Marți, 1 martie 2022, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a oficiat slujba Parastasului în memoria Episcopului martir Grigorie Leu al Hușilor (1940-1949), cu prilejul împlinirii a 73 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

 

Soborul slujitorilor a fost alcătuit din părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinții protopopi și preoți din municipiul Huși și împrejurimi.

La finalul slujbei, oficiată la mormântul Episcopului martir Grigorie Leu, din latura de est a Catedralei Episcopale, Ierarhul Hușilor a vorbit despre mărturisirea credinței în vremuri ostile:

Suntem în fața mormântului unde se odihnesc osemintele unui martir al Bisericii noastre – Episcopul martir Grigorie Leu – cel care a avut curajul și determinarea de a-L mărturisi pe Hristos într-un context ostil credinței.

Anul în care a fost otrăvit de către regimul comunist – anul 1949 – a fost unul foarte trist pentru Episcopia Hușilor. Odată cu dispariția fizică a acestui episcop martir a fost desființată și Episcopia Hușilor.

Așa cum în această zi de primăvară este ger aici, la Huși, la fel, Episcopul Grigorie Leu, având în sufletul său primăvara credinței, a trebuit să înfrunte gerul unei ideologii totalitare și criminale pentru poporul nostru, vreme de 45 de ani.

Plecarea la Domnul a Episcopului martir Grigorie Leu coincide cu ziua în care, în tradiția poporului nostru, ne dăruim unii altora mărțișoare.

Etnologii, cei care s-au ocupat de semnificația mărțișorului, ne spun că cele două fire care se împletesc și sunt adăugate unui mărțișor – firul alb și firul roșu – simbolizează: albul – puritatea și energia, iar roșul - jertfa.

Metaforic, Episcopul Grigorie Leu este «mărțișorul» pe care ar trebui să-l așezăm în inima noastră toți cei care facem parte din Episcopia Hușilor. A dovedit, prin viața sa, foarte multă energie, mult curaj și spirit de jertfă în a-L mărturisi pe Hristos, pe Cel în Care a crezut atât de mult și pe Care L-a făcut cunoscut oamenilor.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a amintit de demersurile realizate de Episcopia Hușilor pentru elucidarea contextului în care Episcopul martir Grigorie Leu a murit:

De data aceasta, vă putem spune că Episcopul Grigorie Leu nu mai este un presupus martir, ci unul dovedit.

Așa cum se știe, am făcut demersurile oficiale pentru clarificarea adevărului și a supoziției care plana asupra morții Episcopului Grigorie Leu, și anume că ar fi fost otrăvit, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu prim-ministrul Petru Groza.

Anul trecut, în august, după câțiva ani de așteptare, am primit rezultatele oficiale din partea Parchetului Militar, care confirmă că Episcopul martir Grigorie Leu a fost otrăvit, pentru faptul că a avut puterea și curajul de a se opune regimului comunist.

Prin urmare, se dărâmă un mit care planează asupra Bisericii Ortodoxe, că am fi pactat cu regimul comunist. Avem episcopi, preoți, credincioși care și-au dat viața pentru Hristos, mărturisindu-L în perioada comunistă.

Pentru exactitate, îngăduiți-mi să vă citez un pasaj din textul Ordonanței emise de către Parchetul Militar, în care ni se spune: „expertiza toxicologică face dovada faptului că moartea Episcopului Grigorie Leu a fost consecința inhalării ionilor de cupru, care, prin caracteristicile chimice și prin cantitatea mare îngurgitată, a acționat ca o substanță otrăvitoare, suprimând viața înaltului prelat la scurt timp după întâlnirea avută de acesta cu Petru Groza, președintele Consiliului de Miniștri ai proaspăt proclamatei Republici Populare Române, întâlnire după care acesta a acuzat imediat o stare de rău, iar simptomele sunt și ele unele specifice unei  intoxicații cu substanțe otrăvitoarefiind întrunite elementele de tipicitate ale unei omucideri”.

