În seara zilei de vineri, 22 martie a.c., Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite în Parohia Iveşti II, Protopopiatul Bârlad.

Alături de Preasfinţia Sa, din soborul de preoţi au făcut parte şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi şi părintele protopop Vasile Lăiu.

La finalul slujbei, Părintele Episcop Ignatie a vorbit credincioşilor despre semnificaţiile Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite:

„Locul acestei Liturghii este seara, iar nu dimineaţa. Ea se săvârşeşte pe perioada Postului Mare, de luni până vineri. Primii creştini ţineau post negru, în Postul Mare, până seara, iar atunci doreau să Îl primească pe Hristos.  Aşa a luat naştere această Liturghie. Era o jertfă, o ofrandă pe care considerau că o fac pentru Dumnezeu şi pentru sufletul lor. Hristos este cel mai mare dar (...).

Un om care posteşte are lumina în sufletul său. De aceea postim, ca să câştigăm lumina în sufletul nostru.  Avem nevoie de iertare de păcate, iar prin post ne întâlnim cu Hristos, şi El este Cel care ne dăruieşte această iertare.

A fi un om modern înseamnă şi să posteşti, înseamnă şi să ai capacitatea de a-ţi disciplina propria voinţă. Postul este un exerciţiu de manifestare plenară a libertăţii noastre, ca fiinţe spirituale.”

Totodată, Ierarhul Huşilor a explicat unele momente din timpul acestei Liturghii:

„De ce se sună din clopoţel şi se aşează toată lumea în genunchi şi se face linişte deplină când se scot în procesiune, din Altar, Trupul şi Sângele Mântuitorului? Pentru că trece Dumnezeu printre noi! Dumnezeu nu vine într-o inimă gălăgioasă, plină de rumoare, plină de agitaţia patimilor. El vine într-o inimă plină de linişte. Cât de greu căpătăm liniştea! Aceasta este marea luptă a fiecăruia dintre noi! Aceasta facem la Sfânta Liturghie!”

Cu prilejul acestei vizite, Părintele Episcop Ignatie a oferit părintelui Nicolae Alexa şi părintelui Ionică Bârcău, preoţii celor două parohii ale localităţii Iveşti, în dar, Sfântul Antimis.

Ultimele articole