Sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale din Huşi a început în seara zilei de joi, 28 iunie, prin slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, alături de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
La finalul Vecerniei, Ierarhii prezenţi au sfinţit Icoana relicvar ce îi reprezintă pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel alături de Sfânta Mare Muceniță Chiriachi și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ocrotitorii Catedralei Episcopale.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Macarie a vorbit celor prezenţi despre un vrednic urmaş al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, episcopul Iacob Stamati:
„Sfinţii Apostoli şi urmaşii lor s-au dedicat integral slujirii lui Hristos şi semenilor. Avem modele de mulţi Părinţi ai Bisericii care au strălucit pe bolta Ortodoxiei. Şi mă opresc la episcopul Iacob Stamati care a păstorit aici la Huşi şi a adus aici, spre binecuvântare şi sfinţire, mâna Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi.
Pe el îl evocă poetic Sfântul Ioan Iacov de la Neamţ, mişcat adânc de citirea vieţii smerite şi pline de sfinţenie a vlădicii Iacob Stamati: „se vede din viaţa lui cum Dumnezeu cinsteşte pe cei smeriţi care cinstesc pe mama lor”.
Din viaţa lui învăţăm câteva lecţii de omenie: prima lecţie este păstrarea smereniei şi perfectarea recunoştinţei: el nu a uitat de unde a plecat! (...) A doua lecţie este îndemnul la simplitate, prin ea suntem învăţaţi să nu pierdem legătura cu cei care au nevoie de sprijinul nostru.(...) A treia lecţie este dragostea pe care trebuie să o avem faţă de cei ce au nevoie de noi.(...)
Să cultivăm smerenia, recunoştinţa şi dragostea faţă de aproapele, în această lume în care domină ambiţia, egoismul, invidia, negrija şi nepăsarea.”
La rândul său Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a mulţumit Părintelui Episcop Macarie pentru împreuna slujire şi pentru efortul de a veni la Huşi şi a prezentat credincioşilor icoana hramului Catedralei:
„Icoana relicvar concentrează, prin imagine şi foarte puţine cuvinte, toată istoria Episcopiei Huşilor. Ea conţine şi o părticică din moaştele Sfântului Apostol Petru şi în scurt timp vom adăuga şi o părticică din moaştele Sfântului Apostol Pavel, pentru a rămâne aici spre închinare.”
Vineri, 29 iunie, Sfânta Liturghie va începe la ora 9.30 şi va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.