Tot în Ordonanța amintită se precizează că, în urma analizei documentelor existente în dosarul de urmărire informativă aflat în arhiva CNSAS, se dovedește opoziția constantă a Episcopului Grigorie Leu față de regimul comunist, caracterizând drept „execuție” acțiunea soldată cu moartea acestuia.

Să ne ajute Dumnezeu, ca să putem să urmăm exemplul Episcopului martir Grigorie Leu, prin mărturisire și prin curajul de a vorbi despre Hristos.

De asemenea, un amănunt poate mai puțin cunoscut din viața Episcopului martir Grigorie Leu, este cel legat de faptul că, în anul 1941, când a fost declanșată rebeliunea legionară de la Iași și în mai multe orașe ale țării, Episcopul Grigorie a fost cel care i-a ajutat și i-a adăpostit pe evreii din Huși, chiar în via Episcopiei, din calea acestei urgii legionare, lucru mărturisit chiar în zilele noastre.

Cineva ne-a trimis o postare a unei doamne din Israel, evreică de origine, care își avea rudele aici, în Huși, lăudându-l pe Episcopul Grigorie Leu, pentru ceea ce a făcut pentru evreii din perioada respectivă, în Huși.

Pentru punerea în valoare a personalității acestui episcop mărturisitor, precum și pentru a readuce în memoria generațiilor actuale jertfa mărturisitoare a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist, pe nedrept minimalizată în anumite cercuri ale opiniei publice, Episcopia Hușilor a încheiat, în anul 2018, la inițiativa Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, un parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), pentru investigarea modului în care a trecut la cele veșnice Episcopul Grigorie, existând suspiciunea rezonabilă a otrăvirii sale de către reprezentanții regimului comunist.

În acest sens, IICCMER a inițiat un demers legal privind reconstituirea împrejurărilor care au dus la decesul ierarhului, în conlucrare cu Parchetul Militar, care a fost sesizat în privința acestui caz.

Astfel, prin Ordonanța din 21.09.2018 s-a dispus începerea urmăririi penale în această cauză, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, prevăzute de art. 439, alin. 1, lit. a din Codul penal.

În zilele de 25-26 septembrie 2018, a fost demarată, la sediul Episcopiei Hușilor, acțiunea de deshumare a rămășițelor pământești ale Episcopului Grigorie Leu,  prelevându-se probele necesare efectuării unei expertize medico-legale toxicologice.

Comisia a fost alcătuită din arheologi ai IICCMER, procurori ai Parchetului Militar și reprezentanți ai Serviciului Criminalistică, un rol deosebit revenind directorului executiv al IICCMER din acea perioadă, preotul Radu Preda, domnului general de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu, procuror militar, la acea vreme şef al secţiei Parchetelor Militare, și domnului arheolog Gheorghe Petrov, expert IICCMER.

Raportul de expertiză medico-legală nr. 16932/c/24.02.2019, întocmit de Institutul de Medicină Legală Iași, a concluzionat că moartea Episcopului Grigorie Leu s-a datorat unei „intoxicații cu o substanță ce conține ioni de cupru”,  „care nu puteau ajunge în organism decât prin ingestie”.

În data de 28.07.2021 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare, a emis o Ordonanță care confirmă otrăvirea Episcopului Grigorie Leu de către reprezentanții regimului comunist.

Astfel, potrivit Ordonanței de clasare în dosarul penal nr. 24/P/2018, „expertiza toxicologică face dovada faptului că moartea Episcopului Grigorie Leu a fost consecința inhalării ionilor de cupru, care, prin caracteristicile chimice și prin cantitatea mare îngurgitată, a acționat ca o substanță otrăvitoare, suprimând viața înaltului prelat la scurt timp după întâlnirea avută de acesta cu Petru Groza, președintele Consiliului de Miniștri ai proaspăt proclamatei Republici Populare Române, întâlnire după care acesta a acuzat imediat o stare de rău, iar simptomele sunt și ele unele specifice unei  intoxicații cu substanțe otrăvitoarefiind întrunite elementele de tipicitate ale unei omucideri”.

