În seara zilei de miercuri, 16 mai, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat o slujbă de pomenire la căpătâiul profesorului bârlădean Didu Clapon, membru onorific al Adunării Eparhiale a Episcopiei Huşilor.

În cuvântul adresat rudelor şi celor prezenţi, Preasfinţia Sa a remarcat starea de frumuseţe sufletească ce l-a caracterizat pe domnul profesor Didu Clapon: „Domnul profesor, prin viaţa dumnealui, prin delicateţea şi dragostea pentru frumos, a încercat să devină el însuşi frumos, să oglindească frumosul în sufletul său. Si cred că a reuşit!

 Întotdeauna avea această năzuinţă pentru frumos, iar noi, când slujim frumosul, Îl slujim pe Dumnezeu, pentru că El este Frumuseţea absolută. (...)

Sunt convins ca domnul profesor a plecat la Domnul cu un proiect în suflet: a fost membru în Adunarea noastră Eparhială în mai multe mandate, şi chiar înainte de a pleca la Domnul a fost propus să devină membru onorific al acestui for. Şi pentru că intenţionăm să organizăm ceva pentru copilaşi de 1 iunie, dumnealui era foarte entuziasmat, dorea să ofere creta pentru colorat şi să-i înveţe cum să deseneze. Era atât de entuziasmat, spunând că se va ocupa el de ei! Cu alte cuvinte, sufletul domnului profesor a plecat cu gândul la copilaşi, la nevinovăţie, la candoare.”

Slujba de înmormântare va avea loc în ziua de joi,17 mai, după Sfânta Liturghie oficiată în cinstea Sărbătorii Înălţării Domnului.

      Unul dintre cei mai iubiți profesori din Bârlad, Didu Clapon, s-a mutat la cele veșnice în după amiaza zilei de 14 mai 2018. S-a născut la 15 martie 1947 în satul Pleșani, comuna Călărași, județul Botoșani, într-o frumoasă familie cu cinci copii.

      A finalizat școala primară și gimanzială în comuna  natală, în 1965 a terminat Liceul de Muzică și Arte Plastice Octav Bancilă din Iași, iar în anul 1969 a absolvit Facultatea de Arte Plastice a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

    A avut o bogată activitate artistică, fiind remarcat la nivel național ca pictor, devenind și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A contribuit la redeschiderea Școlii de Muzică și Arte Plastice din Bârlad.

     În ce privește activitatea didactică, a fost mentor pentru mulți dintre elevii domniei sale, unii devenind arhitecți sau renumiți artiști plastici.

     A spijinit și susținut activitatea din cadrul Centrului Educațional „Cetatea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare”, care funcționează în cadrul Parohiei „Învierea Domnului și Sfânta Ecaterina”, din Bârlad, numărându-se între membrii fondatori.

     A sprijinit Biserica cu toată priceperea și dăruirea, fiind membru, ani la rând, în Adunarea Eparhială a Episcopiei Hușilor, precum și membru în Adunarea Națională Bisericească. La nivelul Protopopiatului Bârlad, în ultimii opt ani, a fost membru în comisiile de evaluare a concursurilor organizate de Patriarhia Română, pentru secțiunea  artistică: desen, pictură ori grafică.

     A fost un model de pedagog, creștin și om pentru toți cei care l-au cunoscut!