Sâmbătă, 24 august 2019, la Teatrul de Vară din Vaslui, începând cu ora 10.00, a avut loc deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi Vaslui, ediţia a II-a. Evenimentul a întrunit peste 600 de tineri veniţi din protopopiatele Eparhiei, invitaţi din eparhiile Mitropoliei Basarabiei, precum şi persoane din municipiul Vaslui, dornice să participe la Conferinţa susţinută de Peter Hurley – irlandezul îndrăgostit de satul românesc.

În cuvântul de deschidere adresat tinerilor, Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat să aibă grijă ca sufletul lor şi întreaga lor viață, să fie un cer. Ierarhul Huşilor şi-a început mesajul amintind un cuvânt al marelui filosof român, Constantin Noica, care spunea: „Ori de câte ori îmi este dat să mă întâlnesc cu un tânăr, deodată îmi devine mult mai important decât eu însumi”:

„Cerul pe care îl avem deasupra noastră este senin. El poate să fie și înnorat, mohorât, însă rămâne tot cer. Chiar și atunci când fulgeră, când tună, când este o vreme năprasnică, cerul rămâne tot cer. Nu este cer numai atunci când este soare, când este senin, când avem posibilitatea de a-l contempla. Cred că și sufletele noastre, și mai cu seamă ale voastre, ale tinerilor, ar trebui să fie ca cerul! Să aveți această conștiință pe tot parcursul vieții voastre! Oricâte zile mohorâte, oricâte momente de încercare, de răscruce, care fac parte din inerența vieții noastre aţi avea, să ştiţi că cerul sufletului vostru rămâne tot cer!

Când a devenit sufletul nostru cer? Odată cu Taina Sfântului Botez, când toți am fost botezați în numele Preasfintei Treimi! Sufletul nostru, existența noastră, a devenit un cer în care locuiește Dumnezeu.

Vă îndemn, pe fiecare dintre voi, să țineți la cerul pe care îl aveți în sufletul vostru! Nu lăsați pe nimeni, niciodată, să vă pângărească sufletul! Evitați excesele de orice fel! Evitați momentele care, din păcate, pot transforma sufletul într-un iad! Evitați răutatea care vă schimonosește, care vă desfigurează din punct de vedere sufletește!

Luptați cât mai mult, cât vă stă în putință, să fiți, în permanență, un cer, atât pentru voi înșivă, cât și pentru cei din jurul vostru! Când vă veți îndrăgosti, când vă veți găsi omul care credeți că dă sens vieții voastre, să vă gândiți că cel de lângă voi este un alt cer care se apropie de cerul sufletului vostru”.

Relatând episodul biblic al întâlnirii, după Înviere, pe drumul Damascului, a ucenicilor Luca şi Cleopa cu Domnul Hristos, pe Care nu L-au recunoscut decât după „frângerea pâinii”, când S-a făcut nevăzut, cu toate că pe drum, când le tâlcuia din Scripturi „ardea inima în ei”, Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe tineri să-L privească pe Dumnezeu ca fiind mereu Cel care ne însoţeşte în fiecare clipă a vieţii:

Să știți că, pe tot parcursul vieții voastre, este un „Străin” care se apropie de voi în momentele cele mai delicate, cele mai dificile. Este Dumnezeu!

 Ştiți, fiecare dintre voi, ce înseamnă bucuria. Noi, atunci când iubim pe cineva sau când suntem într-un moment de fericire maximală, ce facem? Închidem ochii. De ce? Pentru că vrem să ne interiorizăm, acea bucurie să devină a noastră, acea lumină, acea stare de plinătate, de plenitudine, pe care ne-o dă numai Dumnezeu. Lumea de astăzi, omul, oricât ar fi de minunat, oricât ar fi de extraordinar, niciodată nu ne poate dărui bucuria pe care ne-o dă Dumnezeu.

Când aveți momente de tristețe, de mâhnire, nu uitați: este un „Străin”, Care stă discret, delicat, întotdeauna aproape de voi. Este Dumnezeu, Care vă poate învia cu adevărat inima voastră, înspre bucurie şi foarte multă lumină.

Hristos este Cel Care caută întotdeauna să îl pună în valoare pe cel de lângă El, nu pe Sine Însuși și aceasta înseamnă un prieten adevărat. Un prieten adevărat este cel care te pune în valoare! Este cel care plusează întotdeauna calitățile pe care le ai tu în sufletul tău. Este cel care activează potențialitățile tale, tot ce ai tu mai ascuns în adâncul inimii tale.”

În finalul cuvântului său, Ierarhul Huşilor a mulţumit tinerilor care au răspuns invitaţiei de a se întâlni la acest eveniment şi, în mod special, grupurilor din Arhiepiscopia Chişinăului şi din Episcopia Basarabiei de Sud.

A mulţumit domnului prefect de Vaslui, Eduard Andrei Popica, pentru prezenţă şi sprijin, precum şi domnului Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, pentru sprijinul constant acordat proiectelor derulate de Episcopia Hușilor.

De asemenea, a mulţumit Primăriei Municipiului Vaslui şi domnului primar Vasile Pavăl, pentru cofinanţarea proiectului Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi Vaslui, ediţia a II-a.

A urmat apoi conferinţa: „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc”, susținută de Peter Hurley.