Duminică, 7 iulie 2019, Episcopia Huşilor a îmbrăcat haine de sărbătoare deoarece a fost ziua de prăznuire a Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, ocrotitoare a Catedralei Episcopale, alături de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, alături de Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi, alcătuit din părinţi consilieri, protopopi, stareţi sau slujitori din Eparhie.

Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi” al Episcopiei Huşilor.

După citirea fragmentului evanghelic despre grijile vieţii (Matei 6, 22-33), PS Emilian Crişanul a vorbit despre conştiinţă şi despre capacitatea de a face alegerile bune în viaţă:

„Hristos ne arată care sunt priorităţile vieţii noastre şi cum trebuie să ne îngrijim pentru a fi fericiţi, pentru a fi vii. Ochiul sufletesc este conştiinţa sau discernământul. Dacă conştiinţa este vie, putem deosebi binele de rău. Noi putem alege să ne trăim existenţa după voia lui Dumnezeu, sau putem alege să ne trăim viaţa în afara iubirii lui Dumnezeu. Suntem liberi să alegem între bine şi rău. Conştiinţa ne atenţionează şi ne îndrumă cum trebuie să ne comportăm, ce alegeri să facem, cum trebuie să privim lumea şi cum trebuie să acţionăm în relaţia cu Dumnezeu şi cu oamenii. O conştiinţă curată este vie!”

De asemenea, Preasfinţia Sa a vorbit despre căutarea Împărăţiei lui Dumnezeu, înţeleasă ca un adevărat program de viaţă:

Dacă Hristos ne îndeamnă să nu ne îngriijim de bunurile materiale, nu ne îndeamnă să fim leneşi, ci ne învaţă că trebuie să căutăm mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu. Împărăţia lui Dumnezeu este un mod de viaţă! Este viaţa şi iubirea în comuniune cu Preasfânta Treime, cu sfinţii îngeri şi cu oamenii care au devenit sfinţi.

Noi trebuie să conştientizăm mai des că tot ceea ce avem în viaţă sunt darurile lui Dumnezeu, iar darul vieţii şi al libertăţii sunt cele mai importante. Hristos vrea să nu devenim sclavii acestei lumi, robii propriei noastre existenţe. Să trăim ca oameni liberi, fără nicio constrângere, nici interioară nici exterioară! Trebuie să devenim, precum Sfânta Chiriachi, mărturisitori, în lume, ai iubirii lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a insistat asupra simplificării stilului de viaţă, ca modalitate, inspirată din cuvintele Domnului Hristos, de a ne elibera de stresul şi grijile cotidiene:

„Evanghelia ne vorbeşte despre grijile vieţii, aceste „tic-tac-uri” ale vieţii noastre. Sunt cele care ne acaparează! Suntem prinşi de grijile vieţii ca într-un carusel, ne vlăguiesc de toată energia duhovnicească şi nu mai avem resursele necesare să ne dedicăm integral, cu toată fiinţa noastră, slujirii lui Dumnezeu.

Termenul din limba greacă pentru „grijă” se traduce prin „nu vă îngrijoraţi”, nu vă stresaţi. Sensul Evangheliei este să nu ne îngijorăm peste măsură ce vom mânca, ce vom bea, cu ce ne vom îmbrăca.

Este extrem de actual cuvântul Domnului Hristos, mai ales în societatea aceasta hedonistă, care dedică foarte mult plăcerilor trupului, o societate eminamente consumistă, care se închină „zeului consumismului”.

Cu toate că avem atâtea facilităţi din punct de vedere material, noi tot suntem stresaţi, angoasaţi, cu multă nelinişte lăuntrică. Părintele Paisie Aghioritul are un cuvânt foarte frumos: „simplificaţi-vă viaţa ca să înlăturaţi stresul!”. Cu cât îţi simplifici viaţa, cu atât nu mai eşti aşa stresat şi acaparat de grijile acestei lumi. (...) Rugăm pe Sfânta Chiriachi, ocrotitoarea întregii noastre Episcopii,  să ne inspire pe fiecare dintre noi să mărturisim frumos, plini de nobleţe, şi cu fermitatea necesară, credinţa în Hristos.”

La finalul cuvântului său, Ierarhul Huşilor a mulţumit Preasfinţitului Emilian Crişanul pentru bucuria de a fi împreună la sărbătoarea ocrotitoarei Episcopiei Huşilor, precum şi tuturor celor prezenţi pentru dragostea faţă de Sfânta Chiriachi, manifestată prin participarea la Sfânta Liturghie.

Ziua de 7 iulie are o semnificaţie aparte şi pentru Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, fiind ziua sa de naştere. De aceea, în semn de preţuire faţă de Preasfinţia Sa, PS Emilian Crişanul, alături de preoţii şi credincioşii prezenţi, i-au transmis urările şi felicitările lor. Colaboratorii Preasfinției Sale de la Centrul Eparhial, părinții protopopi și părinții stareți de la mănăstirile din Eparhie, i-au oferit Ierarhului Hușilor câte un buchet de flori, în semn de mulțumire și recunoștință pentru dezvoltarea unei relații vii, părintești, calde și nedisimulate, cu fiecare.

Preasfinţia Sa a mulţumit tuturor pentru gestul lor, subliniind dorinţa sa ca sărbătoarea Sfintei Chiriachi să fie în centrul atenţiei: Vreau ca Sfânta Chiriachi să fie în centrul sărbătorii. Pentru mine personal nu este un dar mai frumos decât să văd că evlavia şi cinstirea faţă de Sfânta Chiriachi va creşte şi va lua amploare în această Episcopie. Consider că am o datorie specială în a vă determina şi sensibiliza pentru a o cinsti aşa cum se cuvine pe Sfânta Chiriachi.”

Un moment deosebit a fost şi cel în care, în semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată, Preasfinţitul Părinte Ignatie a hirotesit întru arhidiacon pe părintele ierodiacon Iacob, din obştea Catedralei Episcopale.

De asemenea, în semn de preţuire, a oferit părintelui diacon prof. dr. Ştefan Mindea, cunoscut medic neurochirurg, crucea episcopală, pentru lucrarea foarte intensă desfăşurată în slujba vindecării semenilor.