În după-amiaza zilei de vineri, 11 octombrie 2019, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, s-a aflat în mijlocul cadrelor didactice şi a tinerilor de la Centrul educaţional creştin ortodox „Cetatea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare” din cadrul Parohiei „Învierea Domnului” şi „Sfânta Ecaterina” din Bârlad.
Alături de Preasfinţia Sa a fost prezent şi domnul Marian Dumitru Rugină, consilier pentru activităţi cu tineretul al Centrului Eparhial Huşi, şi părintele protopop Vasile Lăiu.
Ierarhul Huşilor a binecuvântat deschiderea cursurilor şi s-a întâlnit cu profesorii şi tinerii ce beneficiază de pregătire la mai multe materii şcolare.
Au fost prezente 30 de cadre didactice, profesori şi învăţători, şi un număr de aproximativ 100 de elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, care s-au înscris la acest centru pentru anul scolar în curs.
După slujbă, Părintele Episcop Ignatie a intrat în dialog cu tinerii, vorbindu-le despre iubirea pe care Domnul Hristos o manifestă faţă de toţi:
„Faţă de persoana pe care o iubeşti, te jertfeşti. Întotdeauna, când iubim pe cineva, facem o jertfă pentru el.
La fel ar trebui să ne gândim şi faţă de Iisus Hristos, Cel care şi-a dat viaţa pentru fiecare dintre noi. El ne-a iubit aşa cum nimeni din lumea aceasta nu ne va putea iubi.
El nu ne dezamăgeşte niciodată. Chiar dacă Îi întoarcem spatele, El tot ne iubeşte.
Când priviţi crucea să vă gândiţi că Hristos este Cel care s-a jertfit pentru noi”!
De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a mulţumit părintelui paroh Petru Giuşcă şi doamnei profesoare Gabriela Giuşcă, coordonatorii centrului, pentru tot efortul depus, precum şi cadrelor didactice care au functionat în anul şcolar trecut, oferindu-le, în semn de recunoştinţă, flori, cărţi şi câte o diplomă de voluntar. Totodată a arătat că toată activitatea lor trebuie pusă sub semnul „consecvenţei, al perseverenţei şi al calităţii”.
De aproape şapte ani, centrul educaţional pune la dispoziţia elevilor ore de meditaţii şi pregătiri pentru examenele nationale la: Limba română, Matematică, Engleză, Franceză, Istorie; iar pentru cei din învăţământul primar, Ateliere de creaţie şi meditaţii cu doamnele învăţătoare.