În dimineața zilei de sâmbătă, 26 august 2023, în deschiderea ediției a V-a a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Vaslui, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părinți consilieri de la Centrul Eparhial Huși și părinții protopopi din Eparhie.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a vorbit despre perseverența în bine, îndemnându-i pe cei prezenți să stăruie în a aduce binele și frumosul în viața proprie și a celor din jur:

«Dar mulțimea îi certa ca să tacă; ei însă și mai tare strigau, zicând: Miluiește-ne pe noi, Doamne, Fiul lui David» (Matei 20, 31)

În pasajul evanghelic ni se vorbește despre minunea pe care Domnul Hristos a săvârșit-o cu doi orbi care aveau o credință puternică și o vedere spirituală extrem de rafinată. Dintre toți cei care erau în preajma Domnului (mulțimi de oameni), acești doi orbi aveau convingerea și conștiința că Cel care trece printre ei este Însăși Mântuirea (Dumnezeu-Omul Care vindecă, mângâie și redă oamenilor frumusețea spirituală).

Acești doi orbi aveau o virtute pe care ar fi minunat să ne-o impropriem și noi – erau extrem de consecvenți în cererea lor și în credința că pot obține de la Domnul ceea ce au nevoie. Putem numi această virtute a lor, într-o terminologie populară, „încăpățânarea cea bună”.

În general, atunci când vorbim despre încăpățânare, îi atribuim o conotație negativă, referindu-ne la omul care nu renunță la opiniile sale, chiar și atunci când este în eroare.

Evanghelia de astăzi ne spune că am putea converti această atitudine de încăpățânare negativă, într-o atitudine pozitivă, într-o virtute.

Cei doi orbi, care se aflau la marginea drumului, simțeau dumnezeirea lui Iisus Hristos. Cu alte cuvinte, ei vedeau mai bine decât toți cei care erau de față, chiar dacă cei mai mulți dintre aceștia vedeau cu ochii fizici.

Cei doi orbi s-au încăpățânat în binele pe care își doreau să-l obțină – să vadă. Cei care erau în jurul lor încercau să-i reducă la tăcere și nu numai atât, ci îi și certau, spunându-le să tacă, să nu mai strige după Iisus Hristos de la Care cereau milă.

Cei doi orbi se rugau așa de frumos: „Miluiește-ne pe noi, Doamne, Fiule al lui David!”. În dorința lor extraordinară de a primi vindecare de la Hristos, aceștia ignorau tot ceea ce li se cerea din partea mulțimilor. Erau „surzi”, pentru că erau locuiți de o acuitate spirituală și de o credință puternică – că în mijlocul lor este Hristos. Era o șansă, pe care nu-și permiteau să o rateze în niciun fel, de aceea n-au ținut cont de părerile celor din jur, care încercau să-i reducă la tăcere. Au rămas „încăpățânați” în a face binele.

Ar fi extraordinar să ne asumăm, până la capăt, atunci când ne propunem să facem un bine – să perseverăm în acesta. Să avem consecvență, să fim încăpățânați în a face binele.

Să renunțăm la încăpățânarea în cele rele – acolo suntem destul de specialiști, ne pricepem cu toții – și să ne angajăm, cu întreaga noastră ființă, să fim încăpățânați în a face cele bune, așa cum au fost cei doi orbi din Evanghelie.

Perseverența lor, credința lor puternică și vederea lor spirituală au fost cele care L-au înduioșat pe Hristos, încât El s-a atins de ochii lor și ei au văzut. În Evanghelie ni se spune că „făcându-I-se milă lui Iisus de acești doi orbi, s-a atins de ochii lor, și îndată au văzut și L-au urmat (au devenit ucenicii Lui)”.

Să fim perseverenți în a face binele! Nu este simplu (ușor). Binele, ca să ni-l asumăm să-l săvârșim, implică foarte multă jertfă și combustie lăuntrică – cere ca întreaga noastră ființă să fie îndreptată înspre binele pe care vrem să-l săvârșim.

De aceea, lucrurile bune și frumoase se obțin cu foarte multă trudă (nevoință).

Să ne învrednicească Domnul, pe fiecare dintre noi, să avem această virtute a celor doi orbi – perseverența (încăpățânarea) de a stărui în tot ceea ce este frumos și bun pentru sufletele noastre!

La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, tinerii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

În semn de prețuire pentru activitatea deosebit de complexă dedicată tinerilor, de la nivelul Centrului Eparhial, Părintele Episcop Ignatie l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele consilier eparhial Marian Dumitru Rugină, coordonatorul Sectorului Activități cu Tineretul.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a anunțat programul zilei dedicate Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui:

Deschiderea oficială ITOV 2023 a avut loc la ora 11.00, în Parcul Copou din Vaslui.

A urmat Conferința susținută de părintele Răzvan Ionescu, prodecan al Centrului de Studii și Cercetări „Dumitru Stăniloae” din Paris și paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Parascheva și Sf. Genoveva” din Paris (intrarea liberă). Conferința, intitulată: Swipe and Scroll vs timpul de calitate petrecut în Biserica lui Hristos - o invitație de suflet pentru tânărul de azi”, este transmisă live pe pagina www.facebook.com/episcopiahusilor.ro.

Atelierele de comunicare pe baza temei conferinței se vor desfășura tot în parcul Copou, începând cu ora 14.00.

De la ora 17.00, în aceeași locație, va avea loc Spectacolul tradițional susținut de Fetele din Botoșani și de solistele Teodora PanainteIoana Denisa Cramba și Ioana Stoleru.

După Concert și cuvântul de final al Părintelui Episcop Ignatie, va urma „Marșul Tineretului” pe traseul: Parcul Copou – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Bulevardul „Ștefan cel Mare” – Crucea Gării - Sensul giratoriu OMV – Sala Sporturilor.