Miercuri, 27 noiembrie 2019, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a participat la manifestările legate de împlinirea a 150 de ani de existență a Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț.

Ediția aniversară din acest an, numită „Excelență prin asumarea tradiției”, a cuprins în programul de evenimente și o slujbă de mulțumire, săvârșită de Ierarhul Hușilor, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.

În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Episcop Ignatie a subliniat efectele deosebite, în timp, ale implicării serioase și cu dedicație, a profesorilor, în formarea tinerilor:

„Aprioric, cred că acest loc este unul al excelenței culturale. Mă las ghidat de un cuvânt biblic: «un pom bun aduce întotdeauna roade bune». Cred că roadele bune se pot vedea în generațiile de tineri care au constituit și constituie caractere umane și profile socio-profesionale demne de admirat, datorită «pomilor» buni din trecut și prezent, care sunt dascălii.

Mă bucur foarte mult că, într-un fel, sfidați ceea ce postmodernitatea numește «omul recent», care își uită identitatea, memoria, trecutul. Dumneavoastră, prin acest eveniment, vă reconectați la resursele și la tot ceea ce datorați trecutului prestigios și luminos al acestei instituții.

Când vorbim de longevitate în plan uman, în mod spontan ne gândim la sănătate trupească și vigoare morală.

 Cred că și în cazul acestei instituții, longevitatea se datorează, în primul rând, sănătății sufletești și vigorii morale pe care fiecare dascăl, de la începuturile acestei școli, până în prezent, încearcă să le așeze, cu foarte multă sensibilitate și delicatețe, în sufletul tinerilor.

Dacă un neam se personalizează prin credință și educație, iar această joncțiune între credință și educație este posibilă datorită atât Bisericii, cât și școlii, cred că Liceul „Petru Rareș” este un miracol. M-aș bucura ca acest miracol să fie perpetuat. Profesorii, celor cărora le datorăm enorm de mult, fac posibilă formarea unor oameni deosebiți de care se bucură Biserica, neamul și mapamondul întreg”.

Între oficialități, prezentă la eveniment a fost și doamna ambasador Răduța Matache, fostă absolventă a acestui liceu, reprezentant oficial la Organizația Internațională a Francofoniei.

Pentru meritele deosebite și excelența în cultură, prof. Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național „Petru Rareș”, a primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni.

În continuarea manifestărilor, a urmat o conferință în cadrul căreia Părintele Episcop Ignatie a susținut tema: „Tinerețe, credință, educație și social-media”.

 „Tinerilor le-aș adresa acest mesaj: să aibă grijă de tot ceea ce primesc frumos din partea dascălilor, de toată dragostea, de toate cunoștințele pe care le primesc din partea lor, pentru că le vor folosi foarte mult.

Prin rugăciune putem da un «refresh» sufletului nostru când este agitat, supărat, când intrăm într-un conflict cu prieten sau cu un profesor.

Avem nevoie de un acest «refresh», de această reîmprospătare a sufletului pe care o putem primi, cât se poate de simplu și de real, prin rugăciune.

 Dacă simțiți că este nevoie de un plus, dacă trebuie un «restart», mergeți la spovedanie, iar acolo «reinstalați» în suflet tot programul de funcționare al existenței, al ființei și, mai ales, al minții”.

foto credit: doxologia.ro