În seara zilei de duminică, 22 decembrie 2019, la Catedrala Episcopală din Huşi a avut loc concertul tradiţional de colinde al Episcopiei Huşilor, intitulat “Bun eşti, Doamne, bun!”.

Au fost prezente în faţa publicului trei formaţii corale: grupul de copii “Prietenii Sfântului Nicolae” al Parohiei Pogăneşti, dirijat de domnul Robert Gâfei, grupul psaltic “Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi”, dirijat de domnul Vlad Cosmin Mironescu, şi Corala “Fantasia” de la Vaslui, dirijată de maestrul Vasile Negură.

La finalul concertului, Părintele Episcop Ignatie a mulţumit grupurilor corale şi dirijorilor pentru programul deosebit şi, totodată, a explicat semnificaţia refrenului,foarte des întâlnit în colindele tradiţionale, „ziurel de ziuă”:

„În colindele noastre tradiţionale revine, cu o frecvenţă foarte mare, refrenul «ziurel de ziuă» sau «zori de zi se revarsă».

De ce ţăranii români, autorii anonimi, au aşezat acest referen?

Colindele nu sunt altceva decât o transpunere poetică, extrem de simplă şi clară, a adevărurilor de credinţă. Oamenii veneau la biserică, erau atenţi la ce se cântă la strană, erau atenţi la ce spunea preotul de pe anvon şi preluau aceste adevăruri în casa şi viaţa lor.

Referenul «ziurel de ziuă» face referire la două zile unice în istoria spirituală a neamului omenesc: la prima zi a Facerii, când Dumnezeu a spus «să fie lumină». A fost o zi unică, irepetabilă.

Se mai referă şi la ziua Paştilor. Creştinii ascultau, în noaptea de Paşti: «această unică zi, întâia a săptămânilor...», şi au preluat acest lucru.

Crăciunul, spre deosebire de Paşti sau de prima zi a creaţiei, este ziua în care Dumnezeu vine printre oameni. Odată cu această întrupare este începutul unei noi ere, a iubirii desăvârşite a lui Dumnezeu.

Ziua de Crăciun este ca un revărsat de zori, care anunţă o zi frumoasă, plină de lumină. Naşterea Mânuitorului Hristos anunţă venirea Luminii însăşi printre oameni”.

Totodată Ierarhul Huşilor a interpretat o colindă tradiţională, provenită din zona Maramureşului, şi i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să păstreze frumoasa tradiţie a colindatului.

De asemenea, a remarcat interpretarea Colindului satului, cântat pentru prima dată la 1 ianuarie 2019, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a proclamat anul 2019 ca An omagial al satului românesc.

Preasfinţia Sa a răsplătit cu daruri pe toţi colindătorii.