Joi, 4 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, la Biserica „Sfântul Ilie” din municipiul Bârlad, o slujbă de mulțumire pentru 107 cupluri ce au împlinit 50 de ani de căsătorie, în cadrul evenimentului „Nunta de aur 2024”, organizat de Casa de ajutor reciproc a pensionarilor (C.A.R.P.) „Elena Cuza” Bârlad.

Alături de Preasfinția Sa au slujit și părintele protopop Andrei Mereuță și părintele paroh Vasile Lăiu.

La finalul slujbei, Părintele Episcop Ignatie le-a adresat celor prezenți un cuvânt de felicitare, arătând că dragostea și înțelegerea sunt fundamentele unei căsnicii trainice:

«Îmbrăcați-vă întru dragoste, care este legătura desăvârșirii. Iar pacea lui Hristos, întru care ați fost chemați, ca să fiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre; și fiți mulțumitori» (Coloseni 3, 14-15)

Am convingerea că, în aceste clipe, ați făcut o mică incursiune în timp, ați rememorat cu mintea, dar, mai ales, cu inima, acele clipe binecuvântate, când ați venit în fața Sfântului Altar, acum 50 de ani, și ați cerut binecuvântarea lui Dumnezeu peste dragostea dumneavoastră.

Din acea clipă, când a fost săvârșită slujba Cununiei, până în momentul de față, dragostea și înțelegerea au fost reperele fundamentale ale căsniciei dumneavoastră.

Într-o lume în care familia intră în disoluție sau îi sunt zdruncinate temeliile, din pricina ideologiilor vremurilor noastre, aș îndrăzni să spun că este o minune ceea ce trăim astăzi cu toții – și noi, slujitorii, dar mai ales dumneavoastră, cei care aniversați acești ani frumoși, cu încercări, cu greutăți, cu foarte multe bucurii și, desigur, cu dobândirea unei înțelepciuni.

Este o minune ceea ce noi sărbătorim astăzi, iar acest lucru se datorează faptului că voi ați crezut, în toți acești 50 de ani, în dragoste, ca cea care este ingredientul esențial al unei căsnicii. Ați hrănit această dragoste, sau ați resuscitat-o când a fost nevoie, din dragostea lui Hristos, care este veșnică și care – așa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel – nu cade niciodată.

Un gânditor francez spunea un lucru foarte profund: „A-i zice celui de lângă tine că-l iubești, echivalează cu a-i spune: Tu vei trăi veșnic pentru mine.”. Nu este nimic romantic sau sentimental în aceste cuvinte. Realmente, iubirea este cea care îl înveșnicește pe cel de lângă noi - am vrea să trăim o veșnicie alături de cel pe care îl iubim.

Când iubești pe cineva, ai capacitatea de a menține înțelegerea, atunci când apar mici momente de breșă în căsnicie. Se activează dragostea, și începem să luptăm pentru unitatea căsniciei. Cu cât intensitatea dragostei este mai puternică, cu atât reușita salvării vieții de căsnicie dintr-o situație delicată este mai profundă.

De aceea, fără a fi un visător, eu cred că ar trebui să vă fim recunoscători, pentru faptul că sunteți un model pentru tinerele generații. 50 de ani nu iei de ici-colo. De multe ori, e atât de greu să stai câteva clipe în preajma unui om care, poate, te mai supără. Inevitabil, în viața de căsnicie, apar și momente de felul acesta. Însă, nu faptul că apar momente dificile în viața unui om, ci faptul că ele sunt depășite, este un indiciu de mare înțelepciune. 

Dumneavoastră, ajungând la acest moment aniversar, este mai mult decât sigur că, alături de dragoste, pace și înțelegere în viața de familie, au fost multe momente când ați apelat la înțelepciune, la găsirea unor soluții care să nu adâncească niște crize sau – Doamne ferește! – să nu destrame o familie. Acesta este darul lui Dumnezeu.

Eu le spun tinerilor, când se căsătoresc, să se gândească, că, începând din momentul respectiv, nu mai există pentru ei, în vocabular, cuvântul „încăpățânare”. Dacă scoatem din viața de familie orgoliul, mândria, încăpățânarea sau dorința de a dovedi că unul are întotdeauna dreptate, iar celălalt este în eroare, atât la nivelul cuvântului, cât și la nivelul comportamentului, căsniciile ar fi mult mai frumoase și cu mai multă pace și înțelegere.

Când le dorim tinerilor care se căsătoresc să aibă înțelegere, în primul rând ar trebui să ne gândim la următorul lucru: când descoperim un anumit cusur în cel de lângă noi, să avem capacitatea să îl asumăm și noi, împreună cu el, și să îl depășim – aceasta este minunea dragostei.

Dragostea este cea care depășește orice moment dificil care poate apărea în viața de familie.

Exact cum spune Hristos în Evanghelie, dumneavoastră v-ați întemeiat casa familiei (căsnicia) pe stâncă – nu pe nisipuri mișcătoare, ci pe stânca puternică a dragostei, a păcii și a înțelegerii. Și, orice viforniță care a venit să izbească în această stâncă a căsniciei, s-a dovedit a fi slabă în raport cu căsnicia puternică, întemeiată pe dragoste, pace și înțelegere.

Noi ne urăm unii altora ani mulți, însă Dumnezeu știe cel mai bine cât trăim. Eu aș vrea să mai trăiți încă 50 de ani de căsnicie, de acum încolo, și să fie cu multă pace și liniște.

De multe ori, noi spunem că sănătatea e mai bună decât toate, însă eu aș îndrăzni să schimb puțin perspectiva. Eu cred că liniștea e mai importantă decât toate. Și dacă ești bolnav, și dacă vin neputințele bătrâneții, dacă ai liniște în suflet, le poți duce altfel. Dacă e tulburare, agitație și multă frământare interioară, toate acestea se adaugă la o sănătate fragilă, la boli, și viața devine din ce în ce mai complicată.

Vă dorim ani mulți, binecuvântați, cu multă bucurie! 

La final, Ierarhul Hușilor a mulțumit celor care au făcut posibil acest eveniment, domnului Dumitru Boroș, Primarul municipiului Bârlad, și domnului Nicolaie Mihai, președintele C.A.R.P. „Elena Cuza” Bârlad, precum și tuturor celor prezenți.