Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat marți, 19 iunie, Sfânta Liturghie în Parohia Țifu, protopopiatul Bârlad.

Explicând fragmentul evanghelic citit (Matei 11, 16-20), Preasfinția Sa a afirmat că el descrie o anumită tipologie de oameni și modul lor de a se comporta: tipologia nemulțumiților: „Un astfel de om, oricât ai încerca să intri în voia lui, niciodată nu va reuși să fie recunoscător, să aibă un suflet liniștit. Omul nemulțumit, atunci când este invitat să se bucure, nu știe să o facă. Omul nemulțumit este întotdeauna în contrasens, este întotdeauna într-o formă de relaționare care deranjează. Este foarte greu să stai lângă un om pe care nu îl poți mulțumi în niciun fel.”

De asemenea, Ierarhul Hușilor a insistat asupra efectelor acestei stări, de permanentă nemulțumire, asupra relațiilor interumane:

„Hristos ne trage un semnal de alarmă putem să fim și noi așa, iar când ești așa, judeci tot timpul! Omul nemulțumit nu poate să găsească absolut nimic bun în cel de lângă el.

Devenim miopi din punct de vedere spiritual și nu mai putem vedea binele, frumosul și strălucirea din sufletul semenului nostru. Și începem să devenuim oameni care adunăm răul ca într-un insectar în inima noastră. Si tu însuți devii un om care cultivi răul prin bârfă, prin minciuni, prin calomnie.

Omul care este nemulțumit este un mare specialist în calomnie. Se hrănește din a calomnia pe aproapele său și nu mai are această capacitate spirituală de a vedea binele, frumosul. Omul mulțumit cu sine însuși este cel care are puterea de a vedea binele, chiar dacă întâlnește în jur și oameni care mai au neputințe, păcate. El întotdeauna scoate în evidență partea de lumină a sufletului.”

 

Ultimele articole