Părintele Episcop Ignatie a oficiat, vineri 9 iunie 2023, la sediul companiei Gaz Est Vaslui, în prezența angajaților și partenerilor instituției, o slujbă de mulțumire și de binecuvântare, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de activitate.

Ierarhul Hușilor a fost însoțit de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi și de părintele protopop Adrian Chirvasă.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a vorbit despre capacitatea rugăciunii de a reinstaura liniștea și echilibrul chiar în viața trepidantă a societății în care trăim:

Rugăciunea este cea care ne liniștește cu adevărat. Nu este numai o simplă iluzie sau autosugestie. Realmente, rugăciunea picură în sufletul nostru foarte multă liniște.

De altfel, ceea ce Biserica învață dintotdeauna este astăzi promovat și susținut de cercetători și de oameni de știință, în special de cei care se ocupă de neuroștiințe, de legătura dintre spiritualitate și refacerea neuronală a omului.

Toate recomandările merg în următoarea direcție: când omul este neliniștit, când gândurile negative îi invadează mintea, încât, de foarte multe ori, nu le poate face față, unele fiind chiar obsesive și destabilizându-l din punct de vedere psihic, este recomandată rugăciunea și meditația.

În creierul nostru există o glandă, numită glanda pineală, responsabilă de starea de bine, de liniște a omului.

Acești cercetători ne învață că noi ne putem reface viața, dacă reușim să regândim, și să ne reașezăm în lumea cea de liniște. Puterea gândului și a rugăciunii poate reface sinapsele neuronale afectate de o traumă psihică foarte puternică.

Rugăciunea și meditația reușesc să activeze și să energizeze glanda pineală, care ne poate da starea de bine. În Biserică, noi simțim acest lucru și ne ancorăm foarte mult în rugăciune și în sentimentul de mulțumire și recunoștință față de Dumnezeu.

În orice moment al vieții noastre, când simțim că lucrurile se mai clatină, căci momentele de răscruce, de profunde cataclisme sufletești sunt inerente, este foarte important să recurgem la rugăciune. În loc să ne enervăm sau să ne tulburăm, mai bine să avem la îndemână un gând de rugăciune, care aduce și harul lui Dumnezeu, dar, și din punct de vedere fizic, lucrează asupra creierului nostru, care este responsabil de tot ceea ce ține de starea de bine și de liniște în sufletul nostru.

Obișnuiesc să le spun tinerilor, cărora le vorbesc despre darul rugăciunii, că ei trebuie să-și închipuie că rugăciunea este ca un fel de refresh.

Trăim în era mediilor digitale. În momentul în care constatăm că nu funcționează foarte bine device-ul nostru, primul impuls pe care îl avem, este să dăm un refresh urgent. Când vedem că nu funcționează, ne gândim să restartăm tot device-ul respectiv. Iar dacă nu merge nici așa, ne gândim să reinstalăm tot sistemul de operare, pentru că e posibil să se fi virusat.

Acest refresh al nostru, sau chiar schimbarea totală a sistemului nostru de operare – a modului cum gândim –, este posibil prin rugăciune. Acest lucru este confirmat de oamenii de știință. Sigur că noi nu avem nevoie să fie confirmat acest lucru, dar, cu atât mai mult cu cât oamenii de știință – mai ales cei din domeniul neuroștiințelor – confirmă faptul omul care se roagă reușește, prin rugăciune, prin gânduri bune, prin citirea Evangheliei, să obțină liniștea. Când așezăm cuvântul lui Hristos în mintea noastră și îl facem să devină universul nostru lăuntric, acesta ne dă foarte multă liniște. Este singurul cuvânt care nu e afectat de nimic – toate cuvintele noastre, ale tuturor, sunt afectate de păcat, de conflict interior.

În lumea în care trăim, sursele de neliniște și de angoasă sunt enorm de multe, și de noi depinde cât de mult reușim să găsim un mic spațiu în care să ne hrănim cu rugăciunea și liniștea pe care ne-o oferă Dumnezeu.

Când avem liniște și sănătate, avem create toate condițiile, pentru a lua cele mai bune decizii, pentru a găsi soluții pentru situații care pot părea imposibile.

Totodată, Preasfinția Sa a mulțumit domnului director Adrian Tighici, și colaboratorilor domniei sale, pentru sprijinul oferit proiectelor sociale ale Episcopiei Hușilor.