Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, s-a aflat, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 03 august 2019, în mijlocul obştii Mănăstirii Dimitrie Cantemir, Protopopiatul Huşi.
Acolo a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului. Alături de Preasfinţia Sa s-a aflat şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, părintele protopop Marius Cătălin Antohi şi părintele arhimandrit Serafim Bodnar, duhovnicul mănăstirii.
Părintele Episcop Ignatie a explicat, din punct de vedere al învăţăturii de credinţă, de ce o numim pe Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu:
„În cultul Bisericii noastre, Fecioara Maria este numită Născătoare de Dumnezeu. Fiul lui Dumnezeu se naşte din veşnicie din Tatăl. Din Maica Domnului, S-a născut Hristos, Care este Dumnezeu şi Om. În virtutea unităţii dintre cele două firi, cea dumnezeiască şi cea omenească, în Persoana Mântuitorului, Maica Domnului a primit acest apelativ de Născătoare de Dumnezeu. Unul dintre ereziarhii creştinismului primar, Nestorie, nu a înţeles această sintagmă, acestă formă de cinstire acordată Maicii Domnului. S-a întrebat cum poate Dumnezeu să se nască dintr-o femeie. Nestorie nu a putut să înţeleagă un adevăr fundamental. Cel ce S-a născut din Maica Domnului era şi Fiul lui Dumnezeu, nu numai Om. Ipostasul care uneşte cele două firi este al Cuvântului întrupat. Sinodul III ecumenic de la Efes, din 431, este cel care statorniceşte, din punct de vedere dogmatic, adevărul că Fecioara Maria este Născătoare de Dumnezeu, în sensul că, în virtutea unirii indestructibile, fără amestecare şi fără despărţire, dintre cele două firi, în Persoana lui Hristos, se întrupează Fiul lui Dumnezeu. În virtutea unirii celor două firi, fără contopire, Hristos este şi Dumnezeu şi Om.”
În continuare, amintind de momentul în care Fecioara Maria, după Buna Vestire, se întâlneşte cu Elisabeta, verişoara sa, Ierarhul Huşilor a argumentat faptul că Elisabeta a recunoscut, inspirată fiind de Duhul Sfânt, că pruncul zămislit în pântecele Sfintei Fecioare este Fiul lui Dumnezeu:
„Elisabeta, verişoara Sfintei Fecioare Maria, în momentul în care s-a întâlnit cu Maica Domnului, a exclamat: „de unde este mie această cinste deosebită, să vină la mine Maica Domnului meu?” Apelativul de „Domn”, în Sfânta Sciptură, era adresat numai lui Dumnezeu, iar nu omului. Elisabeta, inspirată fiind de Duhul Sfânt, o numeşte pe Maica Domnului aşa cum fiecare dintre noi suntem chemaţi să o cinstim.
Maica Domnului nu a fost un simplu instrument în iconomia mântuirii. Fecioara Maria a fost persoana care a ştiut să răspundă cu „da” interpelării voii lui Dumnezeu. Maica Domnului, atunci când a primit vestea că-L va aduce pe Fiul lui Dumnezeu în lumea aceasta, a spus: „fie mie după cuvântul tău”. Ea a înţeles ceea ce i-a vestit Arhanghelul Gavriil. Fiul lui Dumnezeu este din veşnicie, însă intră în lumea noastră, sub timp, născându-Se din Maica Domnului.”
La final, Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenţi să trăiască la modul conştient credinţa:
„Suntem chemaţi să Îl naştem pe Hristos în inima noastră, să Îi dăm viaţă lui Dumnezeu în existenţa noastră. Dumnezeu vine unde este har si foarte multă smerenie. Unde este mândrie si păcat, Dumnezeu nu Se poate odihni. Vine, aşa cum ne spune Sfântul Evanghelist Matei, într-o inimă curată, ordonată, într-o inimă care tânjeşte zi de zi după Dumnezeu.”