Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat marți, 03 septembrie 2019, Sfânta Liturghie, la Catedrala Episcopală din Huși, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la absolvirea promoției 2005-2009, a Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși.
Din soborul slujitorilor a făcut parte și părintele director Andrei Dragoș Zăgan, alături de foști absolvenți ai Seminarului.
În omilia rostită, Ierarhul Hușilor a explicat momentul în care Hristos îi cheamă pe ucenici să Îl urmeze:
„Cuvântul cheie, cel care ne furnizează înțelesul acestei chemări la apostolat este adverbul de timp „îndată”. Hristos este Cel care îi cheamă pe ucenici să-L slujească.
Sfântul Marcu spune că ucenicii, lăsând mrejele, cu alte cuvinte, lăsând chiar sursa lor de venit, pentru că erau pescari, îndată, imediat, L-au urmat pe Hristos.
Chemările lui Dumnezeu nu sunt ca și chemările oamenilor!
Când ne cheamă Dumnezeu, chemarea este irezistibilă, simți că te împlinește și nimic nu mai poate deveni prioritar în fața a ceea ce spune Domnul”.
Totodată, Părintele Episcop Ignatie a arătat că răspunsul la chemarea Mântuitorului presupune o încredere totală în El:
„Dacă noi am fi fost în locul ucenicilor, probabil am fi cerut explicații suplimentare, am fi cerut „fișa postului”, ce înseamnă să fi pescar de oameni.
Apostolii, imediat, L-au urmat pe Domnul Hristos. Însăși chemarea aceasta îi va învăța ce înseamnă să fii slujitor, apostol, să pui mai presus de orice ține de lumea aceasta, să pui în prim-planul vieții tale slujirea și dăruirea ta pentru Hristos”.
Preasfinția Sa a menționat și faptul că această chemare a Domnului Hristos nu este adresată doar slujitorilor, episcopi, preoți sau diaconi, ci tuturor celor ce se consideră a fi creștini:
„Chemarea de a-L sluji este pentru oricine. Important este să avem această determinare lăuntrică, această capacitate extraordinară de a-L urma pe Domnul fără nicio sincopă, fără vreo intermitență între voința noastră și ceea ce Domnul ne spune.
Acest pasaj al chemării ucenicilor la apostolat ar trebui să fie pentru fiecare, în primul rând pentru noi, slujitorii, ca o oglindă, ca o lampă de control prin care să ne verificăm dacă avem aceeași promptitudine, aceeași rapiditate și eficiență în a-i răspunde lui Dumnezeu atunci când suntem chemați”.
Întâlnirea a continuat, apoi, în clădirea Seminarului, unde dirigintele clasei, domnul profesor Ciprian Bogdan, în prezența părintelui director și a altor cadre didactice, a făcut strigarea catalogului, la care au răspuns absolvenții prezenți, clerici și mireni, fiecare prezentându-și, succint, realizările din perioada parcursă.