Luni, 6 noiembrie 2023, au fost inaugurate două cămine pentru persoane vârstnice ale Asociației „Filantropia Ortodoxă”, a Episcopiei Hușilor, primul situat în Gugești, comuna Boțești, iar al doilea în comuna Vutcani. Evenimentul face parte din seria de activități desfășurate sub genericul Anului omagial al pastorației persoanelor în vârstă, în Patriarhia Română
Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Gheorghe” din Gugești, comuna Boțești, și Căminul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din Vutcani, au fost sfințite de Părintele Episcop Ignatie, în prezența președintelui Federației „Filantropia” a Patriarhiei Române, părintele consilier patriarhal Ciprian Ioniță, a consilierilor sociali din cadrul centrelor eparhiale din cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care au fost prezenți la o întâlnire de lucru în Episcopia Hușilor, a părinților consilieri de la Centrul Eparhial Huși, a echipei Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, și a autorităților locale.
Ierarhul Hușilor amintit de valoarea pe care o au vârstnicii în viața fiecărei comunități:
Dacă ne aplecăm asupra textelor Sfintei Scripturi și asupra textelor patristice, care ne vorbesc despre ce înseamnă a fi bătrân, vom sesiza faptul că bătrânețea nu înseamnă atât acumularea unui anumit număr de ani, cât înseamnă, în primul rând, acumularea unei înțelepciuni. Noi putem constata această înțelepciune, prin trei mari calități ale persoanelor vârstnice.
Desigur, nu idealizăm, însă, în virtutea experienței pe care o acumulează un om, atunci când ajunge la o anumită vârstă, în mod inevitabil, deprinde și înțelepciunea și un anume fel de a se raporta la viață.
În primul rând, bătrânii noștri sunt extrem de răbdători. Acesta este și unul dintre motivele pentru care nepoții împărtășesc o dragoste aparte față de bunicii lor.
A doua calitate este reprezentată de o anumită formă de interiorizare, pe care o trăiesc cei în vârstă. Cineva spunea că frumusețea bătrânilor nu o mai vedem pe chipul lor, pentru că este ascunsă în inima lor.
Ne dăm seama de această interiorizare a celor în vârstă, mai ales atunci când le cerem un sfat – ei nu se pripesc, ci zăbovesc, au anumite pauze frumoase, după care ne împărtășesc ceea ce consideră ei că ne poate fi de folos.
A treia calitate este umorul persoanelor în vârstă, care se detașează de tot ceea ce înseamnă viața, în greul ei, în ceea ce este mai crud și mai aspru de îndurat, privind-o cu foarte multă destindere.
În general, atunci când vorbim despre ei, ne gândim la două lucruri, pe care le aduce în atenție și unul dintre scriitorii bisericești - Origen: maturitatea și seriozitatea. La aceste două calități ar trebui să luăm aminte noi, cei care suntem puțin mai tineri.
Aceste cămine pentru bătrâni sunt rodul unui frumos și susținut efort, depus în special de părintele Vladimir Beregoi, consilierul social al Episcopiei Hușilor.
Fiecare dintre noi ne dăm seama cât de mult contează acest lucru. Unii dintre bătrâni sunt singuri, părăsiți, și, venind în aceste cămine, ei își regăsesc vigoarea sufletească, pe care o pot pierde atunci când sunt singuri, în suferință, și trăiesc sentimentul abandonului.
De aceea, căminele pentru bătrâni sunt o șansă extraordinară de a le oferi celor în vârstă un loc de comuniune, în care să resimtă bucuria de a trăi.
Ierarhul Hușilor l-a felicitat pe părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, precum și pe voluntarii și angajații Asociației, care, cu mult efort și cu sprijin din partea autorităților locale au făcut posibil să existe cele două clădiri foarte frumos amenajate și primitoare, dotate cu toate cele necesare.
De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit părintelui consilier patriarhal Ciprian Ioniță și celorlalți părinți consilieri din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, care au participat la o dezbatere comună privind proiectele social-filantropice aflate în derulare, la nivel de Patriarhie și de Mitropolie.
Totodată, a amintit faptul că există în plan inaugurarea a încă unui cămin pentru bătrâni (cu spații mai generoase decât a celor deja existente), pus sub protecția Sfântului Proroc Daniel, în localitatea Rășcani.
La rândul său părintele consilier Vladimir Beregoi, a precizat că serviciile oferite de Asociația Filantropia Ortodoxă Huși celor vârstnici sunt diversificate, alături de cele două cămine, funcționând, în cadrul majorității Așezămintelor proprii și servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale la domiciliu și programe de tip „masa pe roți”.
Cu prilejul inaugurării Căminului de bătrâni „Sfântul Gheorghe” din Gugești, a demarat și serviciul „masa pe roți” de aici, pentru alți 40 de beneficiari, din întreaga comună Boțești.
De asemenea, a mulțumit tuturor celor care au sprijinit, de-a lungul timpului, dezvoltarea acestor servicii dedicate oamenilor aflați în diferite nevoi, amintind că tot ceea ce facem vine în întâmpinarea omului, ca să se vindece rana deschisă, acolo unde este nevoie de mâna vindecătoare a Bisericii.
În semn de apreciere, Părintele Episcop Ignatie a oferit Crucea Eparhială „Episcop Grigorie Leu”, pentru mireni, domnului Adrian Pantea, primarul comunei Boțești, și doamnei Silviana Bahrim, primarul comunei Vutcani.