În ziua 12 august, în Duminica a XI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din filia Băncești a parohiei Stâncășeni, protopopiatul Bârlad.
În omilia rostită cu acest prilej, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre mărinimia și capacitatea de a ierta fără condiții:
„Mântuitorul ne vorbește despre puterea și capacitatea de a ierta pe cel care îți greșește. Pune în antiteză mărinimia lui Dumnezeu față de cel care a primit iertare, și mișelia omului care nu răspunde cu aceeași generozitate și promptitudine în a-l ierta pe semenul său. Această parabolă este foarte actuală!
Există o disproporție foarte mare între ceea ce noi iertăm și ceea ce alții ne iartă nouă. Suntem întotdeauna într-un deficit de iertare față de semenii noștri.
Noi când iertăm, punem condiții. De fapt inima noastră nu este pregătită să ierte. Ar trebui să inversăm proporția: eu să dăruiesc mai multă iertare decât îmi solicită celălalt!
Este o lege duhovnicească: în momentul în care nu ierți, Dumnezeu îngăduie să cazi în aceleași greșeli pentru care tu nu ierți!
Învățăm din Evanghelie să iertăm mai ales când nu avem niciun motiv să o facem. Dumnezeu iartă și când nu merităm să fim iertați, tocmai ca să ne dea puterea și nouă să iertăm.
În limba greacă cuvântul iertare are sensul de împreună locuire. Adică în momentul când ai puterea să îl ierți pe cel de lângă tine, îl primești în inima ta. Când nu poți să-l ierți, îl scoți din inima ta. Când ierți pe cineva e ca și cum i-ai spune: „te primesc în inima mea!”
Prietenul nu se cunoaște neapărat la nevoie, ci mai ales la mișelie!
Cu ocazia sfințirii locașului de cult, Ierarhul Hușilor a oferit Diploma de ctitor domnului Ioan Stan, fiu al satului, cel căruia i se datorează biserica din Băncești. De asemenea, pe lângă hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, biserica a primit ca ocrotitor și pe Sfântul Ioan Botezătorul.