Vineri, 31 mai 2024, a fost inaugurat Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Proroc Daniel” din localitatea Rășcani, comuna Șuletea, parte a Așezămintelor Asociației „Filantropia Ortodoxă” a Episcopiei Hușilor. Slujba de sfințire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, alături de părinții consilieri de la Centrul Eparhial Huși și de părinții protopopi.
La eveniment a participat și Doamna Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, alături de oficialități centrale, județene și locale.
În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a vorbit despre importanța laturii spirituale din cadrul activităților sociale oferite de Episcopia Hușilor:
Cei care sunteți familiarizați cu textele Sfintei Scripturi, ați putut constata, cu foarte mare ușurință, că bătrânețea nu este asociată atât cu numărul anilor, cât cu înțelepciunea, cu starea de spirit, cu umorul și buna dispoziție.
Sigur că noi așteptăm, de la cei care sunt în vârstă, un cuvânt frumos, așezat și înțelept. Ei, la rându-le, așteaptă, din partea noastră, foarte multă dragoste și căldură sufletească. Acesta este și motivul pentru care noi, la nivelul Episcopiei Hușilor, ne-am orientat, prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, să-i avem în vedere și pe cei în vârstă, să le putem oferi un spațiu adecvat, care să constituie pentru ei o binecuvântare, liniște, și mai ales foarte multă pace interioară.
Un intelectual rafinat al țării noastre, spunea, într-un text despre bătrânețe, că „bătrânii azilurilor sunt triști; bătrânii cetății sunt impunători, impozanți”. Personal, aș îndrăzni să am un comentariu legat de acest cuvânt: în momentul în care reușim să introducem, în activitatea socială de îngrijire a celor care au foarte mare nevoie de noi, componenta spirituală, inclusiv bătrânii care sunt în căminele destinate lor, pot să fie impozanți și cu foarte multă liniște și bucurie.
Este ceea ce noi ne-am propus, prin cele trei Cămine pentru persoane vârstnice pe care le avem la nivelul Episcopiei Hușilor. Acesta este al treilea cămin, unul dintre cele mai moderne, care întrunește toate condițiile pentru o asemenea acțiune socială de îngrijire a persoanelor vârstnice.
Preasfinția Sa a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel pentru sprijinul oferit la începutul acestui proiect social, părintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi, președintele Asociației Filantropia ortodoxă Huși, și Doamnei Ministru Simona Bucura-Oprescu
Îmi revine frumoasa îndatorire să le mulțumesc celor care au fost implicați și fac parte din acest proiect de suflet. Unul dintre ctitorii acestui așezământ social, al căminului pentru persoane vârstnice, este Părintele Patriarh Daniel, cel care ne-a oferit o sumă destul de consistentă la început, când a înmugurit gândul acesta de a prelua o școală abandonată, la dorința expresă a părintelui consilier Vladimir. Am început cu această susținere financiară, oferită de Părintele Patriarh Daniel, motiv pentru care, ca formă de recunoștință, am găsit că este foarte potrivit ca acest Cămin pentru persoane vârstnice să aibă drept ocrotitor spiritual pe Sfântul Proroc Daniel.
După aceea, susținerea a venit din partea Episcopiei Hușilor, a Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, și a prietenilor Asociației, care îi sunt întotdeauna alături părintelui consilier Vladimir Beregoi.
Îi mulțumesc foarte mult părintelui Vladimir pentru că dânsul este motorul activității social- filantropice, în Episcopia Hușilor, pe care noi am gândit-o să fie orientată înspre copii și înspre cei în vârstă. Zi de zi avem peste o mie de copii și bătrâni de care avem grijă, cărora le oferim asistență medicală, psihologică și, desigur, suportul spiritual de care avem cu toții foarte foarte mare nevoie - componenta spirituală în activitățile noastre social-filantropice.
Îi mulțumesc foarte mult Doamnei Ministru Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, care ne onorează prin prezența sa. Este și o formă de încurajare prezența Domniei Sale și desigur, de confirmare a faptului că aici părintele consilier Vladimir Beregoi, împreună cu echipa dânsului, au muncit foarte mult și au pus pecetea aceasta a lucrului făcut cu foarte multă jertfă, dragoste și abnegație.
La rândul său, Doamna Ministru Simona Bucura-Oprescu a vorbit despre importanța unui astfel de așezământ social, apreciind activitatea Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși ca fiind model de bună practică la nivelul întregii țări:
Mă bucur să fiu împreună cu dumneavoastră la un moment atât de important, la un moment care este despre oameni, despre dragoste și despre grija pe care o arată oamenilor cei din Biserica Ortodoxă Română, aici, în Episcopia Hușilor.
Fiindcă, cum se pot îmbina lucrurile mai bine decât luând o fostă școală, lăsată abandonată, și transformându-o într-un loc al dragostei, al grijei pentru cei care au cea mai mare nevoie, pentru cei care au dat viață copiilor și părinților celor care înainte învățau în această școală.
