În dimineaţa zilei de 24 august 2019, în deschiderea ediţiei a II-a a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi Vaslui, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte părinţi consilieri de la Centrul Eparhial Huşi, părinţii protopopi din Eparhie şi preoţi coordonatori ai activităţilor cu tinerii.

Răspunsurile liturgice au fost date de corala Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Vaslui, dirijată de Elisabeta Ieremia.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Ierarhul Huşilor, explicând pasajul evanghelic citit, a vorbit despre atitudinea pe care a avut-o Domnul Hristos faţă de autoritățile Imperiului Roman, atitudine care ne poate inspira şi pe noi în relaţiile cu ceilalţi:

„Atunci când a fost întrebat dacă se cuvine să plătească impozit Imperiului Roman, Hristos răspunde: ,,Dați Cezarului cele ce sunt ale Cezarului și lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”.  Hristos îi spune lui Petru: ,,Ca nu cumva noi să fim pricină de sminteală, du-te la mare, prinde un pește și acolo vei găsi un statir - care este echivalentul impozitului pe care noi trebuie să îl plătim”. Grija, gingășia lui Hristos de a nu sminti pe cineva este cea pe care ar trebui să ne-o asumăm fiecare dintre noi.

Termenul,,a sminti”, are o conotație mult mai profundă decât cea cu care noi suntem obișnuiți. În general, când auzim verbul ,,a sminti”, înțelegem acea formă de dezamăgire pe care ți-o provoacă cineva prin atitudinea lui iresponsabilă, prin viața imorală, reprobabilă, pe care o duce”.

Preasfinţia Sa a arătat că termenul „a sminti”, aşa cum era perceput în trecut, are o semnificaţie mult mai profundă:

„În mentalul colectiv, al țăranului român, ,,a sminti” înseamna a muta un obiect dintr-un loc în altul, a pune un obiect într-un loc unde nu i se cuvine și nu-i este potrivit.

Atunci când noi smintim pe cineva, de fapt nu facem altceva decât să-l dislocăm din așezarea interioară, lăuntrică, pe care o are. Îl mutăm sufletește într-o altă parte. Când dislocăm pe cineva din așezarea lui lăuntrică, provocăm foarte multă neliniște. De aceea Hristos a avut o atitudine atât de minunată, atât de gingașă, plină de noblețe, o preocupare sfântă, de a nu sminti pe nimeni prin vreun gest, prin vreo atitudine, prin privire sau prin vreun anume mod de a interacționa. Cât de greu este, pentru fiecare dintre noi ,să ne asumăm o asemenea stare, să nu smintim pe cel de lângă noi! Să nu-l tulburăm, să nu îi furăm acea așezare, acea liniște interioară".

Totodată, Ierarhul Huşilor a insistat asupra atenţiei pe care suntem datori să o avem faţă de universul lăuntric al celuilalt, inclusiv când acela nu are o atitudine favorabilă faţă de noi:

„Hristos avea această atitudine inclusiv față de autoritățile romane, care nu erau extrem de binevoitoare față de evrei. Hristos avea această grijă deosebită pentru că este Dumnezeu-Omul, noblețea, gingășia prin excelență. Ţinea să nu tulbure pe nimeni prin atitudinea Sa. Erau şi momente în care Hristos se impunea să fie ferm, să fie extrem de clar în ceea ce privește mesajul Său și, probabil, tulbura, însă nu era tulburarea pe care o provocăm noi din răutate, din neatenție, nu era o tulburare provenită din păcat.

Să avem mare grijă să nu fim sminteală pentru cei din jurul nostru, să nu-i dislocăm din liniștea şi așezarea interioară pe care fiecare ne-o dorim. Să fim plini de gingășie și de foarte multă noblețe, căci este foarte multă nevoie, în lumea de astăzi, de aceste virtuți esențiale!”

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a anunţat programul zilei dedicate Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi Vaslui.

Astfel, începând cu ora 10.00, la Teatrul de Vară din Vaslui a avut loc deschiderea oficială, urmată, de la ora 11.00, de conferința susținută de Peter Hurley, intitulată: „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc”, transmisă live pe pagina www.facebook.com/episcopiahusilor.ro

După masa de prânz, la Școala „Mihai Eminescu” au avut loc atelierele de comunicare pe baza temei conferinței.

 „Marșul Tineretului” s-a desfăşurat pe traseul: Școala „Mihai Eminescu” – Crucea Gării (sens giratoriu) – Centru Civic – Independența – Piața Centrală – Parcul Copou, iar de la ora 17.00, în Parcul Copou a avut loc Spectacolul tradițional folcloric.