Miercuri, 26 decembrie a.c., în a doua zi de Crăciun, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Nicolae” din municipiul Vaslui. Din soborul slujitorilor au făcut parte şi părintele protopop Adrian Chirvasă şi preoţii Andrei Dragoş Zăgan şi Ştefan Hoţoleanu, slujitori la această parohie.

În omilia rostită cu acest prilej, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre disponibilitatea aparte de a dărui, pe care o avem în mod special în această perioadă: Perioada sărbătorilor este una în care avem, prin excelenţă, disponibilitatea  aparte de a ne face unii altora daruri. De ce avem în această perioadă deschiderea de a dărui, de a-i bucura, prin atitudinea noastră de dragoste, pe ceilalţi?

Adevăratul dăruitor este Dumnezeu! El este Cel care Se dăruieşte mai întâi  pe Sine Însuşi, după putinţa noastră de a-L primi!

Se spune că în orice dar este ceva din dăruitor. Când noi ne propunem să dăruim cuiva ceva, cu un anumit prilej, încercăm ca toate acele daruri pe care le pregătim, să fie în aşa fel făcute, încât să îi bucure pe cei din jur. Suntem atenţi la toate detaliile. Pentru că vrem ca acel dar să fie o sursă de bucurie, o sursă de împlinire sufletească. (...)

Dumnezeu Tatăl, când L-a trimis pe Fiul Său să se întrupeze din Preacurata Fecioară Maria, S-a dăruit pe Sine Însuşi. În acest minunat dar, Iisus Hristos, nu este numai ceva din dăruitor, este Însuşi dăruitorul, Dumnezeu desăvârşit, întrupat pentru noi oamenii din dragoste desăvârşită. De aceea avem această disponibilitate de a dărui, pentru că Însuşi Dumnezu ni Se dăruieşte nouă. (...) Adevăratele daruri ale lui Dumnezeu vin acolo unde este multă smerenie, multă stare de har şi fără niciun fel de pretenţii.”

De asemenea, Ierarhul Huşilor a vorbit despre modul în care trebuie să Îi răspundem lui Dumnezeu atunci când El ni Se dăruieşte:

„Dacă Dumnezeu ni Se dăruieşte, avem această şansă să cunoaştem ce înseamnă, iubirea şi pacea! Hristos ne învaţă să dăruim!

Ce Îi dăruim noi lui Hristos la fiecare Praznic al venirii Sale în această lume? Ne învaţă Maica Domnului că noi trebuie să Îi dăruim sufletul nostru nemânjit de păcat, să Îi dăruim inima noastră, viaţa noastră. Numai astfel ne arătăm adevăraţi trăitori ai Sărbătorii Crăciunului, când răspundem darului lui Dumnezeu, prin dăruirea existenţei noastre, prin curăţia sufletului nostru, prin jertfa rugăciunii. Adevărata trăire a Crăciunului este să răspunzi la un dar tot cu un dar, să nu rămâi nerecunoscător şi un om ingrat. (...)

Crăciunul înseamnă să te dăruieşti pe tine însuţi lui Hristos. Ceea ce avem noi mai frumos, mai deosebit şi mai luminos în inima noastră. Să devină inima noastră un adevărat „Bethleem”. Învăţăm acest lucru de la Maica Domnului, pe care o sărbătorim în a doua zi de Crăciun. Învăţăm că şi ea s-a dăruit pe sine, şi nu putea să-şi dăruiască sufletul, viaţa, dacă nu era neprihănită. (...) Să fim noi înşine, prin tot ceea ce facem, un dar frumos şi curat pentru Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a oficiat slujba de sfinţire a casei de prăznuire din proximitatea bisericii „Sfântul Nicolae” şi a oferit, în semn de cinstire, Diploma de ctitor, celor care s-au implicat în zidirea şi amenajarea acesteia.

De asemenea, în semn de preţuire faţă de toţi cei prezenţi, Ierarhul Huşilor i-a colindat, îndemnându-i totodată să păstreze şi să încurajeze tradiţiile frumoase.

Ultimele articole