Mina.

La finalul programului liturgic, starețul așezământului monahal, protosinghelul Justin Dănilă, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie Ordinul „Crucea Sfântului Andrei”.

Proiectul Mănăstirii Văcăreștii Noi a fost demarat în anul 2020, de părintele protosinghel Justin Dănilă, starețul așezământului monahal, împreună cu părintele Ștefan Mindea.

sursa: basilica.ro

Foto credit: Episcopia Tulcii / Facebook