Tinerii participanți la „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal” au urcat luni seară, 16 august 2021, pe Dealul lui Ștefan de lângă mănăstirea ctitorită de sfântul domnitor, unde au aprins torțe și au format numărul aniversar 150, în amintirea Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni, organizată de Mihai Eminescu pentru a defini idealul de unitate a tuturor românilor.

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, i-a îndemnat pe tineri să fie precum lumina ce o poartă în torțe:

Aici, în curtea Mănăstirii Putna, sunt numai chipuri de lumină. Așa vă vedem!

O torță nu arde niciodată fără ca mai înainte să fi fost sufletul care a aprins-o. Voi, cu sufletele voastre, ați aprins torțele acestea ale dragostei, ale credinței și ale iubirii de neam.

Să purtați, o veșnicie, lumina, în mâinile voastre. Nu atât torțele propriu-zise, ci lumina.

Să aveți grijă de această lumină, să vă lumineze chipurile. Suntem ca în noaptea de Înviere. Sunt atât de frumoși oamenii care au grijă deosebită ca lumina aceasta să nu fie stinsă. Ar fi minunat ca această grijă să fie transpusă în viața de zi cu zi.

Să fiți oameni de lumină, să o împărtășiți oriunde veți merge. Să fiți, voi înșivă, o lumină.

Suntem la o zi de la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Ea este numită, de imnografi, «sfeșnic de lumină», pentru că L-a purtat pe Hristos, Lumina ființială.

Toți suntem chemați să o urmăm pe Maica Domnului și să devenim, noi înșine, prin tot ceea ce facem, sfeșnice de lumină.

Să aveți grijă de lumină!

O femeie, de 80 de ani, din Maramureș, a fost întrebată cum își iubește țara. Dă un răspuns fabulos: «acum, țara trebuie să aibă grijă de oameni. Mai de demult, oamenii au avut grijă de țară și au pus ceea ce trebuie».

Voi să fiți cei care să aveți grijă de țara noastră!

Sute de tineri au urcat pe Dealul lui Ștefan, unde au format numărul 150 și au aprins torțe, cântând imnuri și tropare dedicate Maicii Domnului și Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, dar și cântece patriotice.

Printre ei au fost și tineri care studiază și lucrează în diaspora, dar și tineri care s-au întors definitiv în țară din diaspora.

 

Sursa: Basilica.ro