Sâmbătă, 20 iulie 2019, de Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, după Sfânta Liturghie săvârşită cu prilejul hramului Mănăstirii Floreşti, Protopopiatul Bârlad, Preasfinţitul Părinte Ignatie a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate la Casa Egumenească a mănăstirii, ce adăposteşte, la parter, Muzeul „Iacov Antonovici”, secţie a Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui.
Prezenţi la acest moment au fost şi domnul Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, doamna Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare”, Vaslui, precum şi numeroşi pelerini.
În cuvântul adresat celor prezenţi, Ierarhul Huşilor vorbit despre însemnătatea organizării acestei expoziţii muzeale:
„Spaţiile acestei Case Egumeneşti se pretează foarte bine pentru un muzeu în care să reflectăm şi să ne întâlnim cu istoria acestui loc. Mi-a venit în minte o expresie latină folosită pentru a da viaţă unui loc: „genius loci”, adică, într-o traducere mai liberă, „să dai unui loc spiritul pe care îl are”. Acest lucru s-a întâmplat astăzi prin conjugarea competenţelor pe care le deţin cei care lucrează la Muzeul Judeţean, cu obştea Mănăstirii Floreşti. Prin slujba de binecuvântare a acestui muzeu, el devine un loc în care avem şansa de a reflecta asupra istoriei cuprinse în exponatele de aici. Avem „diorama naturală” a istoriei acestei mănăstiri.”
Părintele Episcop Ignatie a mulţumit domnului preşedinte Dumitru Buzatu pentru concretizarea gândului bun, de a se amenaja un muzeu în Casa Egumenească, şi doamnei director Ramona Mocanu, pentru că a găsit că este foarte potrivit ca această clădire să fie parte componentă a Muzeului Judeţean Vaslui, precum şi pentru toată implicarea avută în organizarea acestei expoziţii permanente. De asemenea a mulţumit părintelui Iezechiel Ariton şi obştii monahale pentru tot efortul depus pentru restaurarea Casei Egumeneşti.
Au luat, pe rând, cuvântul, domnul preşedinte Dumitru Buzatu, care a prezentat locaţia ca fiind un reper al judeţului Vaslui, doamna director Ramona Mocanu, care a vorbit despre importanţa valorificării patrimoniului deţinut de Muzeul Judeţean Vaslui, precum şi părintele Iezechiel Ariton, care a făcut o scurtă trecere în revistă a etapelor restaurării Casei Egumeneşti şi a mulţumit Ierarhului Huşilor şi tuturor celor prezenţi pentru participarea la acest eveniment deosebit din viaţa Mănăstirii Floreşti.