Și cum s-a făcut asta? Prin truda unui român care s-a născut în Harghita, care a mers la școală, care a ajuns să trudească pentru Biserică și peste hotare și care apoi, s-a întors aici acasă, în România, să binecuvinteze prin faptele sale comunitatea din Episcopia Hușilor.
Anul acesta am participat și eu, ca ministru, la Gala Asistenței Sociale din România. Ei bine, la această gală, știți cine au fost cei care au avut cea mai înaltă distincție pentru ceea ce fac în asistența socială din România? Dumneavoastră, prin Asociația Filantropia, datorită muncii și binecuvântării Preasfinției Sale și a muncii părintelui consilier Vladimir, care au reușit să aducă Asistența Socială la cel mai înalt nivel.
Și noi, Ministerul Muncii, încercăm să participăm cu ce putem la acest efort, atât prin programele de interes național, dar și prin subvenții.(...)
Pentru ca dânșilor să le fie mai lesne, toată comunitatea ar trebui să se îngrijească să le fie de folos, astfel încât vârstnicii de aici să aibă viață lungă, îngrijire bună, iar pentru dânșii, cei care au creat locul acesta, să le rămână energie nu numai să le îngrijească pe acestea, ci să mai creeze și altele. Îmi doresc să se știe în toată România despre ceea ce ați făcut aici, astfel încât să avem cât mai multe locuri în care avem grijă de bătrânii noștri, cu atât mai mult cu cât aceasta se face datorită Bisericii Ortodoxe Române.
A luat apoi cuvântul părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă Huși, care a vorbit despre parcursul acestui proiect, mulțumind celor care au pus umărul la edificarea acestui Cămin:
Vă mărturisesc că, cu cinci ani în urmă, a înmugurit în mintea mea gândul acesta venind în această zonă, Șuletea, de a cerceta zona și a identifica locații noi în care noi să dezvoltăm lucrarea cea frumoasă de slujire a aproapelui. Și am decoperit aici la Șuletea în comuna Râșcani, acest loc amplasat atât de frumos, și gândul a fost să înființăm aici un cămin pentru persoane vârstnice.
Gândul de atunci se leagă de o poveste: 18 ani am fost preot în Ardeal. În zona Ocna Mureș, acolo unde am fost preot, am colaborat foarte frumos cu un om drag mie, care m-a sprijinit foarte mult în lucrarea filantropică din acea zonă, la centrele de zi pentru copii, și de îngrijire a persoanelor vârstnice precum și la biserici.
Și interesant este că, întâlnindu-mă cu soția acelui om cu suflet mare, care a plecat la cele veșnice, mi-a vorbit, spunându-mi că soțul său era din Vaslui, din Rășcani, comuna Șuletea. Am ajuns ca aici în Râșcani să punem foarte mult suflet și sunt convins că acel om, din cer de acolo, se bucură, căci aici, în satul său natal, am edificat acest Cămin pentru persoane vârstnice.
Mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, în primul rând Preafericirii Sale, Părintelui Patriarh Daniel, și Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, pentru deschiderea și aportul financiar pe care întotdeauna l-a dirijat către această lucrare.
Mulțumesc și unui om cu inimă mare, care m-a rugat să nu-i spun numele, din Timișoara, care, pe parcursul a mai bine de 20 de ani de când sunt implicat în lucrarea social-filantropică a Bisericii, m-a ajutat enorm. Este un om care are încredere în lucrarea pe care o desfășurăm în Episcopia Hușilor, prin „Filantropia Ortodoxă” Huși.
Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși are aproape 500 de bătrâni pe care-i ajută zilnic, îi îngrijește la domiciliu, și copiii care se adaugă din centrele de zi sau cele cultural-sociale.
Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Proroc Daniel” Rășcani este al treilea cămin pentru bătrâni al Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, alături de Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Gheorghe” din Gugești, comuna Boțești, și de Căminul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din Vutcani.
Este situat într-un areal în care nu se mai regăsește un astfel serviciu social, deși nevoile constatate în comunitate sunt foarte mari. Căminul poate găzdui 22 de beneficiari.
Pe lângă aceștia, în cadrul Așezământului funcționează deja o cantină socială, implementată prin Programul Național de Interes pentru dezvoltarea Serviciilor Sociale pentru persoanele vârstnice, de care beneficiază deja 50 de persoane din comuna Șuletea.
Căminul dispune de camere foarte spațioase, fiecare cu baie privată adaptată pentru persoanele cu dizabilități, mobilier nou, televizoare, acces la internet și cablu TV. Bucătăria este bine echipată, avem zonă de servit masa și socializare, sală de tratament, izolator și o curte foarte generoasă.
Facilitățile includ supraveghere constantă, mese zilnice, supraveghere medicală, administrarea tratamentului, transport către unitățile medicale, kinetoterapie și consiliere spirituală, psihologică și socială.
Serviciile oferite de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși celor vârstnici sunt diversificate, alături de cele trei cămine, funcționând, în cadrul majorității Așezămintelor proprii, și servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale la domiciliu și programe de tip „masa pe roți”.