În după-amiaza zilei de joi, 15 august 2024, Parcul Copou din Vaslui, a fost gazda conferinței „Maica Domnului, chip al nobleței și al bucuriei”, susținută de Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” de la Schitul Lacu, din Muntele Athos.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Hușilor, prin Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Vaslui, în parteneriat cu Primăria Municipiului Vaslui, în cadrul Zilelor culturale ale Vasluiului.

Invitația adresată de Părintele Episcop Ignatie, părintelui stareț Pimen Vlad, pentru a veni în Episcopia Hușilor, în mijlocul vasluienilor, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, a bucurat aproximativ 3.000 de vasluieni, care au participat la această după-amiază duhovnicească, dedicată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Conferința a început la ora 17.00, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, în Parcul Copou din Vaslui, și a fost moderată de părintele consilier eparhial Cosmin Gubernat.

În cuvântul său, Ierarhul Hușilor a vorbit despre misiunea întreprinsă de părintele Pimen Vlad:

Este de prisos să spun că e o bucurie imensă pentru mine că Maica Domnului a rânduit în așa fel ca, în ziua ei de sărbătoare, să-l avem aici, la Vaslui, pe părintele Pimen, să ne putem bucura de cuvântul, de experiența și de dragostea sa. Pe părintele Pimen îl cunosc de foarte multă vreme, de prin 2003, încă de pe vremea când eram la studii în Atena, ne întâlneam la mai multe familii care rezidau, în acea perioadă, în Grecia.

Aș vrea să evidențiez, din multitudinea de cuvinte de duh frumoase, care hrănesc sufletul și dau și o anumită pace, rostite de părintele Pimen, o comparație foarte frumoasă pe care am reținut-o și care are rădăcini în textele Sfinților Părinți, mai exact în una din omiliile Sfântului Ioan Damaschin, rostită la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului:

 Părintele Pimen, într-un cuvânt distribuit în mediul virtual,  îi îndemna pe toți cei care îl ascultă, să meargă la Liturghie, să meargă la biserică; că deși este foarte bine că se roagă acasă, este și mai bine să caute să meargă la biserică. Părintele Pimen compara faptul de a  merge la biserică, cu a intra într-o parfumerie, unde dacă se stă o jumătate de oră, chiar dacă nu cumpărăm niciun parfum, se imprimă mirosul parfumurilor din parfumerie. Și cineva ar putea să ne întrebe: „ai cumpărat un parfum, te-ai dat cu ceva?” Și vom spune: „nu, nu m-am dat cu nimic, dar stând acolo, ceva din mireasma locului s-a luat și pe mine”. 

La biserică, cu precădere în timpul și Dumnezeieștii Liturghii, spune părintele Pimen, se aprinde o flacără de foc și o putere extraordinară, care este harul lui Dumnezeu, cel care ne ajută și care liniștește foarte mult sufletul. 

Vreau să accentuez un lucru și să fie ca un laitmotiv, la care eu personal țin foarte mult. Dacă-l vedeți pe Părintele Pimen că este foarte prezent în mediul virtual, aceasta nu este din cauza faptului că el își dorește lucrul acesta. Și am apreciat foarte mult acest lucru. Dacă ar fi făcut parte din pleiada „influencerilor” ortodocși – sunt destui acum, chiar și printre preoții noștri cărora le place să fie prezenți în mediul virtual, să facă un pic de spectacol, să ajungă mici vedete, să acapareze, cu orice preț, atenția publică, să strângă foarte multe like-uri, vizualizări, ca în felul acesta să mai obțină un anumit venit. Pe părintele Pimen nu-l interesează lucrul acesta absolut deloc. Dacă este la noi la Vaslui aici iar conferința va fi înregistrată, din această conferință sunt decupate anumite părți și distribuite în mediul online. 

Răspunde foarte greu invitațiilor care-i sunt făcute, nu că ar fi un om pretențios, care așteaptă ca cineva să se roage, să se ploconească în fața lui. Părintele Pimen vine într-un loc doar dacă Dumnezeu îi descoperă acest lucru și dacă duhovnicul lui spune acest lucru. Eu așa l-am și chemat: „dacă-l inspiră Domnul și în virtutea faptului că ne știm, ne cunoaștem, are un semn că trebuie să vină la Vaslui, atunci să vină; dacă nu, luăm lucrurile ca atare, cu aceeași mulțumire și cu bucurie”. Maica Domnului a rânduit ca părintele Pimen să fie aici. Deci nu dânsul vrea să fie în mediul online ci cei care decupează câte un mesaj bun și, slavă Domnului!, că binele se viralizează, căci de obicei se viralizează doar lucruri lipsite de conținut, care scandalizează. Eu mă bucur când binele se viralizează, și circulă pe rețelele de  socializare, pentru că mai exorcizăm „duhurile” care bântuie în mediul online de care ne folosim și noi. 

Apreciez, la părintele, discernământul: nu merge în extreme, caută să vadă ceea ce este în om, puținul acela pe care vrea să i-l dea lui Dumnezeu. Și, din punctul acela, pleacă și edifică cu multă răbdare, pe o mică flăcăruie sau ca pe un  tăciune care stă și geme pentru că vrea să se aprindă și are nevoie de un pic de vânt. Și ia acel mic tăciune care încă mai arde, și cu răbdare, cu un pic de vânt, cu un pic de înțelegere, îi dă amploarea unei flăcări. Aceasta este extraordinar de esențial în viața duhovnicească

În semn de prețuire, Părintele Episcop Ignatie i-a conferit părintelui Pimen Vlad Distincția eparhială „Episcopul Grigorie Leu”, o copie a Icoanei relicvar a ocrotitorilor Episcopiei Hușilor, precum și mai multe volume apărute la Editura Horeb a Episcopiei Hușilor.

A urmat apoi prima parte a conferinței, susținută de Pimen Vlad. Inregistrarea integrală a celor două părți ale conferinței se regăsește pe pagina Facebook a Episcopiei Hușilor.

După cuvântul Părintelui Pimen, Ierarhul Hușilor a rezumat mesajul transmis:

Din tot ceea ce a spus părintele, eu am extras trei idei foarte importante: Să evităm extremele în viața noastră personală, duhovnicească, la locul de muncă, în societate, să avem dreaptă judecată, care e un mare dar de la Dumnezeu.

În fața cuvintelor, să fie întotdeauna faptele, adică toate cuvintele noastre să fie precedate de fapte. Întâi faptele și apoi cuvintele. 

Ceea ce concentrează tot ceea ce spus părintele despre viața Maicii Domnului și o mărturisire frumoasă: „pe Maica Domnului o iubesc cel mai mult și nu vreau să o supăr cu nimic”. 

Dacă noi am aplica această regulă și față de semenii noștri, față de cei pe care-i iubim, sigur că nu i-am supăra. 

Înainte de a începe partea a doua a conferinței, alocată întrebărilor și răspunsurilor, îndrăgita solistă de muzică populară Tatiana Dragan a interpretat două pricesne dedicate Maicii Domnului, cuprinse în albumul audio „Iubește-ți crucea ta”, lansat în cadrul Concertului  de Florii, organizat de Episcopia Hușilor la Catedrala Episcopală.

După încheierea celei de-a doua părți a conferinței, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit încă o dată părintelui Pimen pentru efortul de a veni în Episcopia Hușilor, la Vaslui, la această manifestare duhovnicească, precum și tuturor celor care s-au implicat în organizare.