În după-amiaza zilei de duminică, 3 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, în ajunul Sărbătorii Sfintei Mari Mucenițe Varvara, slujba Vecerniei Mari și a Litiei, în biserica „Sfinții Voievozi” din Huși, cu prilejul celui de-al doilea hram al lăcașului de cult.
Din soborul slujitorilor au făcut parte părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinții protopopi din Eparhie, și părinții parohi, Cristian Roșu și Marian Bocănescu.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, coordonat de arhidiaconul Vlad Mironescu.
În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a vorbit despre profilul sufletesc al Sfintei Mari Mucenițe Varvara:
«Căci sunt încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înălțimea, nici adâncul și nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru» (Romani 8, 38-39)
Sfânta Mare Muceniță Varvara a trăit în secolul al IV-lea. Dumnezeu a înzestrat-o cu o frumusețe și o inteligență aparte, fapt care l-a determinat pe tatăl ei, Dioscor, să o țină închisă într-un turn, ca nu cumva cineva să o răpească sau să se căsătorească cu ea, având în vedere frumusețea ei.
Tatăl Sfintei Mucenițe Varvara era păgân, și își dorea să o căsătorească cu cineva, pentru care această muceniță nu avea niciun fel de simțire sau disponibilitate interioară. În biografia Sfintei ni se spune că inima ei nu era mișcată de nimic altceva din lumea aceasta – oameni sau lucruri materiale –, decât numai de Hristos. Într-o exprimare metaforică, am putea spune că inima ei Îl avea drept motor pe Domnul Hristos.
De aceea, tentativele tatălui ei de a o căsători erau zadarnice – ea nu a vrut să-și asume pe nimeni, în viața ei, pentru că deja trăia în Hristos. O asemenea atitudine, de înfruntare a voinței tatălui ei, i-a atras mucenicia.
Reținem din biografia Sfintei Mari Mucenițe Varvara, faptul că inima ei era dăruită, în mod integral, lui Hristos, și pentru El și-a dat viața.
Sfântul Apostol Pavel ne spune, ca unul care, și el, a trăit și a știut ce înseamnă să ai inima plină de dragostea lui Hristos, că nimic din lumea aceasta – nici oameni, nici cele materiale, nicio altă făptură, fie chiar îngeri – nu va putea să despartă de Hristos un suflet în care este iubirea de Dumnezeu.
Ar fi extraordinar ca și inima noastră să fie dăruită Domnului, așa cum I-a dăruit-o Sfânta Mare Muceniță Varvara.
Sfânta Varvara este cunoscută, în țara noastră, ca fiind ocrotitoarea minerilor. Acest lucru s-a întâmplat odată cu venirea unor mineri polonezi și slovaci în Valea Jiului, în perioada Imperiului Austro-Ungar. De atunci, Sfânta Mare Muceniță Varvara este ocrotitoarea minerilor.
În Biserica Greacă, Sfânta se bucură de o cinstire deosebită. Sunt foarte multe biserici, în Grecia, care o au ca ocrotitoare pe Sfânta Varvara. În conștiința grecilor ortodocși, Sfânta Mare Muceniță Varvara este ocrotitoarea doctorilor și păzitoarea de boli molipsitoare.
În Biserica Georgiei, Sfânta Varvara este ocrotitoarea pruncilor și a celor care nu reușesc să se împărtășească și pleacă neîmpărtășiți din lumea aceasta.
Sfânta Varvara face minuni, lucrează atât de frumos pentru cei care i se roagă, tocmai datorită faptului că ea L-a iubit foarte mult pe Domnul Hristos, iar atunci când Îl iubim pe Domnul Hristos, primim și noi daruri.
Sfânta Mare Muceniță Varvara să ne învețe și să ne ajute să-L iubim pe Hristos cu toată ființa noastră.