În după-amiaza Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, 17 aprilie 2022, a avut loc, în Catedrala Episcopală din Huși, concertul tradițional prepascal „Iată, Mirele vine!”, organizat cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Episcop Ignatie.
Concertul a fost susținut de grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, dirijat de diaconul Vlad Mironescu.
La finalul concertului, în cuvântul de binecuvântare, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre modul în care ar trebui să parcurgem săptămâna premergătoare Învierii Domnului:
Începând cu seara aceasta, prin săvârșirea slujbei Deniei din Sfânta și Marea Luni, am intrat în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, o săptămână foarte specială, atât din punct de vedere liturgic, cât și din punct de vedere al lecturilor biblice rânduite spre a fi citite în acest interval de timp.
Deniile se săvârșesc seara, chiar dacă sunt slujbe, prin conținutul lor, de dimineață – este slujba Utreniei, slujită (cântată) în fapt de seară. Acest lucru ne aduce aminte de zilele creației când, Dumnezeu, după fiecare zi în care săvârșea ceva, spunea că sunt «bune foarte».
În fiecare zi din această săptămână, Mântuitorul ne face părtași unui adevăr teologic: prin Sfintele Pătimiri, prin Învierea Sa, Hristos recreează lumea.
Nouă nu ne rămâne decât să avem pregătită cămara sufletului nostru, ca să-L primim pe Cel care este Mirele sufletului nostru – Iisus Hristos.
Noi Îi cerem lui Hristos să lumineze haina sufletului nostru. Harul lui Dumnezeu este lumina hainei sufletului fiecărui om.
Dacă avem harul în noi, avem lumină. A avea lumină înseamnă a avea bucurie. A avea bucurie înseamnă a trăi sensul vieții. A trăi sensul vieții înseamnă stare de plinătate. Starea de plinătate a omului este o formă de mulțumire duhovnicească, în fața Creatorului, pentru toate cele pe care ni le dăruiește.
Să încercăm, în această săptămână specială, să fim cu mintea și cu inima înspre Hristos, Cel care ne iubește în mod desăvârșit, jertfindu-Se pentru noi, dându-Și viața pe Cruce, pentru întreaga umanitate.
În Vinerea Mare, Dumnezeu-Omul ne descoperă modul cum ne iubește – în mod desăvârșit, fără să țină cont de răutatea oamenilor, de ingratitudinea de care au dat dovadă în acea zi.
Acest lucru înseamnă iubirea lui Dumnezeu – să ni Se dăruiască, să Se jertfească, tocmai atunci când noi nu am meritat lucrul acesta.
Vă îndemn ca, în fiecare zi din Săptămâna Mare, să citiți ultimele capitole din fiecare Evanghelie, începând cu Evanghelia Sfântului Matei, apoi Evanghelia Sfântului Marcu, a Sfântului Luca și a Sfântului Ioan. În primele 4 zile ale Săptămânii Mari să citiți ultimele capitole din aceste Evanghelii, în care ni se face relatarea despre Pătimirile Domnului nostru Iisus Hristos, pentru că, numai în felul acesta, putem intra mai profund în ambianța a ceea ce semnifică jertfa lui Hristos. Iar după cele 4 zile, reluați textele pe care le-ați citit.
La final, Ierarhul Hușilor a mulţumit dirijorului și membrilor grupului psaltic pentru efortul de a se pregăti pentru acest concert și pentru efortul de a-i „îndrăgosti” pe cei mici de muzica psaltică.