Tot în Ordonanța amintită se precizează că, în urma analizei documentelor existente în dosarul de urmărire informativă aflat în arhiva CNSAS, se dovedește opoziția constantă a Episcopului Grigorie Leu față de regimul comunist, caracterizând drept „execuție” acțiunea soldată cu moartea acestuia.

Dat fiind faptul că în această speță au intervenit factori care împiedică exercitarea acțiunii penale, respectiv decesul suspectului sau al inculpatului, respectiv Petru Groza (decedat la 07.01.1958), a persoanelor din cadrul trupelor de securitate care și-au dat concursul în această acțiune, precum și timpul îndelungat scurs de la data faptelor, Ordonanța menționează imposibilitatea obiectivă de a mai putea stabili alți eventuali participanți la comiterea acestei omucideri, dispunându-se clasarea cauzei având ca obiect „săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 439 alin 1 lit. a (uciderea unei persoane) din Codul penal de către Petru Grozala data faptelor președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Populare Române”.

Între acțiunile de restituire a adevărului istoric și de punere în valoare a  personalității Episcopului martir Grigorie Leu, alături de acest demers, Episcopia Hușilor i-a dedicat acestuia, la începutul anului 2019, Simpozionul național „Episcopul Grigorie Leu, slujire și mărturisire. Biserica în comunism” Huși, 1 martie 2019, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

De asemenea, au fost editate volumele: Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei. Documente (1924-1949), autori: Adrian Nicolae Petcu, Pr Nicolae Cătălin Luchian, tipărit cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, editura Doxologia, Iași, 2019 (Cercetătorul CNSAS Adrian Nicolae Petcu are un merit însemnat în cercetarea și publicarea dosarului de urmărire informativă a Episcopului Grigorie Leu aflat în arhiva CNSAS, precum și a documentelor din arhivele mai multor instituții bisericești)

Episcopul Grigorie Leu: străjer la porțile otrăvite ale istoriei, tipărit cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, editura Horeb, Huși, 2020 (conține comunicări din cadrul Simpozionului național din 1 martie 2019, și scrisorile pastorale ale Episcopului Grigorie Leu transmise credincioșilor din Episcopia Hușilor cu prilejul sărbătorilor Nașterii Domnului și Învierii Domnului)

S-a finalizat astfel un amplu demers de stabilire a adevărului istoric, prin confirmarea, din partea instituțiilor abilitate ale Statului român, a uciderii Episcopului Grigorie Leu al Hușilor de către reprezentanți de vârf ai regimului comunist ateu.

Această realitate a fost întrezărită încă din perioada imediat următoare trecerii la cele veșnice a ierarhului, și mărturisită de apropiații săi și de dovezile circumstanțiale, care au putut fi strânse în lipsa unei analize oficiale (demersurile în acest sens fiind blocate de autoritățile comuniste din acea vreme), iar apoi documentată responsabil în teza de doctorat publicată de preotul Nicolae Hurjui (Episcopul Grigorie Leu. Omul și fapta, Huși, 2000).

Ea vine să confirme și mai mult acțiunea represivă a acestui regim ateu asupra reprezentanților Bisericii și asupra valorilor creștine promovate de aceștia.

Acțiunile anticomuniste ale Episcopului Grigorie Leu nu erau rezultatul unor acte de natură politică, ci erau îndreptate - potrivit chiar concluziilor din Ordonanța Parchetului Militar – „împotriva ideologiei comuniste”, fiind chiar acuzat în public, în Parlament, în luna august 1947, că „nu s-a încadrat politic și ideologic la cerințele timpului, făcând opoziție fățișă regimului”, și cerându-se trimiterea sa în judecată.